Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bergkamp: ‘Het vele geld maakte Ajax lui en andersdenkend’

Het kriebelt weer bij Dennis Bergkamp. Hij wil weer aan de slag in de voetballerij. De schitterende voetballer van weleer met fluwelen voeten vertelt dat in een uitgebreid interview met De Telegraaf. Dat is – zo benadrukt hij – geen open sollicitatie bij Ajax.

08 december 2023 - 09:15
Bergkamp 1200
Als Bergkamp praat, dan spits je toch je oren. © Pro Shots

“Op geen enkele manier mag de teneur zijn dat ik ook maar ergens naar solliciteer,” tekent het dagblad vrijdag op uit de mond van de oud-international. “Ik heb het kunstje een keer gedaan, vond het heel interessant, maar heel intensief. Ik heb het gevoel dat het alleen weer goed kan komen met een bepaalde stroming, waar iedereen weer achter gaat staan.”

Toch is het zo dat als iemand van Bergkamps kaliber zich op deze wijze laat horen, dat mensen luisteren. Het was dan ook lang stil rondom Bergkamp. Zes jaar terug, in december 2017, waren er wat slaande deuren te horen op sportpark De Toekomst. Bergkamp was het totaal niet eens met hoe de directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars omgingen met Team Jonk en later Marcel Keizer, de Ajaxcoach na het vertrek van Peter Bosz.

Inmiddels staat hij open voor een nieuwe functie in de voetballerij. Daar kan iedereen alleen maar blij mee zijn. Hoe of wat, merken we ongetwijfeld snel. Over Ajax komt hij uiteraard wel te spreken in De Telegraaf. Die vragen moesten wel worden gesteld. Een mening heeft Bergkamp desgevraagd ook, maar hij wil niet met modder gooien.

“Er worden mij vragen gesteld over Ajax. Ik zou nooit natrappen of de indruk willen wekken dat ik dingen beter weet. Ik spreek vooral vanuit wat er destijds onder aanvoering van Johan Cruijff is gebeurd, de jaren erna en wat ik nu weer zie gebeuren,” aldus Bergkamp, die samen met Wim Jonk de belangrijkste Cruijffdiscipel was tijdens de niet zo fluwelen revolutie bij de club.

Bergkamp is van mening dat er veel parallellen zijn te trekken met de vorige mindere periode in Amsterdam. “Destijds was een radicaal plan nodig, wat bekend werd als de fluwelen revolutie. Het hoeft niet weer een revolutie te zijn, maar in de praktijk blijkt uiteindelijk dat die ex-voetballers er behoorlijk verstand van hebben,” klinkt het ietwat vilein.

Aanbevolen
Het kriebelt weer bij Bergkamp

De man die zoveel moois liet zien op de velden, oordeelt dat veel mensen bij Ajax hebben zitten slapen de afgelopen maanden. Met lede ogen zag hij hoe Ajax na een geweldige periode vol successen, afgleed naar een deplorabel niveau. Zowel binnen als buiten de lijnen.

“Het gaat nu weer een beetje de betere kant op, maar dat je zo ver bent verwijderd van je filosofie waar je altijd voor hebt gestaan, verbaast mij wel. En dat het is getolereerd. Heel veel mensen hebben zitten slapen. Als Ajax opeens op de laatste plek van de eredivisie kan belanden, dan moet er zoveel mis zijn in de club.”

Jeuken Bergkamps handen dan niet, is de logische vraag die De Telegraaf hem voorlegt. “De periode dat ik bij Ajax was betrokken met Johan en anderen, was een heel spannende en intensieve. Tot de rechter aan toe ging het. Ik maakte toen dingen mee waarvan ik achteraf denk: allemachtig, wat hebben we in het kielzog van Johan, die er goed mee kon omgaan, allemaal gedaan?”

“Voor ons als oud-spelers was het allemaal heel bijzonder. Uiteindelijk was het wel succesvol. Om dat nu allemaal opnieuw te beleven… Natuurlijk heb ik nog ideeën en er zijn best dingen waarbij ik denk: dat kan je zo of zo oplossen. Maar het kost tijd,” legt Bergkamp uit.

Bergkamp kon zich destijds enorm vinden in de plannen van Cruijff. Hij legt ook uit waarom. “Omdat ik me helemaal kon vinden in het plan dat werd uitgevouwen. Ajax wilde attractief en dominant voetbal spelen, met spelers uit de eigen opleiding en met oud-spelers op voetbaltechnische key-posities in de club. Bijvoorbeeld als trainers bij de jeugd. Wel met bepaalde hulp. Want niet iedere oud-voetballer beheerst alles. Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat oud-topspelers beslissingen kunnen nemen waardoor je successen boekt.”

Met rollende ogen keek Bergkamp naar wat er de laatste maanden allemaal gebeurde in en rond de Johan Cruijff Arena. Maakt succes en het verdienen van veel geld lui? Hij denkt dat daar sprake van kan zijn. Ajax deed niet meer waar het volgens de eigen filosofie eigenlijk voor staat, is zijn overtuiging.

“Door categorie B-aankopen verlaag je je eigen niveau van de eredivisie en geef je veel minder kans aan je talenten. Terwijl dat altijd de filosofie is geweest: eerst het talent. Het vele geld maakte Ajax niet alleen lui, maar andersdenkend.”

Aanbevolen
Win kaarten voor Ajax - AEK Athene!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >