Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Koeman beoordeelt dolblije debutant Hato vooral op basis van trainingen

Jorrel Hato mocht dinsdag op zeventienjarige leeftijd zijn eerste minuten in Oranje maken. Tegen Gibraltar (0-6) kwam de Ajacied na rust binnen de lijnen voor Virgil van Dijk. Hato spreekt over een heel mooi moment.

22 november 2023 - 09:45
Hato Oranje 1200
Hato is trots op zijn debuut in Oranje. © Pro Shots

Ondanks de huidige malaise bij Ajax, wordt 2023 voor Hato steeds bijzonderder. De verdediger vertoonde zijn kunsten een jaar geleden nog op De Toekomst. Het is bovendien pas negen maanden geleden dat hij als zestienjarig broekie voor het eerst zijn opwachting maakte in de eredivisie. Alleen Clarence Seedorf en Ryan Gravenberch waren nog jonger tijdens hun debuut. Daarna is het razendsnel gegaan.

Ook tijdens zijn eerste minuten in Oranje voetbalde Hato zich in de boeken. Hij gaf namelijk als jongste Oranje-international ooit een assist, al had hij geluk dat het schot van Cody Gakpo net niet werd getoucheerd door Thijs Dallinga. “Jij raakte hem niet, hè? Dan was het inderdaad een assist,” grapt Hato tegenover zijn teammaatje voor de draaiende camera van de NOS.

In de lijn der traditie nam Hato na afloop van de wedstrijd als debutant een haasje in ontvangst. Een mooi moment, al voelde dat voor hemzelf een beetje dubbel. “Ik kreeg een speech van de directeur en moest daarna zelf een speech geven. Die was kort maar krachtig. Laten we het daar maar op houden. Ik ben niet echt een prater, dus ik hield het kort,” vertelt hij met een grijns op zijn gezicht.

Aanbevolen
Stop de tijd: de sleepbewegingen van Kanu in De Meer

Het duel met Gibraltar was bij vlagen een parodie op voetbal. De opponent van Oranje is bepaald geen hoogvlieger. Bovendien stond er niks meer op het spel. Het Nederlands elftal kwalificeerde zich immers al voor het EK. “Je moet dan even de knop omzetten, zodat je niet te makkelijk gaat denken. Dat hebben we gedaan. 6-0 is een goede uitslag,” aldus Hato, die door de geringe tegenstand niet echt werd getest.

Toch valt hij in de smaak bij Ronald Koeman, die erkent dat het moeilijk was de Ajacied op basis van de wedstrijd te beoordelen. “Je kunt hem beter beoordelen in trainingen, waarin hij verdedigt op Wout Weghorst en andere aanvallers,” aldus de bondscoach. “Dat is mij wel heel goed bevallen. Hij heeft zich heel makkelijk aangepast en speelt met bravoure.”

Oranje mag zich gaan opmaken voor het EK, dat in de zomer van 2024 van start gaat. De vraag is welke Ajacieden in Duitsland van de partij zijn. In maart wordt er ongetwijfeld al meer duidelijk, wanneer het Nederlands elftal weer bij elkaar komt. “We gaan rustig nadenken over de keuzes die we gaan maken,” besluit Koeman.

Aanbevolen
Bekritiseerde Taylor weet zelf ook dat hij veel beter kan

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >