Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Panathinaikos - Ajax

Natuurlijk willen we eigenlijk maar één ding weten. Dat is of het Ajax lukt af te rekenen met Panathinaikos FC over twee duels. Snappen we! Zie deze drie dingen maar gewoon als een stukje voorpret.

08 augustus 2024 - 07:38
Drie Dingen 1200
Traoré scoorde in 2016 op bezoek bij Panathinaikos. © Pro Shots

Farioli traint liever in Amsterdam
De Ajacieden trainden woensdagochtend in Amsterdam. De mannen stapten rond de middag in het vliegtuig naar Athene. Na voet te hebben gezet op Griekse bodem, kwamen Francesco Farioli en Jorrel Hato naar Olympisch Stadion Spyridon Louis. Het tweetal kwam voor de persconferentie. De rest bleef achter in het hotel.

Een trainingssessie in het stadion waar donderdag wordt gespeeld, stond niet op het programma. Waarom eigenlijk niet? Willen spelers niet even het gras voelen of ervaren hoe de omstandigheden zijn? Wij van Ajax Life vroegen het de trainer.

“Trainen in Amsterdam is ons protocol. Ik heb de voorkeur om op het eigen complex te trainen. Daar hebben we alle comfort die we nodig hebben en hebben we de beschikking over goede velden. Donderdag bereiden we ons verder goed voor.”

Farioli had Panathinaikos uiteraard goed bestudeerd. “Het is een heel ervaren ploeg. Ze hebben met Diego Alonso een coach met een duidelijke visie en internationale ervaring. Ze laten de bal heel snel rond gaan en bouwen goed op. Ze vallen met veel spelers aan in de laatste dertig meter. Hoog drukzetten, is onderdeel van hun DNA. In hun manier van pressen, kunnen ze variëren, maar altijd met het doel de bal zo snel mogelijk te veroveren.”

Het is momenteel bloedheet in Griekenland. Ook in de avonduren is het nog drukkend warm. “Het wordt een heet potje. Wat betreft temperaturen, maar ook als je kijkt naar de sfeer op de tribune,” stelde Farioli. “We moeten vanaf minuut één klaar zijn en geconcentreerd spelen, bij elk balcontact weer.”

Het spelen van veel wedstrijden achter elkaar vindt Farioli in deze fase alleen maar prettig. “Het is een goede kans om zo snel mogelijk automatismen te kweken. Het liefst spelen we drie wedstrijden per week. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we Europees actief blijven. Onze opdracht is helder.”

Aanbevolen
Farioli: ‘Brobbey deed er alles aan om mee te kunnen naar Athene’

Bakasetas: ‘Hele planeet weet waar Ajax voor staat’
Anastasios Bakasetas is aanvaller bij Panathinaikos. Hij speelde eerder bij Alanyaspor. Daar kwam hij in aanraking met Farioli. De twee kennen elkaar dus goed en onderhouden op persoonlijk vlak nog altijd contact. “Het is een heel aardige man. Ik houd van hem,” vertelde Bakasetas tijdens het persmoment van de Grieken.

“Ik heb met Farioli gewerkt en ken hem goed. We hebben nog steeds contact,” vervolgt de aanvaller. “Ik ken zijn stijl en wijze van aanvallen en ook hoe hij zijn spelers kan raken. Hij is ontzettend bevlogen en stapelgek op voetbal. Ik ben blij hem donderdag te ontmoeten en wil natuurlijk graag van hem winnen.”

Over de wedstrijd is Bakasetas helder. “Ajax is een goede ploeg, maar we zijn goed voorbereid. We zijn ook geconcentreerd. We weten heel goed wat ons doel is. Daar strijden we ook voor. De hele planeet weet waar Ajax normaal gesproken voor staat, maar we zien donderdag wel wie de beste is van de twee.”

Ongeveer een halfuur later startte de persbabbel van Ajax. Farioli werd geconfronteerd met de woorden van Bakasetas. “Baka is een speciale speler, ook door de persoon die hij is. Hij heeft een geweldige linkervoet. En een goede rechter trouwens. Hij ziet het spel. Hij laat moeilijke dingen simpel lijken. Hij wil altijd winnen. Ik heb hem net even ontmoet. Het was fijn hem te zien na een paar maanden.

“We moeten hem goed in de gaten houden,” vervolgt Farioli. “Dat geldt ook voor Filip Duricic (bijnaam: Cruijff van de Balkan), met wie ik werkte bij Sassuolo. Ook hij is heel skillfull. Panathinaikos mag blij zijn met twee van zulke spelers.”

Over belangrijke spelers bij de Grieken gesproken: topscorer Fotis Ioannidis is weer fit en ingeschreven. Even leek hij te vertrekken bij Panathinaikos, maar hij is er nog steeds. De kans dat hij de wedstrijd begint, is niet zo groot, maar hij kan zeker minuten maken tegen Ajax.

Aanbevolen
Hato verwacht tegen Panathinaikos fysiek duel met mooie sfeer

Klaver als symbool van geluk
Twintigvoudig Grieks kampioen Panathinaikos werd in 1908 opgericht als voetbalclub en groeide tevens uit tot een succesvolle omnisportvereniging. Ook sporten als basketbal, atletiek, rugby, wielrennen en volleybal hebben een plek. Dat geldt eveneens voor verschillende vechtsporten.

De clubkleur is groen. Op het shirt zien we het welbekende klaverblad als logo. Het symbool staat voor geluk, evenwicht tussen lichaam, ziel en geest. Toe maar! Het klavertje als logo werd in 1918 voorgesteld door Michalis Papazoglou, zelf oud voetballer van de club. Het verhaal gaat dat hij dit idee kreeg van Billy Sherring, een succesvolle marathonloper op de Olympische Spelen in 1906. Hij liep met een groene klaver op de borst. Hoe dan ook, supporters tekenen sindsdien in heel Athene zelfontworpen klavers.

Een club heeft vaak een bijnaam. Dat is voor Panathinaikos niet anders: Trifalara. Panathinaikos speelt in de Griekse Super League normaal gesproken in het Apostolos Nikolaidisstadion, maar tegen Ajax wordt uitgeweken naar Olympisch Stadion Spyridon Louis.

Panathinaikos bereikte de derde voorronde van de Europa League door een fase eerder over twee duels af te rekenen met het Bulgaarse FK Botev Plovdiv. Op Griekse bodem won Panathinaikos met 2-1. Even leek het spannend, maar in Bulgarije denderden de Grieken met 4-0 over de Bulgaren heen. Alexander Jeremejeff was driemaal trefzeker tijdens de dubbele ontmoeting. De dertigjarige aanvaller is er eentje om goed in de gaten te houden.

Bij Panathinaikos zien we overigens een aantal bekende namen. Een mogelijk bekend gezicht bij de club is die van verdediger Philipp Max. De ex-PSV’er kwam over van Eintracht Frankfurt. Verder staan voormalig Feyenoorders Bart Schenkeveld en Tonny Vilhena op de loonlijst bij Ajax’ opponent.

Ajax en Panathinaikos troffen elkaar voor het eerst in seizoen 1970/1971. Dat was niet zomaar een ontmoeting, wat het betrof de Europacup 1-finale. De eerste die Ajax ook won (2-0). In seizoen 1995/1996 rekende onze club over twee duels af met de Grieken in de halve finale van de Champions League.

Het laatste tweeluik dateert uit seizoen 2016/2017. Ajax won toen tweemaal in de Europa League. Bertrand Traoré was destijds trefzeker in Athene. Dat zien we graag nog eens gebeuren, Bertje!

Panathinaikos en Ajax trappen donderdag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) af in Athene. De wedstrijd staat onder leiding van de Slowaakse arbiter Filip Glova.

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van uitduel met Panathinaikos

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >