Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: zesklapper en Klasse Lasse in Deventer

Ajax gaat zondag op bezoek bij Go Ahead Eagles. Dat duel werd 34 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in De Adelaarshorst.

19 september 2024 - 12:24
Schone 1200
Matchwinnaar Schöne meldt zich uitzinnig bij het uitvak. © Pro Shots

2014: invaller Schöne matchwinnaar in Deventer
Het is zondag 26 januari 2014. Het Ajax van trainer Frank de Boer is te gast in De Adelaarshorst. Het wordt geen makkelijke middag, maar dankzij invaller Lasse Schöne pakt Ajax de volle drie punten: 0-1. Een belangrijke zege in de jacht op weer een nieuwe kampioensschaal.

Schöne vindt zichzelf die zondag bij aanvang van de wedstrijd terug als wisselspeler op de bank. En dat na zeven achtereenvolgende basisplaatsen. “Ik snapte de keuze wel,” zegt de Deen daar later over. “En de trainer deed het goed met de wissels, want ik scoorde. Dan is het moeilijk te zeggen dat rouleren niet goed is. Ik was blij dat ik erin kon komen en belangrijk was.”

En belangrijk is hij die dag! Hij komt na dik een uur spelen in de ploeg voor Lesly – ken je die nog – de Sa. Tien minuten later ligt de bal in het doel achter Eloy Room. Daar komt dan wat geluk bij kijken, maar daar maalt niemand om.

Schöne mag, zoals wel vaker, aanleggen voor een vrije trap. Normaal raakt hij deze goed, maar dit keer niet. “Ik raakte de bal waardeloos,” zei hij na afloop. De bal smoort in de muur, maar stuitert wel terug voor een rebound. “Hij kwam goed voor mijn linkervoet en het schot was goed. Ik schiet normaal niet zo vaak met links, maar hij ging binnen.”

En zo wint Ajax die zondag met minimale cijfers van Kowet. Die zege brengt Ajax voor het eerst in seizoen 2013/2014 aan de kop van de ranglijst. In die periode wint Ajax de wedstrijden met hangen en wurgen, maar aan het eind van het verhaal staat De Boer toch weer te hossen met een kampioensschaal.

Aanbevolen
Farioli’s elf: kies je dezelfde namen of ga je rouleren tegen Go Ahead Eagles?

1993: mooi slotakkoord Vink tijdens zesklapper
Het is zondag 31 januari 1993. Trainer Louis van Gaal meldt zich met zijn spelers in De Adelaarshorst voor een doelpuntrijk duel. Ajax haalt stevig uit door liefst zes keer te scoren. Doelman Stanley Menzo had net zo goed in de spelersbus achter kunnen blijven, want hij krijgt niet veel te doen.

De zege is belangrijk, want daarmee nadert Ajax koploper PSV tot op één punt. De avond ervoor verloren de Eindhovenaren namelijk van RKC Waalwijk. Het is een periode waarin Ajax tevergeefs probeerde om Anderlecht- en voormalig Ajaxspits John Bosman te huren. Dit door blessures bij Stefan Pettersson en Jari Litmanen. John van Loen was al vertrokken. Uiteindelijk komt Ajax uit bij Ronald de Boer – dan actief bij FC Twente – We weten allemaal hoe dat zou verlopen.

Maar goed, terug naar de zesklapper aan de Vetkampstraat. Bij de thuisploeg laat men vooraf weten dat ze zich niet zomaar door Ajax zouden laten overlopen, maar de Ajaxtrein blijkt toch niet te stoppen. Dennis Bergkamp opent het bal na twintig minuten. De eerste van een half dozijn aan treffers. Edgar Davids, Frank de Boer en Wim Jonk zijn verantwoordelijk voor de 0-2, 0-3 en 0-4.

Het slotakkoord is echter voor Marciano Vink. Hij besluit dat er nog wel wat doelpunten bij kunnen. Voor doelman Frank Ensink is er dan geen houden meer aan. Hij moet toestaan dat Vink zowel in de 85ste als 87ste minuut trefzeker is.

Voor Van Gaal is het fijn dat hij ondanks een spitsentekort ziet dat het met het scorend vermogen van zijn ploeg wel goed zit. Die middag in Deventer in elk geval wel.

Aanbevolen
Win kaarten voor duel tussen legendes van Ajax en Real Madrid!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >