Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli blij met progressie van selectie: ‘Deze groep leert snel’

Francesco Farioli is met Ajax weer een stapje verder in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ploeg won zaterdag nipt met 2-1 van Rangers FC. De trainer is tevreden over de progressie van de selectie, terwijl hij ook lovend spreekt over Steven Berghuis.

14 juli 2024 - 11:00
Farioliajaran800
Farioli probeert verschillende formaties uit. © Pro Shots

Ondanks de absentie van verschillende internationals, is Farioli blij met hoe de voorbereiding verloopt. Hij kan vanaf maandag in ieder geval weer beschikken over Josip Sutalo, Borna Sosa en Ahmetcan Kaplan. Steven Bergwijn en Brian Brobbey keren op 29 juli terug. Dat is dus pas na het heenduel met VK Vojvodina.

“Er lopen als het ware drie voorbereidingen door elkaar heen. We willen iedereen zo snel mogelijk op hetzelfde pad krijgen,” zo vertelt de trainer aan onder andere Ajax Life. “Het gaat beter dan verwacht. In de voorbereiding krijg je vaak te maken met moeheid, maar daar reageren de spelers tot nu toe heel goed op.”

“Het is nog niet genoeg, maar wel een stap in de goede richting,” vervolgt Farioli. “Ik ben heel blij met de inspanning die de spelers leveren. Op het veld, maar ook tijdens andere momenten die impact kunnen hebben. Iedere groep heeft tijd nodig om zich aan te passen, maar deze selectie leert snel. We hebben nog geen momentum verloren.”

Farioli koos tijdens de drie oefenduels telkens voor een andere formatie. Vanaf welk moment wil de trainer toewerken naar een basiself voor het tweeluik met Vojvodina? De wedstrijd tegen Olympiakos lijkt daar het meest geschikt voor. “De duels met Al-Wasl FC en Olympiakos zijn allebei belangrijk. De een is niet belangrijker dan de ander.”

Aanbevolen
Berghuis: ‘Ajax kan zo mooi zijn, dat gevoel wil ik terug’

Tegen Rangers kon Farioli overigens niet beschikken over Mika Godts. Hij had wat last van z’n knie, terwijl Silvano Vos minuten maakte bij Jong Ajax. De middenvelder kwam tijdens het sparringspotje met PEC Zwolle niet in actie, dus had als het ware iets in te halen. Wel waren ze allebei present in Wezep. 

Steven Berghuis maakte na lang blessureleed weer minuten. Hij speelde een halfuurtje op het middenveld. “Steven is een intelligente speler. Met zijn creativiteit kan hij op het middenveld heel effectief zijn. Hij kan de laatste pass geven en heeft een goed schot,” aldus Farioli, die voor Berghuis een rol als vleugelspeler ook niet uitsluit.

“Het is ook een optie hem als buitenspeler te gebruiken, want daar heeft hij bijna heel z’n carrière gespeeld. Als middenvelder heeft hij andere verdedigende taken. Daar moeten we aan werken. Hij speelde tegen Rangers niet alleen goed, maar liet ook zien duels te willen winnen. Die mentaliteit moeten we hebben. Het was goed hem met de aanvoerdersband te zien.” 

Daar stipt de trainer een interessant onderwerp aan. Heeft hij al een ei gelegd over de aanvoerder van komend seizoen? “Berghuis wil Ajax dolgraag helpen. Hij is een van de aanvoerders. Maar één persoon is niet genoeg. Er is een groep van leiders nodig, die verantwoordelijkheid toont. Bergwijn moet nog terugkomen. Daarna gaan we dat soort zaken bespreken. Voor nu is het duidelijk: Bergwijn is momenteel eerste aanvoerder.”

Aanbevolen
Ajax is (onwijs) oké in Wezep en de rest die doet ons niks!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >