Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Volendam

Ajax krijgt donderdag bezoek van FC Volendam. De ploeg uit het vissersdorp komt als nummer zestien langs om te spelen tegen de huidige nummer laatst uit Amsterdam. Bij winst in eigen huis verlaat Ajax die plek weer. Tijd voor een voorbeschouwing!

02 november 2023 - 07:41
AJAVOL 1200
Vorig seizoen eindigde Volendam-thuis in 1-1. © De Brouwer

Van 't Schip geeft liefde
Het duel tussen Ajax en Volendam stond eigenlijk voor woensdag 27 september op de rol. De KNVB zette daar echter een streep door. De voetbalbond bepaalde dat op die datum de eerder gestaakte klassieker zonder publiek moest worden uitgespeeld. Afijn, de wedstrijd gaat nu alsnog plaatsvinden. Op een stormachtige dag. Zoveel is zeker als we de weergoden mogen geloven.

De afgelopen wedstrijden keken Borna Sosa en Devyne Rensch toe vanuit de ziekenboeg. Rensch nam richting Volendam-thuis deel aan de groepstrainingen, dus het lijkt erop dat John van ’t Schip gebruik kan maken van de rechtsback. Sosa spotten we daarentegen niet, dus zijn deelname lijkt vooralsnog uit den boze. Verder is het fijn om Ahmetcan Kaplan weer op het trainingsveld te zien. We zijn benieuwd wanneer hij definitief aansluit bij de selectie.

Van ’t Schip kon slechts twee dagen trainen richting zijn eerste wedstrijd. Hij sprak uitgebreid met Steven Bergwijn en Steven Berghuis. De interim-coach ziet het duo als bepalende spelers en legde zijn oor bij hen te luisteren. Puur om te weten wat er speelt. “Het is belangrijk dat je luistert naar wat die jongens te vertellen hebben. Het zijn de jongens die een belangrijke rol in het elftal hebben en die we nog groter moeten maken,” zei hij bij Rondo.

“Uiteraard moet je elkaar de waarheid zeggen, maar in deze fase hebben de jongens ook allemaal een beetje liefde nodig. Daarnaast moet de zweep er op sommige momenten ook overheen. Die balans moeten we vinden. Bergwijn en Berghuis zijn daar ongelooflijk belangrijk in. Zij moeten een belangrijke rol vervullen de komende maanden.”

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe zorg jij voor nieuwe start tegen FC Volendam?

Volendam vol goede moed
Waar Ajax er zondag met 5-2 hard af ging in Eindhoven, daar won Volendam het rechtstreekse duel met Excelsior (3-1). Het was genoeg om de grote buurman uit Amsterdam de rode lantaarn in handen te drukken. Ajax staat onderaan met vijf punten, terwijl Volendam er zeven bijeen sprokkelde. De wijze waarop Volendam zondag zegevierde, geeft de supporters aan het Markermeer hoop op goede tijden. En Ajax is tegenwoordig toch een soort aangeschoten wild.

Het vertrouwen bij de Ajaxspelers is broos. We putten tegenwoordig hoop uit kleine dingen. Een eerste helft tegen PSV bijvoorbeeld. Dat de boel na rust inklapte, zag iedereen. Maar je moet ergens beginnen. Met Van ’t Schip aan het roer moeten resultaten, vertrouwen en plezier terugkeren. Te beginnen met donderdag. Het is hopelijk het begin van een goede reeks. Statistieken winnen geen wedstrijden, maar we pakken ze er toch bij.

Zo boekte De Wijdbroeken al 45 jaar geen overwinning op Amsterdams grondgebied. De laatste keer dat Volendam won op bezoek bij Ajax? Dan moeten we terug naar seizoen 1977/1978. Destijds vertrok Volendam met een 2-1-zege uit de hoofdstad. Vorig seizoen snoepte de ploeg van toenmalig trainer Wim Jonk Ajax twee punten af door met 1-1 gelijk te spelen in de Johan Cruijff Arena. Alfred Schreuder werd dezelfde avond nog ontslagen.

Aanbevolen
We moeten allemaal wat meer Johnny zijn

Kruisbestuiving
Door de jaren heen was er heel wat kruisbestuiving tussen de twee Noord-Hollandse clubs. Er zijn aardig wat voetballers die zowel minuten maakten in het eerste elftal van Ajax als dat van Volendam. Dat geldt ten eerste voor de technische man van de Palingboeren. Jonk is een van de bekendste voorbeelden. Hij speelde van 1986 tot 1988 in het oranje. Vervolgens trok hij het wit-rood-wit van 1988 tot en met 1993 over de schouders.

Natuurlijks mogen de gebroeders Mühren niet ontbreken. Zowel Gerrie als Arnold waren actief voor beide clubs en kenden grote sportieve successen als speler. Andere bekende voetballers die zowel voor Ajax als Volendam speelden: Keje Molenaar, Michael Reiziger, André Ooijer, Tom Sier, Hennie Meijer, Olaf Lindenbergh, Ruud Suurendonk, Jeroen Verhoeven, Dennis Schulp, Milan Berck Beelenkamp en recent nog Carel Eiting.

Ajax en Volendam trappen donderdag om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Martin van den Kerkhof. Laurens Gerrits is de VAR van dienst.

Aanbevolen
Het Kübler-Ross model

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >