Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis opvallend kritisch na ruime zege op Jagiellonia Bialystok

Steven Berghuis startte in Polen als middenvelder. Hij mocht daar zijn creativiteit ontplooien. Dat lukte alleraardigst. Daardoor kwam Ajax aan de bal stukken beter voor de dag. Ondanks de dik verdiende 4-1-zege, was Berghuis kritisch.

23 augustus 2024 - 08:10
Berghuis 1200 (2)
Berghuis speelde een fijne wedstrijd. © Pro Shots

Berghuis verscheen na afloop voor de camera van Ziggo Sport. Hij kreeg de vraag voorgelegd of de stemming goed was in de kleedkamer. “Uiteindelijk wel,” klonk het droogjes. Uiteindelijk wel…? Hoezo uiteindelijk?

“Die laatste twintig minuten zijn zonde. We liepen veel te veel uit positie. Waarom doen we dat denk je dan… Maar goed, we moeten blij zijn met deze 4-1-overwinning. Dat is een goede uitgangspositie. We moeten wel in onze structuur blijven spelen, anders geef je alsnog kansen weg.”

Berghuis schrok ook van de snelle achterstand. Al na vier minuten lag de bal achter Remko Pasveer. Gelukkig stelde Ajax razendsnel orde op zaken. Mede dankzij Berghuis, die een heel fijne steekbal in huis had richting Chuba Akpom. De Engelsman schoot kundig raak: 1-1.

Toen Berghuis daarover kwam te spreken, verscheen een lach op het gezicht. “Het was een goede loopactie van Akpom. Een goede goal. De pass ging langs drie man. Dat was lekker. Van zulke ballen leeft een spits. Als hij zijn loopjes blijft maken, komen die kansen. Hij investeert op trainingen ook veel in zijn schot, dus dit kon niet uitblijven.”

Aanbevolen
Akpom dolblij met hattrick: ‘Mijn doorzetten betaalt zich uit’

Waar Ajax op bezoek bij NAC aan de bal geen potten kon breken, ging het met Berghuis als middenvelder in Polen al stukken beter. “Ze weten dat als ik de bal krijg en kan opendraaien, dat ze moeten lopen. Akpom weet dat ook. Het resultaat kon je zien. We begonnen niet lekker, maar daarna speelden we goed en waren we veel beter.”

“We speelden goed in positie en kregen de juiste mensen aan de bal,” klonk Berghuis gaandeweg het interview veel positiever. “De trainer had ons goed voorbereid op waar de ruimtes lagen. We waren superieur aan hun.”

Over zijn positie kwam Berghuis ook te spreken. Zoals zo vaak. “Ik speelde eigenlijk niet als tien. Meer als rechter acht. Of als rechter tien. We spelen namelijk met een enkele zes en met twee achten,” klonk het bijna wiskundig. “Ik was tegen Jagiellonia Bialystok dus vooral op rechts georiënteerd, samen met Devyne Rensch en Carlos Forbs.”

Dat Berghuis de wedstrijden ervoor als rechtsbuiten moest spelen, vond hij prima. “De trainer had me daar nodig. We krijgen nu langzaam meer opties. Steeds meer spelers worden fit. Ik vind beide posities overigens oké. De trainer kan per wedstrijd kiezen.”

Ajax heeft vrijdag nog een uitlooptraining op Poolse bodem. Daarna is de ploeg twee dagen vrij. Maandag start de voorbereiding op de return in een zo goed als uitverkochte Johan Cruijff Arena. Deze wedstrijd staat voor donderdag 29 augustus op de rol met 20.00 uur als aftraptijd.

Aanbevolen
Farioli goed te spreken over Akpom en het spel van Berghuis

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >