Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip kijkt met trots en teleurstelling terug op Ajaxseizoen

Met nog één wedstrijd te gaan, weet Ajax dat het volgend seizoen Europees voetbal speelt. De ploeg stelde de vijfde plek veilig door Almere City met 3-0 te verslaan. De klus van John van ’t Schip zit er bijna op. Hij kijkt met gemixte gevoelens terug op zijn periode als trainer.

12 mei 2024 - 18:12
Schipajaalm800
Van ’t Schip is blij dat hij wat terug kon doen. © Pro Shots

“Het allerbelangrijkste is dat we de vijfde plek en daarmee Europees voetbal bewerkstelligden. Dat was het doel. Gelukkig waren de andere uitslagen gunstig voor ons,” zo begint Van ’t Schip aan zijn nabeschouwende perspraatje. Over de wedstrijd kon hij verder kort zijn: “Het was tien minuten Steven Bergwijn en dat was het.”

Daarmee vat de trainer het laatste thuisduel van het seizoen inderdaad goed samen. Van ’t Schip kon wel meer vertellen over Bergwijn als aanvoerder. “Hij is voor heel veel jongens een belangrijke speler in selectie. Elke aanvoerder is anders. Maar dat er volgend seizoen meer leiders bij moeten komen, is duidelijk.” 

Of Bergwijn volgend seizoen een van die leiders is, is afwachten. Hetzelfde geldt voor Jordan Henderson. Voetbal International kopte deze week dat er onduidelijkheid is over de toekomst van de middenvelder. De samenwerking is nog niet is wat beide partijen ervan verwachtten. Henderson zou zich verbazen over de gang van zaken bij Ajax.

Van ’t Schip reageert op de situatie. “Jordan komt ergens vandaan waar alles op-en-top geregeld is. Dan komt hij bij een club als Ajax waar dat het afgelopen jaar niet zo is geweest. Hij heeft dat met z’n eigen ogen kunnen ondervinden. Zijn frustratie zit ‘m waarschijnlijk in dat hij daarin te weinig zijn waarde heeft kunnen laten zien.”

Aanbevolen
Hato: ‘Echt heel speciaal dat ik Talent van het Jaar ben’

Als de Ajacieden volgend weekeinde op bezoek gaan bij Vitesse, staat Van ’t Schip voor het laatst aan de zijlijn als trainer van Ajax. Hij is nog steeds met de club in gesprek over zijn toekomstige rol, maar kan daar weinig over zeggen. Een functie die zich volledig focust op het begeleiden van coaches, ziet hij niet echt zitten.   

Met welk gevoel neemt Van ‘t Schip afscheid als Ajaxtrainer? “Ik ben sowieso trots dat ik dit heb kunnen doen voor m’n club. Toch ben ik een tikkeltje teleurgesteld dat we er niet meer uithaalden. Dat had misschien gekund als we in de winterstop concreter waren geweest voor bepaalde spelers. Daarnaast hadden we pech met blessures.” 

De trainer werd na het laatste fluitsignaal hartstochtelijk toegezongen. ‘Van ’t Schip, wie kent ‘m niet? Van ’t Schip is een echte Ajacied,’ zo klonk het vanaf de tribune. Dat vond hij mooi. “Dat doen ze uit waardering. Ik ben blij dat ik wat terug heb kunnen doen voor de club, maar ik weet ook hoe het werkt. Ajax kan volgend seizoen niet nog zo’n jaar hebben.”

Tot slot vroegen we namens Ajax Life naar de uitverkiezingen van Brian Brobbey en Jorrel Hato als Ajacied en Talent van het Jaar. “Het is sowieso mooi dat het jongens uit de eigen opleiding zijn. Brian is heel belangrijk geweest. Hij is je kapstok, maar wordt ook in de diepte steeds gevaarlijker. Het is een speler die het publiek aanspreekt.” 

“En Hato… Als je ziet hoeveel wedstrijden hij op jonge leeftijd heeft gespeeld in zo’n moeilijke fase van de club. Hij heeft op één duel na alle wedstrijden volgemaakt. Hij bleef altijd overeind. Hij heeft overduidelijk aangetoond op een hoog niveau te kunnen spelen, zowel als centrale verdediger als linksback.”

Aanbevolen
Bergwijn over moeilijk seizoen: ‘Als je vrij bent in je hoofd, gaat het makkelijker’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >