Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis denkt dat rouleren teamgeest bevordert

Steven Berghuis was blij dat hij tegen sc Heerenveen (1-0) weer aan de aftrap stond, maar begreep ook de keuze van zijn trainer om het elftal op zes posities te wijzigen. Het zou de voltallige selectie fris, positief en scherp houden.

12 augustus 2024 - 08:38
Berghuis 1200 (1)
Ook Berghuis moet bikkelen onder Farioli. © Pro Shots

Berghuis hoorde een dag voor de wedstrijd dat hij net als in Athene zou beginnen aan de wedstrijd. Als aanvoerder, omdat Jordan Henderson rust kreeg. Voor Berghuis – die veel blessuregedoe kende – is het belangrijk weer goed fit te worden. “Ik ben er blij mee dat ik mijn fitness kan uitbreiden. Ik voel me goed en maak stappen. Dat is belangrijk,” aldus Berghuis voor de draaiende camera van ESPN.

Dat Francesco Farioli ervoor koos zijn ploeg op liefst zes plaatsen te wijzigen, is iets wat Berghuis nog maar weinig meemaakte. Het pakte echter goed uit. Berghuis ziet er veel positiefs in. “Het bevordert wel de teamgeest. Er wordt in iedereen geïnvesteerd. Iedereen krijgt speeltijd en er is vertrouwen in elke speler. Iedereen weet wat er per positie wordt gevraagd.”

De bank tegen Heerenveen was er eentje vol luxe, weet Berghuis ook. Als je mannen als Henderson, Brian Brobbey en Bertrand Traoré kunt inbrengen… “Nu kunnen we na zestig minuten ook weer drie, vier frisse jongens brengen. Dat hielp ons in het laatste halfuur om de wedstrijd over de streep te trekken.”

Aanbevolen
Farioli noemt lekken basisopstelling naar media een schande

Berghuis ziet dat Ajax defensief stabieler oogt, maar dat het aan de bal nog veel beter moet. Hij hoopt dat de buitenwereld het nodige geduld heeft. “In fases mag je voetballend meer van ons verwachten. We moeten in situaties langer aan de bal blijven. We zijn groeiende. Het gaat met vallen en opstaan. We hebben goede en mindere fases in een wedstrijd. Dan is het toch lekker dat je drie punten pakt en de nul houdt.”

Dat laatste is zeker een ding. Vooral in defensief opzicht maakt Ajax stappen. Berghuis legt uit: “Het grootste verschil is dat we met tien of elf man achter de bal zijn als ze onder onze eerste druk uitkomen. Iedereen sprint gewoon terug. Daarin wordt voor niemand ruimte gelaten. Dat is een kwestie van details. We weten dat de staf op je huid zit als je het niet doet. Je hebt zelf ook door welke voordelen het heeft als je het wel doet. Het is strijden voor elkaar en de moeilijke momenten in de wedstrijd doorkomen.”

Tja, als je het zo leest, lijkt het allemaal heel logisch en simpel. Bijna vanzelfsprekend. Toch is dat lang niet zo geweest. Volgens Berghuis neemt de groep een heel goed gevoel mee richting donderdag. Dan staat de return tegen Panathinaikos FC op de rol. We zijn benieuwd!

Aanbevolen
Scorende Hlynsson blij dat Godts niet zelf schoot

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >