Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Burgemeester Breda: ‘Politie bij voetbalduels zou uitzondering moeten zijn’

Politiebonden voerden afgelopen weekeinde actie voor een beter vroegpensioen. Daarom waren er geen agenten bij FC Twente - Sparta en NAC - Ajax. Dat ging allemaal prima, zo zag ook Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de regiegroep Voetbal en Veiligheid.

19 augustus 2024 - 15:24
NAC AJAX 1200
NAC-uit verliep zonder ongeregeldheden. © SV Ajax

Even waren Ajacieden bang dat NAC-uit niet zou doorgaan omdat de politie actie ging voeren. Daar bleek geen sprake van. De wedstrijd ging gewoon door. Daarmee werd maar weer eens bewezen dat zoiets ook gewoon kan. Depla zegt daar in gesprek met NPO Radio 1 niet verrast over te zijn.

“Het kan zonder politie. Dat wisten we eigenlijk wel. Bij heel veel wedstrijden is politie eigenlijk afwezig, omdat de risico’s vaak heel beperkt zijn. Dan zeggen we als overheid – samen met de clubs – dat politie eigenlijk niet nodig is.”

“Dan is het genoeg op afroep beschikbaar te zijn,” vervolgt Depla. “Bij nood komen ze. In principe horen agenten ook niet bij voetbalwedstrijden aanwezig te zijn, want wedstrijden zijn vaak een feestje zonder veel gedoe. Een enkele keer gaat het mis. Dat krijgt dan natuurlijk heel veel aandacht.”

Het is fijn Depla dat te horen zeggen, want de beeldvorming is vaak toch net even anders. Voor de burgemeester was het bijna vanzelfsprekend dat NAC - Ajax gewoon kon doorgaan. Ook zonder aanwezigheid van de politie.

Aanbevolen
Terugkeer Ajacieden in Breda eindigt in enorme sof

“Hierover zijn goede afspraken gemaakt met NAC en Ajax. Dat zijn twee clubs met een sterke veiligheidsorganisatie. Dat maakt het wel makkelijker, want daarmee beperk je de risico’s. Je weet ook dat er in het verleden weinig gedoe is geweest tussen de twee clubs. Daardoor zoeken supporters elkaar onderling ook niet op voor een confrontatie. De sfeer in het stadion was – nog los van de uitslag – gewoon heel goed.”

Depla had nog wel wat puntjes die voor hem meespeelden. “Bij NAC is iedereen nog blij met de promotie. Je weet ook dat bij uitwedstrijden van Ajax eigenlijk zelden iets misgaat. De meeste Ajaxsupporters hebben zoveel rechten opgebouwd. Die willen ze niet verspelen. Je kijkt vooraf naar de risico’s. En als je met z’n allen constateert dat deze beperkt zijn, laat de politie dan gewoon ‘thuis’ of ander werk doen. Of in dit geval actie voeren voor betere arbeidsvoorwaarden.”

Wat Depla eigenlijk zegt, is dat de situatie per wedstrijd moet worden bekeken. “Natuurlijk. Bij NAC - Willem II was de situatie anders geweest. Dan weet je dat groepen elkaar kunnen opzoeken. Dan heb je ook politie-inzet nodig. Maar eigenlijk moet politie bij stadions een uitzondering zijn."

Fabian Nagtzaam, directeur van Supportersvereniging Ajax, onderstreept de woorden van Depla. “Allereerst een groot compliment voor de burgemeester dat hij besloot om de wedstrijd door te laten gaan. Hij sprak daarmee zijn vertrouwen uit naar de twee supportersgroepen en de veiligheidsorganisaties van beide clubs.”

Aanbevolen
Farioli heeft geen spijt van keuzes: ‘We wilden frisse benen’

“De contacten tussen beide supportersverenigingen voor en na de wedstrijd ervaarde ik ook als zeer plezierig,” vervolgt Nagtzaam. “Wij konden elkaar dan ook goed vinden. Daarnaast hebben we begrip voor de acties van de politiebonden, maar willen we uiteraard wel dat onze voetbalwedstrijden gewoon doorgaan.”

Nagtzaam gaat verder: “De heer Depla is in het landelijk veiligheidsoverleg de vertegenwoordiger van alle burgemeesters van steden waarin ook een betaald voetbalclub is gevestigd. Ik ga er vanuit dat Depla zijn mening ook daar ventileert. Het zou mooi zijn als meer burgervaders en -moeders in de toekomst – daar waar het kan – kiezen voor een gastvrije ontvangst van uitsupporters zonder grootschalige politie-inzet.”

“Hetzelfde geldt voor vrije vervoersregelingen voor onze aanhang. Burgemeesters kiezen bij onze uitduels regelmatig voor vervoersbeperkingen. Vaak op weinig of niks gebaseerd. Daardoor worden Ajacieden onnodig op kosten gejaagd en zijn ze uren reistijd kwijt. Hopelijk draagt de politiestaking van afgelopen weekeinde bij aan verdere normalisatie en gastvrij en betaalbaar betaald voetbal voor supporters.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >