Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Sparta

Ajax en Sparta nemen het zondag tegen elkaar op in de Johan Cruijff Arena. We beschouwen traditiegetrouw voor met drie dingen die je moet weten over het duel.

18 februari 2023 - 12:11
Driedingenajaspa800
Ajax won vorig seizoen met 3-1 van Sparta. © Pro Shots

Sparta al tien duels op rij ongeslagen
Ajax treft met Sparta de huidige nummer zes van de eredivisie. De ploeg draait onder leiding van Maurice Steijn een uitstekend seizoen. De Rotterdammers staat maar zes punten achter op Ajax. Tuurlijk, onze club liet de nodige punten liggen, maar het mag ook zeker een knappe prestatie van Spartanen worden genoemd.

Dé club van Rotterdam is al tien eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen. Sparta is dit seizoen sowieso lastig te verslaan. Tot nu toe lukte het in de competitie maar vier clubs om van de Kasteelheren te winnen. Dat waren AZ, Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. Alle overige eredivisieduels werden gewonnen of eindigden in een gelijkspel.

Sparta zat de afgelopen weken in een klein dipje. Het speelde gelijk tegen RKC Waalwijk (0-0), NEC (1-1) en Fortuna Sittard (0-0). In de vorige speelronde boekte de ploeg wel weer een zege, door Go Ahead Eagles in eigen huis met 2-1 te verslaan. Sparta wil de ongeslagen reeks ongetwijfeld een vervolg geven in de Johan Cruijff Arena.

De laatste keer dat de Rotterdammers een punt pakten in Amsterdam, was in 2009. Ajax kreeg in dat duel 41 kansen, maar scoorde niet: 0-0. Voor de laatste Spartaanse zege op bezoek bij de Ajacieden moeten we veel verder terug. In 1989 wonnen de bezoekers met 1-2. Vorig seizoen eindigde het duel tussen Ajax en Sparta in 3-1. 

Aanbevolen
Heitinga’s elf: hoe pak jij treffen met Sparta aan?

Rotterdammers in het voordeel?
Waar Sparta zich volledig kon focussen op het duel met Ajax, daar speelde onze ploeg een doordeweekse Europese wedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (0-0). Het tweeluik met de Duitsers wordt gesplitst door het eredivisietreffen met de Rotterdammers. Of dat in het voordeel van Sparta werkt?

“Daar hebben ze ervaring mee,” aldus Jonathan de Guzmán tegenover het eigen clubkanaal. “We kunnen dus niet zeggen dat ze moe zijn of minder gaan presteren tegen ons. Het is een belangrijk duel voor beide teams. Het wordt een moeilijke wedstrijd. Ajax kan heel goed voetballen.” 

De Guzmán ziet dat er sinds de trainerswissel iets is veranderd bij Ajax, maar vindt het nog steeds onstabiel ogen. “Maar daar kijken we niet naar. We kijken puur naar onszelf,” zo vertelt de middenvelder, die vervolgens stelt dat Sparta zich niet van plan is aan te passen aan Ajax. “Je speelt elke wedstrijd tegen een andere tegenstander, dus daar passen we ons een beetje op aan. Maar al met al houden we dezelfde lijn aan.” 

Aanbevolen
‘Mooi hè? Echt mooi hoor. Goh, wat mooi’

Vol uitvak
Sparta reist met achthonderd supporters af naar de Johan Cruijff Arena. Daarmee is het uitvak volledig uitverkocht. Zo zien we het graag! Ook de thuistribunes zitten zo goed als vol. Wil je last minute naar Ajax? De laatste tientallen kaartjes zijn via het resale platform beschikbaar.

Ajax en Sparta trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Pol van Boekel, terwijl Stan Teuben de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #90 - ‘In Berlijn kan het zomaar gebeuren!’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >