Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Bačka Topola de gekste!

Het mooie aan Europese voorrondes is dat Ajax je op plekken brengt waar je normaal gesproken niet komt. Ditmaal was het ‘bruisende’ Bačka Topola de bestemming.

02 augustus 2024 - 16:57
Blogbt800
Het was een memorabele trip. © SV Ajax

De trip begint in Belgrado. Na een korte vlucht loop ik richting een kioskje om mijn huurauto op te halen. Het is inmiddels 23.30 uur. De mevrouw achter het luikje lijkt in slaap gevallen, maar veert op als ik tegen het raampje tik. Ze vraagt wat m’n plannen met de auto zijn. Ik vertel haar dat ik woensdag naar Bačka Topola rijd. Ze kijkt me vreemd aan. Wat moet ik daar nou? 

Met de auto tuf ik richting een luchthavenhotel, waar ik één nachtje verblijf. Als ik de donkere lobby binnenstap, zie ik alleen een man die in de weer is met een snackautomaat. Het ding doet schijnbaar niet wat hij wil. ‘Joint, joint, joint,’ roept hij naar me. Ik snap er vrij weinig van. Ik overweeg ‘Ik drink bier, ik rook wiet, ik ben Ajacied,’ terug te zingen, maar dat begrijpt hij waarschijnlijk toch niet.

De man spreekt amper Engels. Pas als ik het woord ‘reservation’ denk te horen, begrijp ik dat hij de eigenaar van het hotel is. Met een soort ingewikkeld potje Hints proberen we te communiceren. Hij gebaart naar z’n mond, wijst op de klok en steekt acht vingers op. Een beetje zoals een theatrale scheidsrechter doet als hij tijd bijtrekt. Ik gok erop dat het ontbijt morgen om 8.00 uur klaarstaat.

Dat blijkt te kloppen. Ik werk een broodje en een bak smerige koffie naar binnen en spring in de auto richting Bačka Topola. De weg ernaartoe is weinig spectaculair. Zo’n 120 kilometer over de snelweg, dwars door dorre weilanden. Soms ontstaat er een opstopping omdat een tractor de boel ophoudt. Dies Janse (hier Jansic) is schijnbaar met eigen vervoer onderweg.

Ik kom aan bij het appartement. Al rijdend op de oprit moet ik koeien, schapen en paarden ontwijken. De accommodatie blijkt het tegenovergestelde van een boerderij. Ik waan me in een soort kroeg. In de tuin staan pooltafels, ik spot een bar, zie grote boxen hangen en loop tegen een sauna aan. Als ik het lichtknopje zoek, zet ik per ongeluk de volledige disco-installatie aan. Waar in de Albufeira-achtige praktijken ben ik beland?

M’n telefoon zegt ondertussen dat ik ben gearriveerd bij de TSC Arena, maar ik kan in de verste verte geen stadion ontdekken.

Na m’n spullen in de lichtgevende neonslaapkamer te hebben gedropt, besluit ik een rondje Bačka Topola te doen. Binnen het kwartier heb ik alles rondom de omgeving van Dusan Tadic’ geboortegrond wel zo’n beetje gezien. Het is uitgestorven op straat, op een paar inwoners na die me argwanend aankijken als ik wat fotootjes maak. Het grootste deel van de vierhonderd meegereisde Ajacieden verblijft immers in Belgrado.

M’n telefoon zegt ondertussen dat ik ben gearriveerd bij de TSC Arena, maar ik kan in de verste verte geen stadion ontdekken. Wel zie ik iets dat op een kantoorgebouw lijkt. Als ik goed kijk, spot ik een lichtmast. Dit is toch echt de plek waar Ajax in actie komt. De gemiddelde groundhopper zou er nachtmerries van krijgen.

Nou ja, op naar een restaurantje dan maar. Althans, dat is de bedoeling. Geheel in stijl van het slaapstadje blijkt bijna alles gesloten te zijn. Wel vind ik een afhaalpizzeria. Na opnieuw een spelletje Hints krijg ik een kartonnen doos in m’n handen gedrukt. De pizza eet ik onder de hysterische discolampen van het feestappartement op.

Op de wedstrijddag breng ik een bezoekje aan het omwisselpunt. Het pleintje kleurt langzaam wit-rood-wit. Eindelijk, mede-Ajacieden! Rondom het stadion proberen de traditionele sjaaltjesverkopers hun slaatje te slaan. Er worden ook speciale Tadicshirts verkocht, met daarop de tekst ‘Een van ons’. 

De vierhonderd Ajacieden die mee zijn, laten zich tijdens de wedstrijd goed horen. Het is sowieso mooi om te zien dat supporters de gehele korte zijde kregen, in plaats van te worden weggestopt in het met tralies omringde uitvak. 

Ajax wint met 3-1 en is door naar de derde voorronde van de Europa League. Daarin is Panathinaikos de tegenstander. Het tripje naar Athene – de stad die we inmiddels goed kennen – is alweer geboekt. Dat belooft een heel andere reis te worden, al is FK Vojvodina-uit er om andere redenen ook eentje voor in de boeken. 

Bačka Topola de gekste!

Aanbevolen
Juichende Ajacieden tijdens eerste Europese awayday van seizoen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >