Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Witte rook: Ajax stelt Farioli aan als nieuwe hoofdtrainer

Witte rook (fumo bianco!) boven de Johan Cruijff Arena. Ajax heeft in Francesco Farioli zijn nieuwe hoofdtrainer gevonden. De 35-jarige Italiaan, die overkomt van OGC Nice, tekent een driejarig contract in Amsterdam.

23 mei 2024 - 19:21
Farioli Naar Ajax 1200
Farioli maakte indruk bij Nice. © Pro Shots

Na het dramatisch verlopen seizoen, is het aan Farioli en zijn staf te gaan bouwen aan een nieuw Ajax. Dat de technische leiding kiest voor de nog jeugdige Italiaan, is enigszins opvallend te noemen. Marijn Beuker liet eerder optekenen het liefst een ervaren hoofdtrainer aan te stellen.

Hoewel Farioli in Frankrijk indruk maakt met zijn tactisch inzicht en vermogen om talent te ontwikkelen, is hij een trainer die nog in de kinderschoenen staat. Farioli studeerde filosofie en sportwetenschappen aan de universiteit, waarna hij vanaf 2009 als keeperstrainer aan de slag ging. In 2017 werd hij benaderd door Roberto de Zerbi om in diezelfde rol te fungeren in zijn technische staf bij Benevento en Sassuolo.

Na kort assistent-trainer te zijn geweest bij Alanyaspor, begon Farioli pas in 2021 aan zijn eerste klus als eindverantwoordelijke. Dat was bij het Turkse Fatih Karagümrük. In december van datzelfde jaar werd hij aangesteld als hoofdcoach van Alanyaspor. De overstap naar Nice volgde afgelopen zomer.

Aanbevolen
Ajax kiest met Ten Rouwelaar voor keeperstrainer met eigen werkwijze

Met zijn werkwijze maakte Farioli echter voldoende indruk op de technische mensen bij Ajax. Hij staat bekend als een trainer die idolaat is van het spelletje. Net zoals dat ook geldt voor iemand als Erik ten Hag. Een coach die dag in dag uit bezig is zijn spelplan en patronen erin te slijpen.

Die bezetenheid kan Ajax momenteel goed gebruiken. In Frankrijk maakt Farioli indruk. Onder zijn leiding kende Nice een sterke start van het seizoen. De club stond zelfs enige tijd tweede en eindigde uiteindelijk op de vijfde plek. Nice incasseerde slechts 29 tegengoals, het minst van alle ploegen in de Ligue 1. Het verminderen van het aantal tegentreffers is voor Ajax geen overbodige luxe.

Farioli neemt de Italiaan Daniele Cavalletto en de Spanjaard Felipe Sanchez Mateos mee als assistenten naar Amsterdam. Ook Dave Vos, die door Ajax wordt doorgeschoven, gaat Farioli assisteren. Jelle ten Rouwelaar is als keeperstrainer toegevoegd aan de technische staf.

Buona fortuna, Francesco!

Aanbevolen
Ajax versleet best veel buitenlandse trainers in clubhistorie

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >