Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Deze spelers kwamen uit voor Ajax en Besiktas

Een nieuw avontuur in de Europa League staat op het punt van beginnen. De eerste krachtmeting voor Ajax is er eentje tegen Besiktas JK. Slechts vier voetballers speelden zowel voor de Nederlandse als Turkse ploeg. Een van hen is nu zelfs actief in Mokum.

23 september 2024 - 16:11
Juanfran 1200
Feestbeest Juanfrán in De Kuip. © Pro Shots

Juanfrán
Juan Francisco García – beter bekend als Juanfrán – voetbalde in seizoen 2005/2006 één jaar in het wit-rood-wit van Ajax. De Spanjaard kwam destijds op huurbasis over van… Besiktas! Hij arriveerde met een flinke conditieachterstand en was dus niet meteen inzetbaar.

Hoe kwam de overgang van Besiktas naar Ajax tot stand? De linksback besloot in 2004 – na vijf seizoenen vaste waarde te zijn geweest bij Celta de Vigo – dat het tijd was voor een buitenlands avontuur. Dat avontuur vond hij in de Turkse Süper Lig. Het werd een uitermate teleurstellende periode, waarna Ajax hem een seizoen later oppikte. Onze club kon hem wel gebruiken, omdat Maxwell herstellende was van een knieoperatie. Ook was de progressie van jongeling Urby Emanuelson op dat moment nog niet te voorspellen.

Juanfrán kwam in Amsterdam tot 21 officiële wedstrijden in het eerste elftal. Veelal als invaller. Dus ja, zijn periode in Nederland werd geen onverdeeld succes. Hij wisselde sterke wedstrijden af met flinke schoonheidsfoutjes. Echt wedstrijdritme kweekte hij nooit. Hij was nog wel onderdeel van de wedstrijdselectie richting de KNVB-bekerfinale. Ajax won die wedstrijd met 2-1 van PSV. Juanfrán kwam niet van de bank af.

Dat hij toch een van de gangmakers was in de kleedkamer en daarbuiten, bewees hij tijdens de festiviteiten. Kijk maar naar de foto bij dit artikel. Feestbeest Juanfrán had een plekje op de lat gevonden en vierde het feest met supporters en zijn ploeggenoten.

Hij keerde na één seizoen Ajax in 2006 terug naar Spanje om bij Real Zaragoza te voetballen.

Aanbevolen
Welke Ajacieden maakten minuten tegen Besiktas in 1993 en 2021?

Julien Escudé
De Fransman Julien Escudé kwam in 2003 over van Stade Rennais. De technisch vaardige centrale verdediger werd meteen in zijn eerste Ajaxjaar kampioen. De gentleman op voetbalschoenen speelde vrijwel alles. Het seizoen erop was hij ook vaste waarde. Hij hield zelfs als aanvoerder een gewonnen Johan Cruijffschaal boven zijn hoofd. Toch leek niet iedereen hem altijd op waarde te schatten.

Zijn derde seizoen bij Ajax duurde slechts twee wedstrijden. Hij verloor – zonder werkelijk te hebben gefaald – zijn plekje. Hij onderging zijn lot zonder morren. Hij wist dat de voetbalwereld soms meedogenloos was, maar zijn gloriemoment zou dat seizoen nog volgen. Alleen niet in Amsterdam. Tijdens de winterstop kwam Sevilla op de lijn. Dat bleek een juiste stap, want hij won er een paar maanden later meteen de Uefa Cup met de Andalusische club.

Een kleine zeven jaar lang was Escudé een grote meneer in La Liga, waarna een nieuwe uitdaging op zijn pad kwam. Hij vertrok transfervrij naar Besiktas. Hij speelde nog twee seizoenen in de Süper Lig, maar van groot succes was geen sprake meer. Hij sloot er in 2014 zijn loopbaan af.

ESCUDE

Escudé in actie tijdens de klassieker. © Pro Shots

Ryan Babel
Als iemand Turkije bijna heeft uitgespeeld, dan is het Ryan Babel wel! Hij voetbalde achtereenvolgens bij Kasimpasa SK, Besiktas, Galatasaray SK en Eyüpspor.

De aanvaller debuteerde al in 2004 voor het eerste elftal van Ajax, nadat hij heel wat jaren in de jeugdopleiding doorbracht. Hij deed hij uiteindelijk zo goed, dat Liverpool hem in 2007 dolgraag wilde hebben. Hij tekende een contract voor vijf jaar. Ajax incasseerde bijna achttien miljoen euro. Een toptransfer.

Na zijn jaren in Engeland, vertrok hij naar TSG 1899 Hoffenheim, om in 2012 voor het eerst terug te keren bij Ajax. Hij kocht zijn contract in Duitsland zelf af, waardoor hij transfervrij kon overstappen naar Ajax. Het kind van de club was terug in Mokum, al duurde zijn verblijf maar een jaartje.

Vanaf dat moment beleefde Babel een wonderlijke loopbaan, die hem achtereenvolgens bracht langs Kasimpasa, Al-Ain, Deportivo de La Coruna, Besiktas, Fulham, Galatasaray en Ajax. In januari 2020 werd bekend dat Babel voor de tweede keer zou terugkeren in de Johan Cruijff Arena. Ditmaal op huurbasis tot einde van het seizoen.

We zien hem nog rollebollen langs de lijn op bezoek bij Getafe CF. Dat was even grappig als gênant!

BABEL

Babel in actie namens Besiktas. © Pro Shots

Wout Weghorst
Een andere speler die actief was voor Besiktas en nu dus voor Ajax, is natuurlijk Wout Weghorst. De spits kwam in seizoen 2022/2023 tot achttien officiële duels voor de Turkse club. Besiktas huurde hem van Burnley. Hij liep in Turkije één-op-twee door het doel negenmaal te vinden. Hij was viermaal de aangever voor een teamgenoot.

Besiktas kondigde in januari 2023 aan dat het huurcontract met Weghorst werd ontbonden. Daardoor kwam zijn toch sensationele transfer naar Manchester United weer een stapje dichterbij. De Turken ontvingen een geldbedrag voor de contractontbinding, dat door United weer werd vergoed aan Burnley. Zo werd Weghorst onder Erik ten Hag gepresenteerd als winterse aanwinst op huurbasis.

Bij Manchester United kwam hij tot 31 officiële wedstrijden, vooral als invaller. Hij vond het net tweemaal. Weghorst werd een seizoen later wederom verhuurd door Burnley. Dit keer ging hij naar TSG Hoffenheim. Inmiddels is hij neergestreken in Amsterdam, waar we erg nieuwsgierig zijn naar wat hij kan laten zien.

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: De Boer matchwinnaar én steward tegen Besiktas

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >