Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Creatief arm Ajax onderuit tegen NAC en dit valt op

Ajax is op bezoek bij promovendus NAC Breda tegen zijn eerste nederlaag in de eredivisie aangelopen. Een gebrek aan creativiteit brak de Amsterdammers op in het Rat Verlegh Stadion: 2-1. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
18 augustus 2024 - 18:42
Traore Nacaja 1200
Traoré had vaak ruzie met de bal. © Pro Shots

Basisplaatsen Brobbey en Traoré
In Breda verschenen Brian Brobbey en Bertrand Traoré op het opstellingenformulier. Datzelfde gold voor Dies Janse, die centraal in de defensie plaatsnam naast Josip Sutalo. Dat had niks te maken met een minder succesvol optreden van Youri Baas, maar was puur een keuze van Francesco Farioli om te blijven rouleren. Eigenlijk wilde hij starten met Ahmetcan Kaplan, maar de Turkse verdediger kampte sinds de vrijdagtraining met wat fysieke ongemakken.

Fitheid, vorm, de tegenstander. Het speelt allemaal mee in de beslissingen van de Italiaanse trainer, die ook basisplaatsen inruimde voor onder andere Anton Gaaei, Branco van den Boomen, Sivert Mannsverk en Kristian Hlynsson. Met Jordan Henderson, Steven Bergwijn en Steven Berghuis op de bank, ging de aanvoerdersband om de arm van Remko Pasveer.

Sfeervol ‘middagje NAC’
Door de promotie van NAC reisde Ajax voor het eerst sinds november 2018 weer af naar het Rat Verlegh Stadion. In de wandelgangen werd al veelvuldig gerept over het befaamde avondje NAC, maar voor de ploeg van Farioli betrof het bezoek aan Breda een middagwedstrijd.

Ook met een aftraptijd van 16.45 uur lieten  supporters zich echter niet onbetuigd. Zowel de aanhang van de thuisploeg als de meegereisde supporters uit Amsterdam lieten zich goed horen. Dat zorgde voor een fijne voetbalsfeer op de late zondagmiddag.

Van achter het reflecterende plexiglas zagen de Ajacieden dat hun ploeg aantrad in het nieuw gepresenteerde derde tenue, waar het traditionele thuisshirt wellicht ook gewoon een optie was geweest. Afijn, dat zijn randzaken. Door naar het voetbal.

Nul creativiteit
Brobbey had slechts twee minuten nodig om de eerste serieuze kans van de wedstrijd te krijgen. De spits kon van dichtbij het doel onder vuur nemen, maar raakte de bal verkeerd. Dat nam niet weg dat we er maar eens goed voor gingen zitten. Helaas tevergeefs, want spectaculair werd de eerste helft geen moment.

Ajax was de enige ploeg die voetbalde en had op een gegeven moment maar liefst tachtig procent balbezit, maar dan moet je daar wel iets mee doen. Een gebrek aan creativiteit brak de Amsterdammers behoorlijk op. De boel oogde statisch en er was veel te weinig beweging op het veld, met als gevolg dat we verder geen enkele serieuze kans meer konden noteren.

Vooral Traoré maakte een bijzonder ongelukkige indruk, door veelvuldig met de bal te stoeien. Op sociale media werd al grappend gevraagd of hij nog in een Spaans siëstaritme zat. Die vraag kon echter ook aan enkele van zijn ploeggenoten worden gesteld. Ajax mocht dan wel totale controle hebben, maar wist in aanvallend opzicht niks te creëren.

Een gewaarschuwd mens...
Ondanks het veldoverwicht, deelde NAC aan het begin van de tweede helft een flinke waarschuwing uit. Een buitenspeldoelpunt werd weliswaar terecht afgekeurd, maar het was een duidelijk signaal. Het gevaar lag op de loer. Dat bleek luttele minuten later, toen Matthew Garbett op aangeven van Elias Mar Omarsson een vrije doortocht kreeg richting Pasveer. Hij rondde beheerst af. Zo was het voor Ajax alle hens aan dek.

Ondertussen hadden Hlynsson, Traoré en Van den Boomen plaatsgemaakt voor Berghuis, Kenneth Taylor en Kian Fitz-Jim. Na een goed uur maakte ook Brobbey plaats voor Chuba Akpom.

Doelpunt Hato onvoldoende
Waar Ajax nauwelijks tot kansen kwam, verscheen de gelijkmaker gelukkig wel snel op het scorebord. Uit een hoekschop kopte Jorrel Hato raak, waardoor het in de slotfase van het duel nog alle kanten op kon. De Amsterdammers drongen aan en werden zowaar dreigender, maar verder dan twee afstandspogingen van Taylor en Gaaei kwam Ajax niet.

In blessuretijd werd het leed nog groter, toen Jan van den Bergh uit een vrije trap raak kopte voor de thuisploeg. Daardoor werd in de tweede speelronde al puntenverlies geleden. 

De ploeg van Farioli moet twee weken wachten voordat in de eredivisie de rug kan worden gerecht. De thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard – die komend weekeinde zou worden gespeeld – is immers verplaatst vanwege Europese verplichtingen. Op zondag 1 september is Feyenoord de tegenstander.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >