Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax kiest met Ten Rouwelaar voor keeperstrainer met eigen werkwijze

Ajax heeft in Jelle ten Rouwelaar een nieuwe keeperstrainer gevonden. De 43-jarige oud-prof komt over van Burnley. Hij vervangt Anton Scheutjens, die al enige tijd ziek thuis zit.

14 mei 2024 - 10:34
Ten Rouwelaar 1200
Ten Rouwelaar begon als keeperstrainer bij NAC. © Pro Shots

Het nieuws dat het Algemeen Dagblad maandag bracht, kwam voor ons enigszins als een verrassing. Maar wie zich een beetje verdiept in de trainerscarrière van de voormalig keeper, ontdekt dat hij al jaren hard aan de weg timmert op dit vlak. Met vernieuwende oefenstof hoopt hij doelmannen nog beter te prepareren voor wedstrijden.

Ten Rouwelaar, die in zijn actieve carrière bijna driehonderd duels onder de lat stond in de eredivisie, startte in 2016 als keeperstrainer. Dat deed hij bij NAC Breda. Daarna was hij achtereenvolgens werkzaam bij Anderlecht en Burnley.

Opvallend is dat de recente doelmannen van Oranje – Bart Verbruggen, Nick Olij en Andries Noppert – allemaal keeperstraining hebben gehad van Ten Rouwelaar. De voormalig goalie probeert met zijn oefenstof mee te gaan met de tijd, door statische oefeningen juist volledig dynamisch te maken.

Aanbevolen
Zo ziet het Europese kwalificatieschema van Ajax eruit

In een eerder interview met het AD verklaarde Ten Rouwelaar waarom hij voor deze werkwijze koos. “Ongeveer zeventig procent van de keepersfouten zijn geen technische fouten, maar tactische. In de top worden niet zoveel fouten gemaakt doordat een keeper een bal loslaat, maar doordat hij tactisch nét verkeerd positie kiest. Dat is de basisgedachte achter deze oefeningen.”

Wie de trainingsoefeningen van Ten Rouwelaar aanschouwt, ziet dan ook andere spelvormen dan we gewend zijn bij doelmannen. Keepers worden voortdurend in spelsituaties gebracht waarbij ze nieuwe inschattingen en keuzes moeten maken. Dat maakt nieuwsgierig, temeer omdat de goalies die met hem samenwerkten, unaniem lovend zijn.

Met de komst van Ten Rouwelaar is de positie van keeperstrainer in de technische staf ingevuld. Ajax praat deze week verder met Francesco Farioli over het hoofdtrainerschap. Hij mag zelf een assistent meenemen, terwijl ook Dave Vos een prominente rol als assistent-trainer bij het eerste elftal moet krijgen. Wordt vervolgd.

Aanbevolen
Maduro verlaat Ajax voor terugkeer bij Almere City

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >