Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes: ‘Ajax gaat onder Farioli voornamelijk 4-3-3 spelen’

Ajax’ nieuwe trainer Francesco Farioli kwam donderdag veel aan het woord, maar natuurlijk kwam ook Alex Kroes voorbij. De technisch directeur van de club vertelt in geur en kleur waarom Ajax bij Farioli uitkwam.

24 mei 2024 - 05:27
Farioli 5 1200
Tevreden gezichten. © AFC Ajax

“Francesco is een intelligente, hardwerkende, gepassioneerde voetbal-workaholic die extreem met zijn vak bezig is,” vertelt Kroes in gesprek met Ajax TV. “Hij bedenkt alles tot in detail en probeert dat over te brengen op de spelersgroep. Dat zie je ook terug in wedstrijden. Wij waren erg onder de indruk van zijn werkwijze. Hij is voor mij de man die ons op dit moment verder kan helpen. We zijn heel blij met hem.”

Kroes en zijn collega’s hadden hun huiswerk dan ook goed gedaan, zo verklaarde Farioli zelf ook. Kroes: “'Van een aantal mensen die met hem hebben gewerkt, begreep ik dat hij een mensenmens is. Francesco is een trainer die aan de vooravond staat van een hele bijzondere carrière. Wij gaan hem daarbij helpen en hij helpt ons daarbij. Daar staat Ajax ook voor: het ontwikkelen van mensen.”

Aanbevolen
Farioli prijst Ajax om doen huiswerk: ‘Ze wisten veel van me’

De veelbesproken technisch directeur van Ajax hoopt dat de passie van Farioli een steen in de vijver-effect heeft bij Ajax. “Het is een verandering die we met elkaar aan moeten gaan. Afgelopen jaar was niet het leukste en fijnste jaar in de geschiedenis van Ajax. We moeten zorgen dat we weer de juiste vibe krijgen, dat we weer optimistisch zijn en dat we met z'n allen dezelfde kant oplopen. Deze man is daar zeer gedreven en gepassioneerd in. En hij werkt vanuit de juiste voetbalfilosofie.”

Als het gaat om voetbalfilosofie bij Ajax, dan kom je al gauw uit bij het systeem met vleugelaanvallers. Volgens Kroes gaat Ajax onder Farioli voornamelijk 4-3-3 spelen. “Ook op 4-3-3 kan je allerlei varianten loslaten. Laten we Ajax weer het Ajaxspel laten spelen,” aldus Kroes, die weet dat het afgelopen seizoen even nodig was om met vijf verdedigers te spelen. Maar passen bij Ajax deed het niet. “Wij hopen dat we nu weer gewoon 4-3-3 kunnen spelen.”

Kroes is in elk geval dik tevreden dat de invulling van de volledige technische staf rond is. “Francesco is net klaar in Nice. Hij moet even zijn hoofd leegmaken. Daarna gaat hij aan de bak bij ons. Praten over de balans van de spelersselectie, welke stappen we nodig hebben. Hij heeft geen veto, is niet de eindbeslisser. We moeten het met elkaar doen. Daar heeft hij ook duidelijk een stem in. Dat doen we met Marijn Beuker, Kelvin de Lang, John van 't Schip en Dave Vos. Het wordt een samenspel van mensen met kennis en voetbalverstand die met de beste intenties Ajax weer vooruit gaan helpen.”

Aanbevolen
Farioli legt uit waarom hij Ajax vroeg om eigen stafleden

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >