Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Henderson over volle voetbalkalender: ‘Te gek voor woorden’

Ajax staat aan de vooravond van een nieuw avontuur in de Europa League. Het toernooi waarvan de opzet drastisch is gewijzigd. Hoe kijken Francesco Farioli en Jordan Henderson daarnaar? Nou, precies die vraag stelden we het duo.

25 september 2024 - 15:34
Henderson 1200
Henderson is bezorgd om het welzijn van collega's. © Pro Shots

Het is inmiddels wel bekend: de groepsfase van de Europa League is vervangen door een competitiefase waaraan 36 ploegen meedoen. Elke ploeg heeft acht opponenten geloot. Vier ontmoetingen vinden in Amsterdam plaats. De andere vier in Praag, Bakoe, San Sébastian en Riga.

Wij van Ajax Life waren benieuwd hoe de trainer en de aanvoerder denken over de veranderingen. “We moeten het gaan ontdekken,” trapte Farioli zijn antwoord af. “Het is moeilijk nu al een voorspelling te doen, want deze opzet is nieuw voor iedereen. Wel moeten we elke wedstrijd als een finale zien.”

Door de nieuwe opzet komen er weer twee extra wedstrijden bij op een voetbalkalender die toch al voller en voller raakt. Hoe kijkt de trainer daarnaar? “Tja, het is hoe het is. Het spelen van meer duels is enerzijds een goede mogelijkheid voor iedereen om minuten te maken op een hoog niveau. Aan de andere kant moet er telkens veel werk worden gedaan.”

Aanbevolen
Farioli’s elf: hoe zorg jij voor meer creativiteit tegen Besiktas?

Henderson was uitgesprokener over de volle voetbalkalender. “Dit is een groot topic door heel Europa. Zeker voor voetballers die internationale duels spelen. Competitie, toernooien en interlands. Er komt steeds meer bij. Pfff… Het is te gek voor woorden eigenlijk, als je er goed over nadenkt.”

“Het wordt op zeker moment te veel,” vervolgde de Engelsman zijn verhaal. Henderson maakt zich duidelijk zorgen om het welzijn van zijn collega’s. “Voetballers raken eerder geblesseerd. Sommigen hebben geen enkele break tot aan het einde van het seizoen. Soms moeten ze dan ook nog een toernooi spelen met hun land. Dan kan het zomaar zijn dat je twee weken vrij hebt en dan begint het hele circus opnieuw.”

Denkt Henderson dat het nieuwe format wel extra spanning oplevert? “Misschien wel, om eerlijk te zijn. Als iets nieuw is of verandert, weet je nooit zeker hoe het uitpakt. Ik ben best wel traditioneel en gewend aan hoe de opzet van de toernooien hiervoor was. Aan de andere kant kan verandering ook goed zijn. Dat weten we pas als we het een aantal jaren op deze manier doen. Dan weten we echt of het beter, minder goed of spannender is.”

Henderson moest ook zichtbaar lachen om een vraag aan zijn trainer. Niet voor het eerst ging die over het trio spitsen. De captain had er wel een mening over. “Het is echt een groot ding hier. Elke persconferentie gaat het over de spitsen. Ik vind dat grappig. Voor mij is het geen thema. Het gaat om het team, niet om individuen. We spelen zoveel wedstrijden. Tot december om elke drie á vier dagen. We hebben iedereen keihard nodig.”

Daarna was de persbabbel wel zo’n beetje klaar. Henderson stond op en zei in vloeiend Nederlands: “Dank je wel!” Om daar wel meteen lachend en eerlijk aan toe te voegen dat hij nog niet veel meer Nederlandse woorden kent.

Aanbevolen
Farioli onder indruk van Besiktas onder Van Bronckhorst

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >