Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Sparta

Zijn we allemaal bijgekomen van het intense potje tegen Lille OSC (1-2)? Mooi! Dan kunnen we door. Het volgende duel staat namelijk alweer op de rol. Sparta komt zondag op bezoek en het is zaak om dan een driepunter te scoren. Hieronder een stukje voorbeschouwing!

20 februari 2021 - 14:16
Driedingenspartathuis800
Ajax won vorig seizoen in eigen huis met 2-1 van Sparta. © Pro Shots

Sparta wacht al 31 jaar op zege in Amsterdam
Dé club van Rotterdam reist zondag niet met de meest hoopgevende statistieken op zak af naar Amsterdam. Alhoewel Ajax het op Het Kasteel nog wel eens lastig heeft tegen Sparta, gaat het de Ajacieden op eigen bodem over het algemeen een stuk beter af. Een heel stuk beter zelfs.

Ajax is in eigen huis al ruim 31 jaar ongeslagen tegen de Spartanen. De laatste keer dat Sparta een puntje mee wist te nemen uit Amsterdam, was in augustus 2009. De wedstrijd eindigde destijds in een bloedeloos gelijkspel, terwijl Ajax met 41 doelpogingen (tegenover slechts één van Sparta) overduidelijk de betere partij was.

Voor de laatste uitoverwinning van Sparta op Ajax moeten we nog veel verder terug in de tijd. Wederom naar augustus, maar nu naar het jaar 1989. De Rotterdammers wonnen toentertijd met 1-2, nadat ze eerst nog op achterstand waren gekomen door een treffer van Aron Winter.

Overigens is het duel met Sparta voor één Ajacied nog wat specialer. Davy Klaassen viert die dag namelijk zijn 28ste verjaardag. Het kind van de club weet hoe het is om op zijn verjaardag tegen een Rotterdamse ploeg scoren, want Klaassen deed dit in 2016 al eens tegen Excelsior. Zondag weer, Davy?

Fraser kijkt stiekem al over duel met Ajax heen
‘De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste.’ Dit is precies zo’n uitspraak die je vaak hoort als er bij Ajax een ‘tussendoortje’ op het programma staat. We kunnen ons best voorstellen dat gedachten soms al afdwalen naar de return tegen Lille, maar er zal toch echt eerst van Sparta moeten worden gewonnen.

Niet alleen bij Ajax is er de verleiding om over het duel van zondag heen te kijken, want ook bij Sparta beschouwen ze Ajax-uit stiekem als een soort tussendoortje. De Rotterdammers zijn zo goed als veilig en staan op de twaalfde plek, maar de laatste weken loopt het allemaal niet meer zo soepel.

Een goed resultaat behalen in Amsterdam is mooi en kan worden gezien als het scoren van bonuspunten, maar Sparta-trainer Henk Fraser weet ook dat dit geen gemakkelijke opgave wordt. “Je weet van tevoren dat dit jaarlijks misschien wel de moeilijkste wedstrijd is,” aldus de oefenmeester.

Het is voor de ploeg van Fraser eigenlijk belangrijker om de reeks ná Ajax-uit goed af te sluiten, want in die zes wedstrijden speelt Sparta tegen ploegen die eveneens in het rechterrijtje staan. “Na die serie weten we waar we staan,” legt Fraser uit.

Beugelsdijk gelooft in stunt
Kijk niet verbaasd op als je Tom Beugelsdijk zondag aan de aftrap ziet verschijnen. Ajax speelde toch tegen Sparta, niet tegen ADO Den Haag? Ja, dat klopt! Maar Beugelsdijk voetbalt sinds dit seizoen niet meer in het groengeel van de Haagse club, maar in het rood-wit van Sparta. Dat is allemaal even wennen, snappen we best.

Terwijl Fraser wat terughoudender vooruitblikt op het uitduel met Ajax, lijkt Beugelsdijk een stuk meer vertrouwen te hebben in een goede afloop. “Als we met z'n allen goed voor de dag komen, kunnen we daar zeker weten gaan stunten,” vertelt de verdediger voor de camera van het eigen clubkanaal.

“We hebben gezien dat we ze veel tegenstand kunnen geven,” zo doelt Beugelsdijk op de wedstrijd van eerder dit seizoen, toen Ajax het met tien man lastig had op Het Kasteel. “Het loopt nu wat minder, maar het is aan ons de taak om niet in paniek te raken. We weten dat we de komende weken heel goede zaken kunnen doen.”

Ajax en Sparta trappen zondagavond om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Jeroen Manschot, terwijl Allard Lindhout de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >