Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Faberski baalt flink van weinig efficiënt Jong Ajax tegen FC Den Bosch

Jong Ajax leed tegen FC Den Bosch zijn eerste nederlaag (1-2) van dit Keuken Kampioen Divisieseizoen. Onnodig, vond aanvaller Jan Faberski, die wederom voor veel gevaar vanaf de vleugel zorgde. ‘We waren vandaag niet efficiënt.’

31 augustus 2024 - 07:16
Faberski 1200
Faberski beleefde een bijzondere voetbalweek. © Pro Shots

Faberski beleeft een bijzondere voetbalweek. Op donderdag zag hij zijn oude club Jagiellonia Bialystok in de Johan Cruijff Arena en komende dagen speelt hij met Polen onder 19 een vriendschappelijk toernooi in Slowakije tegen het gastland, Frankrijk en Oezbekistan. De nipte verliespartij tegen Den Bosch vormde het bittere tussendoortje. Een druk schema, maar de rasvoetballer vindt dat heerlijk. Hoe meer voetbal, hoe beter.

Ook deze vrijdagavond tegen de Brabanders vormt hij met rechtsback Gerald Alders en rechtermiddenvelder Julian Brandes voor veel dreiging vanaf Ajax’ rechtervleugel. Oud-Ajacied Dick Schoenaker, goed voor 271 Ajaxduels, vergelijkt Faberski wat betreft speelstijl met oud-ploeggenoot Jesper Olsen. Snel, dribbelend en vaak niet af te stoppen.

Dat ervaren de Bosschenaren voor rust. De bezoekers staan na een snelle voorsprong dan wel voor, maar ze hebben geen antwoord op de Poolse aanvalsdrift, die echter weinig schade oplevert.

“We begonnen slecht. Gewoon slordig,” analyseert Faberski na afloop in gesprek met Ajax Life. “Het laatste halfuur was goed, maar we scoren maar één keer via een mooi doelpunt van Julian. We moeten voorin efficiënt zijn. Dat waren we niet,” baalt hij zichtbaar.

Hoe vermakelijk de eerste helft ook is, de tweede helft kent minder amusementswaarde. De jonge Ajacieden ogen vermoeid. “De eerste helft speelden we met een hoge intensiteit. Onze tegenstanders waren groot en sterk. Dat maakte het moeilijk. Ook na rust kregen we al snel twee kansen – ik ook – maar die werden opnieuw niet afgemaakt. Mijn spel kan altijd beter. Ik had goede momenten met veel gevaar, maar sommige keuzes waren minder goed.”

In de tweede helft ontsnapt hij – met geel op zak – aan een tweede gele kaart. Tenminste, als het aan de bezoekers ligt. Zelf ziet hij dat anders. “Ik raakte mijn tegenstander licht. Te licht voor geel. Toch was het stom van me. Dat soort dingen moet ik niet doen.”

Aanbevolen
Ajax verhuurt Forbs op valreep aan Wolverhampton Wanderers

Een dag eerder keek hij in de Johan Cruijff Arena toe hoe drie van zijn vrienden bij Jagiellonia Bialystok op het veld stonden. Faberski, die twee seizoenen voor de club voetbalde voordat hij naar Ajax verkaste, zag Oskar Pietuszewski zelfs debuteren.

“Een mooi moment voor hem. Als ik destijds bij de club was gebleven, had ik waarschijnlijk ook tegen Ajax gespeeld. Maar voor mijn ontwikkeling was het een goede keuze om naar Ajax te gaan. Ik voel dat ik groei als voetballer en me momenteel snel ontwikkel.”

Hij is naar eigen zeggen bezig aan zijn sterkste start van een seizoen als voetballer. “Het geheim? In de zomer voetbalde ik veel met mijn broers in Polen,” lacht de speler, die dit seizoen met zijn moeder in een appartement in Diemen woont.

Hoewel het talent nog niet van Ajax heeft vernomen welk plan de club met hem heeft, weet hij dat voor zichzelf al wel. Zijn vooruitzichten lijken goed. Met het vertrek van Carlos Forbs komt het eerste elftal weer iets dichterbij.

Bovendien heeft Faberski als een van de weinige spelers een verbintenis tot medio 2028. Dat geeft vertrouwen, maar hij blijft daar rustig onder. “Ik moet gewoon hard blijven werken. Lekker mijn eigen spel spelen en me in elke wedstrijd laten zien. Dan komt mijn tijd vanzelf.”

Jong Ajax - FC Den Bosch (1-2)
6. 0-1 Burgering
23. 1-1 Rijkhoff
88. 1-2 Acheffay

Opstelling Jong Ajax: Charlie Setford; Gerald Alders, Nick Verschuren, Dies Janse, Lucas Jetten (67. Aaron Bouwman); Julian Brandes (84. Rida Chahid), Jorthy Mokio (68. Mark Verkuijl), Julian Rijkhoff; Jan Faberski (74. Rico Speksnijder), Don-Angelo Konadu, Jaydon Banel (84. Kayden Wolff).

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >