Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: De Boer matchwinnaar én steward tegen Besiktas

Ajax speelt donderdag om 21.00 uur in eigen huis tegen Besiktas JK. Dat duel werd drie keer eerder gespeeld in Amsterdam. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we een speler uit die ooit in de spotlights stond tegen de Turken. Ditmaal Ronald de Boer.

23 september 2024 - 13:48
Ronald De Boer 1200
Ronald de Boer in actie tegen demonstranten. © AFC Ajax

1993: De Boer kopt Ajax uit Turkse knoop
Het is woensdag 20 oktober 1993. Ajax ontvangt Besiktas in de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars. In het Olympisch Stadion zijn 41.000 toeschouwers getuige van een 2-1-zege van Ajax.

Leuk weetje: op de dag van de wedstrijd wordt bekend dat de bouw van het nieuwe Ajaxstadion kan beginnen. De Raad van State wijst een bezwaar van de gemeente Ouder-Amstel tegen de bouw af. De eerste paal moet later dat jaar op 26 november worden geslagen. Onder het onderkomen dat we nu zo goed kennen als de Johan Cruijff Arena.

Maar goed, terug naar de wedstrijd. Louis van Gaal moet het stellen zonder veel spelers. Bij Ajax ontbreken om uiteenlopende redenen Marc Overmars, Sonny Silooy, Edgar Davids, Sonny Silooy, Tarik Oulida, Peter van Vossen, Dan Petersen en Clarence Seedorf. Daar zitten niet de minste namen tussen, nietwaar?

Het gaat dan ook niet van een leien dakje. Ajax komt voor rust op achterstand. Özdilek Mehmet, de kleine nummer negen van de Turken, verschalkt Edwin van der Sar op kundige wijze. Vooral John van den Brom heeft het lastig tegen de aalvlugge aanvaller. Vierduizend Besiktasfans gaan volledig uit hun dak. De rest van het Olympisch Stadion valt even stil.

Aanbevolen
Welke Ajacieden maakten minuten tegen Besiktas in 1993 en 2021?

Van Gaal haalt Van den Brom tijdens de pauze naar de kant. Debutant Martijn Reuser is zijn vervanger. Ajax gaat beter spelen en Frank Rijkaard kogelt de 1-1 na een uur op het scorebord. De Ajacieden ruiken bloed en zetten een ware belegering op touw.

Met Ignacio Tuhuteru komt een tweede debutant binnen de lijnen. Hij speelt vanaf links, terwijl Ronald de Boer dan in de punt van de aanval staat. Een voorzet van Tuhuteru komt via het hoofd van Reuser bij De Boer terecht. Hij kopt en ziet zijn inzet achter doelman Öger Zafer verdwijnen. Ajax op voorsprong met nog slechts negen minuutjes voetballen op de klok. Lekker!

De Boer wordt niet alleen matchwinnaar, maar weet ook op andere wijze de schijnwerpers op zich gericht. Twee demonstranten van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK betreden kort voor het einde van de wedstrijd het veld met een spandoek. Door snel optreden van onder anderen De Boer worden zij van het veld verwijderd. Het levert de bijzondere foto bij dit artikel op.

We hadden ook graag een Hoofdrolspelers geschreven over de return, een paar weken later. Die zou Ajax met 4-0 winnen. Toen was Jari Litmanen de onbetwiste held door drie treffers voor zijn rekening te nemen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >