Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Weghorst helpt Ajax aan krappe zege in Almelo en dit valt op

Ajax en Heracles maakten er een spannende zondag van in Almelo. De Ajacieden trokken daarbij wel aan het langste eind. Onze club won met 4-3 en mocht Wout Weghorst na afloop bedanken.

20 oktober 2024 - 09:59
Weghorst 1200 (1)
Weghorst kopt snel raak na zijn invalbeurt. © Pro Shots

Weghorst populair bij Almelose jeugd
Brian Brobbey kreeg de voorkeur in de basiself, maar Weghorst had het bij aankomst in Almelo druk met handtekeningen en selfies. Vooral de Almelose jeugd was uitermate geïnteresseerd in de spits van Ajax, die eerder twee seizoenen uitkwam voor Heracles. Waar de meeste Ajacieden vanuit de spelersbus meteen naar binnen beenden, daar nam Weghorst kort de tijd voor fans.

Muisstil bij herdenking Neeskens
Natuurlijk werd voor de aftrap stilgestaan bij het plotselinge overlijden van Ajaxicoon Johan Neeskens. De minuut stilte voor De Nees was even waardig als indrukwekkend. Je kon echt een speld horen vallen. De man die zoveel won met Ajax, ontviel de voetbalwereld op 73-jarige leeftijd. Veel te vroeg. We wensen familie en vrienden nogmaals heel veel sterkte. Beide ploegen droegen uiteraard rouwbanden.

Na het eervolle moment voor Neeskens, ging de bal rollen op het Almelose natuurgras. Eh, natuurgras? Oh, jazeker! Na 21 jaar Legogras, ligt er nu eindelijk écht gras in het Asito Stadion. Helemaal vrijwillig was de keuze overigens niet. Vanaf seizoen 2025/2026 worden kunstgrasmatten immers niet meer toegelaten op het hoogste niveau.

Aanbevolen
Klaassen vindt dat Brobbey niet eerlijk wordt behandeld

Baaldag Brobbey tijdens spektakelstuk
Het was voor rust niet de wedstrijd van Brobbey. De spits had zijn ploeg op voorsprong moeten schieten, maar kreeg zijn voet niet goed tegen een voorzet van Mika Godts. Een reuzenkans. En weer niet raak. Om gek van te worden.

Daarmee riep Ajax de problemen over zichzelf af, want twee minuten later lag de bal achter Remko Pasveer. De Ajaxdefensie kreeg de bal maar niet weg. Luka Kulenovic strafte het geklungel af door de bal hard via Youri Baas in de touwen te schieten: 1-0.

Een spektakelstuk in de maak, want wie anders dan Davy Klaassen trok de stand toch weer gelijk. De middenvelder stond weer eens op de goede plek om een geblokte inzet van Bertrand Traoré achter Fabian de Keijzer te prikken.

En Brobbey? Die vocht weer veel persoonlijke duels uit door continu met z’n rug in verdedigers te kruipen. Toen hij daarbij zelf werd afgefloten, reageerde hij woedend. Dat leverde hem zijn derde gele kaart van het seizoen op.

Wereldgoal Heracles
Er gebeurde dus genoeg. Zeker toen Josip Sutalo de bal rond de middenlijn verspeelde aan Mario Engels. Die zag Pasveer ver uit zijn doel staan. Hij dacht geen seconde na en schoot vanaf eigen helft op het Ajaxdoel. Met een grote boog viel de bal over de grabbelende Ajaxdoelman heen. Een absolute wereldgoal.

Ajax kwam wel weer rap terug in de wedstrijd. Na een goede actie van Godts, kwam de bal uiteindelijk voor de linkervoet van Traoré. Hij kogelde de bal snoeihard via onderkant lat in het doel: 2-2.

Aanbevolen
Weghorst leeft mee met Brobbey: ‘Ik weet hoe hij zich voelt’

Weghorst tweemaal raak
Direct na de pauze gooide een ongewijzigd Ajax er een uitstekende aanval uit. Het eindpunt was Brobbey. De spits kreeg zijn voet wel tegen de bal, maar De Keijzer redde knap. Het maakte de frustratie er niet minder om bij Brobbey. Kort erna leek Engels weer te scoren, maar Pasveer tikte diens inzet op de paal. Ajax kreeg vervolgens geen penalty toen Traoré over een Almeloos been heen buitelde.

Na een uur spelen had Farioli genoeg gezien. Brobbey en Kenneth Taylor gingen eraf, Weghorst en Kian Fitz-Jim kwamen erbij. De lange invalspits drukte direct zijn stempel door Ajax vier minuten na zijn invalbeurt op voorsprong te koppen. De voorzet was van Jorrel Hato. Het bleef opletten, want Pasveer zag een inzet van Suf Podgoreanu op de lat boven hem uiteenspatten. Ook werd een Heraclestreffer afgekeurd wegens buitenspel. 

Hadden we al gezegd dat het spannend was? Nou, dat was het, want lang genoot Ajax niet van de voorsprong. Kulenovic maakte zijn tweede treffer van de middag door na een voorzet van Ruben Roosken binnen te werken. Nog was het niet gespeeld, want Weghorst mocht negen minuten voor tijd aanleggen vanaf elf meter. Hij faalde – ondanks een fel fluitconcert en ballen op het veld – niet en schoot feilloos binnen: 3-4. Daardoor gingen de volle drie punten mee terug naar Amsterdam.

Mijlpalen voor Hato en Klaassen
Hato speelde in Almelo alweer zijn vijftigste eredivisieduel voor Ajax. En dat terwijl hij nog altijd pas achttien jaar en 227 dagen jong is. Zijn meer ervaren ploeggenoot Klaassen schreef ook een mijlpaal bij. Hij speelde zijn 226ste eredivisiewedstrijd voor Ajax. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met zijn maatje Daley Blind als speler met de meeste eredivisieduels voor onze club in deze eeuw. 

Aanbevolen
Informatie Ajaxsupporters richting FK Qarabag-uit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >