Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hlynsson schiet Ajax naar thuiszege op Heerenveen en dit valt op

Ajax is eredivisieseizoen 2024/2025 begonnen met een 1-0-zege op sc Heerenveen. Kristian Hlynsson maakte de enige treffer. Met veel nieuwe gezichten in de basis, bleven de drie punten in het zonnige Amsterdam. Wat ons opviel? Lees snel verder!

11 augustus 2024 - 18:51
AJAHEE Win 1200
Hlynsson prikt raak! © Pro Shots

Farioli’s tombola
Francesco Farioli gooide de basisploeg van Ajax nogal drastisch om. De trainer wijzigde zijn basisploeg op liefst zes plaatsen (!) ten opzichte van het uitduel met Panathinaikos FC (0-1).

Met het oog op het drukke speelschema en de belangrijke return tegen de Grieken, gunde Farioli de achttienjarige Dies Janse zijn officiële debuut in de basis als linksback. Verder verschenen Anton Gaaei, Branco van den Boomen, Kristian Hlynsson, Sivert Mannsverk en Mika Godts aan de start. Frisse benen!

Jorrel Hato, Devyne Rensch, Jordan Henderson, Kenneth Taylor, Kian Fitz-Jim en Carlos Forbs zaten tijdens de eredivisie-opener op de reservebank, terwijl Steven Bergwijn een schorsing uitzat. Opvallende en toch ook best gedurfde keuzes.

Het was voor Farioli vooral vervelend dat ESPN de basisopstelling een dag voor de wedstrijd al wist en publiceerde. Bronnen binnen de club hadden de startformatie gelekt aan de zender… Lekken naar de media is van alle tijden, maar toch worden we er niet vrolijk van.

Scoren op slag van rust
Waar we wel vrolijk van worden? Van Farioli die wedstrijden van Heerenveentrainer Robin van Persie als jeugdtrainer bij Feyenoord keek om zich voor te bereiden op het duel met de Friezen. Dat stukje bezetenheid is wel lekker.

In het aanvalsspel van Ajax zagen we daar pas op slag van rust iets van terug. Hlynsson schoot de bal van dichtbij gedecideerd achter Mickey van der Hart. Hij deed dat op aangeven van Godts, die goed het overzicht behield, waar hij ook zelf had kunnen schieten. Een fijne teamgoal, waar ook Janse en Van den Boomen hun aandeel in hadden.

Van den Boomen moest de score een minuut later zelfs verdubbelen, maar raakte de paal. De daaropvolgende rebound van Chuba Akpom ging naast. Het zorgde voor de gewenste opwinding, want het voetbal van de thuisploeg oogde tot die momenten weinig dynamisch. Godts werd veelvuldig gezocht, maar de jonge Belg was lang ongelukkig in zijn acties. Wat hem tekent, is dat hij het blijft proberen en z’n kop niet laat hangen. En met resultaat.

Een verder opvallende moment was de rode kaart die Bas Nijhuis al na elf minuten gaf aan Pawel Bochniewicz. Dat deed hij na een charge op de doorgebroken Godts. Na ingrijpen van de VAR, ontzettend lang beraad en bekijken van de beelden, trok Nijhuis de rode kaart in verving deze door een gele. Daardoor bleef het elf tegen elf.

Wisselen na uur
Precies op het uur spelen, besloot Farioli te wisselen. Hij bracht in één keer Bertrand Traoré, Taylor en Forbs. Akpom, Van den Boomen en Berghuis gingen eraf. Dat gebeurde kort na een grote kans voor Gaaei. De rechtsback kwam een voetje tekort op een teruggetrokken voorzet van Janse. Een aanval uit het boekje, waar ook Godts zijn aandeel in had.

De aanvaller ging twintig minuten voor tijd naar de kant ten faveure van Henderson. Toch een weelde dat je zulke spelers kan inbrengen. Datzelfde geldt voor Brian Brobbey die nog tien minuten mocht meedoen. Ajax gaf nog even gas, maar ondanks pogingen van Hlynsson, Traoré en Brobbey werd niet meer gescoord. Ook niet gedurende de negen minuten (!) extra tijd. Wij hebben eerlijk gezegd geen idee waar die vandaan kwamen.

Zomeren in en rond Johan Cruijff Arena
Het was zondag een warme dag, dus kwam Ajax Fancare in de vroege ochtenduren al met de nodige zomeradviezen: drink voldoende water en doe niet te gek met alcohol, kleed je luchtig, draag eventueel een pet en smeer je goed in tegen de zon. Vooral op eerste ring Oost was dat laatste een goed advies. Daar zagen we veel supporters smelten, terwijl op Zuid 1 de hele wedstrijd werd gezongen.

Het was echter vooral fijn elkaar allemaal weer te zien. Ajaxvrienden onder elkaar. En met zulke temperaturen ziet de Johan Cruijff Arena er altijd op z’n mooist uit, want veel mensen gaan in een wit-rood-wit shirtje op pad. Ook het uitvak was met achthonderd Friese supporters goed gevuld.

Doorlopende stadionklok
Waar we trouwens blij van werden, is de stadionklok. Deze liep tijdens Heerenveen-thuis voor het eerst door na afloop van de reguliere speeltijd. Deze regel voerde de KNVB in om supporters in het stadion beter op de hoogte te houden van het verloop van de extra speeltijd.

Voorheen werd de stadionklok bij de 45ste en 90ste minuut stilgezet. Je wist als stadionbezoeker wel hoeveel extra tijd erbij kwam, maar op de schermen kon je totaal niet volgen hoeveel van die extra tijd er al voorbij was. Dat is gelukkig verleden tijd.

De kop in de eredivisie is eraf en de drie punten zijn binnen. Dat er nog maar veel driepunters mogen volgen. Maar donderdag eerst de return in eigen huis tegen Panathinaikos.

Tot dan!

Aanbevolen
Hoofd competitie KNVB: ‘Reële optie dat we met kerstdagen moeten voetballen’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >