Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB-directeur komt met tegengeluid over incidenten rond voetbal

Voetbal blijft een onwijs populaire vorm van vermaak in de samenleving. Toch zijn het voornamelijk de incidenten die het nieuws halen. Dat geeft een vertekend beeld. Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, komt in een ingezonden brief met een tegengeluid.

17 oktober 2024 - 09:37
Supporters Gezellig 1200
Ajax steunen, is vooral heel leuk. © De Brouwer

“Voetbal is emotie. Ook in de beeldvorming kan het alle kanten opgaan. Tijdens het EK was het voetbal de grote verbinder, een welkome afwisseling in een samenleving vol polarisatie. Twee maanden later kost het betaald voetbal de samenleving alleen maar veel geld,” trapt van Leeuwen het geschetste beeld af. 

“Degene die met feiten strooit, is vaak de partypooper tijdens discussies, maar soms is het nodig onderbuikgevoelens op waarde te schatten. Zo ontstond laatst het beeld dat het voetbal de totale politiecapaciteit opslokt. Dat klopt natuurlijk niet. Het aantal uren dat de politie met het voetbal bezig is, is de laatste twintig jaar zelfs met dertig procent gedaald. En we helpen graag mee om dit aantal verder omlaag te krijgen.”

Natuurlijk sluit de voetbalwereld haar ogen niet voor zaken die misgaan en/of voor verbetering vatbaar zijn. Maar, zo benadrukt Van Leeuwen in haar ingezonden brief in De Telegraaf, die ook is gepubliceerd op de website van de KNVB, beeldvorming ontstaat vooral door incidenten.

“Uiteraard balen ook wij enorm als het ergens fout gaat, maar is het écht kommer en kwel? We hebben het 25.000 stadionbezoekers gevraagd en zij beoordeelden hun voetbalmiddag of -avond met een 7,7 en hun veiligheid met een 7,9. Dat is niet zo raar, want elk seizoen verloopt 99 procent van de ruim 800 wedstrijden in de Nederlandse competities zonder grootschalige ordeverstoringen. Voetbalhaters gaan we niet overtuigen, maar dit vinden de mensen die wél in een stadion komen.”

Van Leeuwen benadrukt dat clubs jaarlijks miljoenen euro’s spenderen aan hun veiligheidsorganisaties. “Hierdoor is de pakkans voor overlastgevers een stuk hoger dan buiten het stadion. De daders kunnen minimaal een landelijk stadionverbod en een flinke geldboete tegemoet zien.”

‘Waar zitten de bakker, buschauffeur, IT’er en salesmanager nog wekelijks negentig minuten naast elkaar? In de 34 stadions die ons land rijk is.’

“Is alles dan rozengeur en maneschijn? Nee, de wereld is niet ideaal, ook niet in de stadions,” vervolgt Van Leeuwen. “Wekelijks ontvangen de clubs zo’n tweehonderdduizend mensen. Dat is evenveel als het aantal inwoners van Amersfoort of Almere. Waar veel mensen samenkomen, gebeuren ook minder leuke dingen.” 

“Bovendien heeft het voetbal de pech dat het sinds de jaren zeventig wordt omarmd door een soort internationaal verschijnsel. Dan bedoel ik nadrukkelijk niet degenen die de sfeer in de stadions maken, want daar zijn we juist heel blij mee, maar de groepjes waarin je met wangedrag een stapje hoger op hun apenrots komt. Tegenwoordig gebeurt dit trouwens vooral buiten de stadions. Laat duidelijk zijn dat ook wij deze personen liever kwijt dan rijk zijn.”

Van Leeuwen benadrukt het belang om een volledig en juist beeld te schetsen als het om voetbal gaat. Vaak worden slechts de incidenten breed uitgelicht en onder de aandacht gebracht. Daardoor ontstaat een vertekend beeld van de werkelijkheid.

“Niet iedereen hoeft van voetbal te houden zoals wij dat doen, maar als je in discussies de kosten benoemt, dan moet je óók naar de opbrengsten kijken. Het betaald voetbal draagt jaarlijks 2,8 miljard euro bij aan de schatkist, zo heeft PwC berekend.”

“Talloze kinderen worden door het topvoetbal geïnspireerd om zelf te sporten en te bewegen. Dat is een flinke impuls voor de volksgezondheid. En de verbindende waarde van het voetbal is ongeëvenaard. Waar zitten de bakker, buschauffeur, IT’er en salesmanager nog wekelijks negentig minuten naast elkaar? In de 34 stadions die ons land rijk is.”

De KNVB publiceerde donderdag ook het jaarlijkse rapport over het aantal incidenten per seizoen. Daaruit blijkt dat voetbaljaargang 2023/2024 het tweede seizoen op rij is waarin het aantal incidenten verder daalde. Het cijfer ligt elf procent onder dat van het seizoen 2022/2023 en zestien procent onder dat van het seizoen ervoor.

“Laten we dus the eyes on the ball houden. En deze bal rolt de goede kant op,” besluit Van Leeuwen haar brief.

Aanbevolen
450 reislustige Ajacieden reizen Ajax achterna richting Bakoe

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >