Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli heeft geen spijt van keuzes: ‘We wilden frisse benen’

Francesco Farioli heeft na de 2-1-nederlaag tegen NAC Breda geen spijt van zijn beslissing om opnieuw te rouleren met zijn basisteam. Brian Brobbey verscheen weliswaar aan de aftrap, maar spelers als Jordan Henderson, Steven Berghuis en Kenneth Taylor zaten op de bank.

Door Jordy Haak
18 augustus 2024 - 20:21
Farioli Nacaja 1200
Het resultaat in Breda valt Farioli zwaar. © Pro Shots

“Je moet in ogenschouw nemen waar we vandaan komen. We zijn nog niet klaar om met een vaste groep drie wedstrijden per week op hoog niveau te spelen,” laat Farioli weten in de perskamer van het Rat Verlegh Stadion. “Donderdag speelden we nog honderdtwintig minuten tegen Panathinaikos FC. Die wedstrijd vroeg zowel fysiek als mentaal veel van de spelers. Ik wilde frisse benen op het veld.”

“We moeten nu zuinig zijn met onze belangrijke spelers. Ik geloof dat de kracht van dit team in het collectief van de selectie zit,” vervolgt de trainer, die stelt NAC niet te hebben onderschat. Het kiezen voor een andere basisformatie is dan ook geen disrespect naar de opponent. “In tegendeel zelfs. Ik heb gerouleerd met spelers uit respect voor de tegenstander. Ik wilde een groep met energie op het veld hebben staan.”

Hoewel Ajax zeker in de eerste helft volledige controle over de wedstrijd had, deden de Amsterdammers verdraaid weinig met het vele balbezit. Een gebrek aan creativiteit speelde de ploeg parten. “We wisten dat het een lastige wedstrijd zou worden, tegen een ploeg die het heel compact maakt. Het resultaat valt zwaar, vooral omdat we in de eindfase efficiënter hadden kunnen zijn. We kwamen tot de zestien, maar slaagden er niet in een beslissende pass te geven,” aldus Farioli.

Aanbevolen
Hato baalt flink van counter en ‘domme vrije trap’

Ondanks dat Ajax weinig weggaf, moest Remko Pasveer alsnog tweemaal de bal uit zijn net halen. “Dat is voetbal. We gaan twee keer in de fout bij de tegengoals. Uit een counter en een vrije trap. Daarvoor betalen we nu de prijs. Toch kan ik de spelers weinig verwijten. Ze gaven alles en hebben ervoor gevochten, maar we betalen de prijs voor die twee situaties,” herhaalde hij zijn woorden nog maar eens.

De Italiaanse oefenmeester laat de misstap in Breda het proces niet verstoren. Hij is alweer bezig met de volgende wedstrijd tegen het Poolse Jagiellonia Bialystok. Het is belangrijk lering te trekken uit de wedstrijd tegen NAC. “Wat we nodig hebben? Meer loopjes zonder bal. Dat is essentieel tegen een ploeg die speelt met een gesloten defensie,” stipt Farioli een belangrijk punt aan.

Tot slot kreeg de trainer de vraag of hij tevreden was over het optreden van Brobbey, die een uur in actie kwam. “Dat is iets langer dan we vooraf hadden afgesproken, maar hij stelde in de rust zich goed te voelen. Brian speelde nog niet zijn beste wedstrijd, maar ik zag ook positieve dingen. Bijvoorbeeld in het afschermen van de bal en het binnendringen van de zestien. Wat betreft scherpte en afronden is het nog niet de beste Brian, maar dat komt zeker.”

Aanbevolen
Creatief arm Ajax onderuit tegen NAC en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >