Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporters in Ajaxshirts werken extra motiverend voor Farioli

Francesco Farioli kijkt uit naar zijn debuut als hoofdcoach in de Johan Cruijff Arena. De Italiaanse oefenmeester vertelt hoe zijn ploeg ervoor staat richting het Europese treffen met FK Vojvodina. Ook noemt hij een bijzondere motivatiebron.

24 juli 2024 - 17:05
Farioli Persco 1200
Farioli kijkt uit naar zijn debuut als coach. © Pro Shots

Wanneer de bal donderdag om 20.30 uur gaat rollen in de uitverkochte Johan Cruijff Arena, kan de oefenmeester beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Naast de langdurig afwezige Gaston Avila ontbreekt alleen Owen Wijndal in de selectie vanwege een blessure. Daar komt wel bij dat aanwinst Betrand Traoré nog in afwachting is van zijn werkvergunning, Sivert Mannsverk een schorsing uitzit en Gerónimo Rulli met Argentinië actief is op de Olympische Spelen.

“Er zijn nog wel een paar spelers met wat kleine pijntjes. Die moeten we nog checken, maar verder ziet het er goed uit,” vertelde Farioli, die in de vernieuwde perszaal van de Johan Cruijff Arena nog niks wilde prijsgeven over zijn basisopstelling. Ook over de opgelaaide keepersdiscussie hield hij zijn lippen stijf op elkaar.

“De opstelling deel ik donderdag met de spelers. Daarna krijgen jullie het te zien,” liet hij weten. “Dit is niet het moment om de keepers in de selectie te analyseren. De focus ligt op de wedstrijd tegen Vojvodina. Er starten elf spelers en waarschijnlijk vallen er vijf in. Ook de jongens die geen rol spelen in de wedstrijd zijn belangrijk. Vanaf de eerste dag heb ik benadrukt dat we een groepsprestatie moeten leveren. Mijn eerste basisopstelling is ook geen definitieve beslissing. Het is slechts een begin.”

Net als een speler die debuteert in een vol stadion, voelt het ook voor Farioli speciaal om voor het eerst langs de lijn te staan in de Johan Cruijff Arena. “Het voelt als een privilege om coach te zijn van deze club. Het wordt bovendien mijn eerste Europese wedstrijd. Het is fantastisch dat het stadion is uitverkocht. Ik kijk ernaar uit kennis te maken met supporters,” reageerde de Italiaan op een vraag van Ajax Life.

Aanbevolen
Henderson geniet met lach op gezicht van zware trainingen

“We willen met passie en verlangen voetballen, zodat we het stadion erachter krijgen. Ik heb vorig jaar een keer een wedstrijd in de Johan Cruijff Arena bezocht als toeschouwer. Wanneer je het publiek met je meekrijgt, voelt het soms alsof je met een extra speler in het veld staat. Daar kijk ik naar uit. Om die vonk te voelen. Om samen met supporters onze gezamenlijke doelen te bereiken.”

Farioli bracht woensdag samen met zijn vader een bezoek aan de Ajax Fanshop. Zijn pa wilde namelijk graag een Ajaxshirtje aanschaffen om mee naar huis te nemen. Daar keek de hoofdcoach zijn ogen uit. “Het was heel tof om te zien hoeveel kinderen een Ajaxshirtje kochten. Voor mij is dat een extra motivatie. Hoe mooi is het om in en rondom de stad steeds meer Ajaxshirts te zien? Ook daar kun je kracht uithalen.”

De relatief lange weg naar de groepsfase van de Europa League begint dus met een dubbele ontmoeting met Vojvodina. Een tegenstander waar Farioli met respect over praat. “We hebben wedstrijden van zowel vorig seizoen als dit seizoen bekeken. Ook vroegen we feedback van clubs die tegen hen hebben gespeeld. Het is een ploeg met veel bewegende spelers, een goed georganiseerd team. We hebben ons strijdplan klaar, met oog voor details. Nu is het zaak met passie te voetballen en supporters blij te maken.”

Daarna haastte Farioli zich de perskamer uit. Er stond nog een meeting op de agenda. Te laat komen, betekent een boete. We waren stiekem wel nieuwsgierig naar de hoogte, maar de trainer was al gevlogen.

Aanbevolen
Farioli’s elf: voor welke doelman kies jij in Europees duel met FK Vojvodina?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >