Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Fortuna Sittard

Ajax en Fortuna Sittard nemen het zondag tegen elkaar op in de Johan Cruijff Arena. We hebben wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

08 april 2023 - 12:00
Driedingenajafor800
Ajax won vorig seizoen in een leeg stadion met 5-0. © Pro Shots

Burak ‘gewoon’ beschikbaar
Fortuna kende een onrustige week in aanloop naar het duel met Ajax. De ploeg uit Sittard liep achter met de betaling van de salarissen aan onder anderen de selectiespelers. Er werd zelfs even gesproken over een staking. Daarbovenop kwam het cryptische Instagrambericht wat aanvoerder Burak Yilmaz de wereld inslingerde. De Turk leek daarin zijn vertrek bij Fortuna aan te kondigen, zonder dat de clubleiding daar iets vanaf wist.

Inmiddels is de kou uit de lucht. De achterstallige salarissen werden woensdag alsnog overgemaakt. Ook ging Burak in gesprek met het bestuur van de Limburgse club. Daarin heeft de aanvoerder aangegeven het seizoen af te maken in Sittard. “Ik ben ook de resterende zeven wedstrijden gewoon beschikbaar voor Fortuna,” zo wordt hij geciteerd op het digitale huis van de club. 

“Ik besef dat het bericht voor de nodige onrust heeft gezorgd. Het was een moment waarop alle emoties bij elkaar kwamen, ook frustratie omdat niet alles is gelopen zoals gehoopt. Uiteindelijk hoort dat bij voetbal. Nu we er goed opstaan, moeten we vooruit durven te kijken. Met oog op volgend seizoen is het daarom wellicht goed om andere spelers minuten te laten maken. Dat was eigenlijk de boodschap van het bericht op mijn Instagram.” 

Aanbevolen
Heitinga’s elf: hoe vang jij gemis van Kudus op tegen Fortuna?

Heitinga wil iets rechtzetten
Alhoewel we natuurlijk blij zijn dat Ajax ten koste van Feyenoord de finale van het KNVB-bekertoernooi haalde, zijn we het doelpuntloze gelijkspel tegen Go Ahead Eagles nog niet vergeten. Als er nog enigszins hoop was op de titel, lijkt deze na de domper in Deventer wel vervlogen. Ajax moet zich in de competitie nu volle bak richten op de tweede plek.

“De 0-0 in Deventer hebben we wel gevoeld,” zo stelt John Heitinga tegenover het eigen clubkanaal. “Het is een seizoen met veel ups en downs. Hopelijk kunnen we nu veel ups zien. We hebben iets recht te zetten in de competitie. We willen volgend jaar Champions League spelen, wat betekent dat je de resterende wedstrijden moet winnen.”

Dat Ajax ondanks alle idioterie in De Kuip won, geeft een fijn steuntje in de rug richting zondag. “Afgelopen periode was er een die we de afgelopen jaren niet gewend waren. We wonnen geen grote wedstrijden. Dat kleeft ook wel,” erkent Heitinga. “Dat we een ploeg verslaan die nationaal en internationaal goed presteert, geeft een boost.”

Aanbevolen
Klaassen over debuut Heitinga: ‘Ik kreeg meteen op mijn donder’

KNVB scherpt maatregelen aan
Het aanstekerincident deed logischerwijs veel stof opwaaien. De KNVB reageerde na afloop van de wedstrijd al met een statement, maar daarmee is het voor de nationale voetbalbond nog niet klaar. Om soortgelijke situaties in de toekomst tegen te gaan, voert de KNVB per direct aangescherpte maatregelen in.

Zo besluit de scheidsrechter voortaan het spel stil te leggen als er voorwerpen op het veld worden gegooid. De teams en arbitrage trekken zich dan tijdelijk terug in de kleedkamers. Als er na het hervatten van de wedstrijd opnieuw voorwerpen op het veld worden gegooid, wordt het duel definitief gestaakt. Dat gebeurt ook als er iemand op het veld wordt geraakt door een gegooid voorwerp. Hetzelfde handelingskader wordt gebruikt in het geval een toeschouwer het veld op komt.

“Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd de hoofdrolspelers op het veld te belagen. Daar zijn we helemaal klaar mee,” zo schrijft de KNVB. “De veiligheid in en rond een stadion is topprioriteit en doen we samen met clubs, supporters, gemeentes, OM, politie en kabinet. Het uitgangspunt blijft dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig moet zijn voor alle echte supporters.”

Ajax en Fortuna trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Edwin van de Graaf, terwijl Laurens Gerrets de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #97 - Klaassen, karakter, klasse!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >