Kampioenswedstrijden zijn zelden goed of memorabel, maar tegen sc Heerenveen (5-0) speelde Ajax een sterke en vermakelijke wedstrijd. We blikken terug op het doelpuntrijke duel aan de hand van de statistieken.
Voor het eerst sinds Ajax in de nieuwe 4-4-2-formatie speelt, zagen we een écht goede wedstrijd van de Amsterdammers. In de sfeervolle Johan Cruijff Arena werd Heerenveen van het kastje naar de muur getikt, met de 36ste landstitel als resultaat. Al vroeg in de wedstrijd kon het volksfeest op de tribunes losbarsten. De vertrekkende Ajacieden kregen eveneens een mooi afscheid.
Op papier was Heerenveen nog best een lastige tegenstander. De ploeg van oud-Ajacied Ole Tobiasen is de laatste weken goed in vorm en speelt in een 5-3-2-formatie, waar Ajax vaker moeite mee heeft gehad dit seizoen. De Zweedse aanvaller Amin Sarr is typisch zo’n speler die tegen Ajax voor problemen had kunnen zorgen vanuit de counter. Bovendien had Heerenveen ook nog iets om voor te spelen, namelijk deelname aan de play-offs om Europees voetbal.
In de praktijk kwam van de Friese tegenstand weinig terecht. Na een stroef eerste kwartier was Ajax de rest van de wedstrijd heer en meester. Als we naar de kansen voor en tegen kijken, was het zelfs een van de meest dominante wedstrijden van het seizoen. We blikken terug op Ajax - Heerenveen aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11.
Passmaps
Bij Ajax keerden Noussair Mazraoui en Steven Berghuis terug in de basis, maar het 4-4-2-systeem van de laatste weken bleef intact. Nu is dat niet altijd een pretje om naar te kijken, maar in het geval van Ajax - Heerenveen was dat zeker wel het geval!
De aanvallers en middenvelders wisten elkaar goed te vinden in de as van het veld, waar veel werd gecombineerd. Zowel de 1-0 als de 2-0 vielen door goed en lang combinatiespel in het hart van het veld, waarbij met name de goal van Berghuis een plaatje was.
De passmap laat precies zien wat je wil zien bij een 4-4-2-formatie met ruit. Eén speler achter de bal voor de controle (Edson Álvarez), backs die veel mee opkomen en vijf spelers voorin die door elkaar heen lopen en elkaar regelmatig weten te vinden.
Daar waar tegen AZ het merendeel van de passes achterin werd verstuurd, zijn het nu de middenvelders en aanvallers die elkaar bedienen, waarbij wederom opvalt dat aanvoerder Dusan Tadic in deze samenstelling de speler is die het dichtst bij de goal aan de bal komt.
Berghuis vierde zijn terugkeer in de basis met een hele sterke wedstrijd. Hij kwam het meest aan de bal in de laatste dertig meter van het veld, scoorde de 2-0 en verdiende een strafschop. We zien aan de ‘awards’ aan de linkerkant van de passmap dat hij erg dominant was en dat hij zelfs de meeste passes gaf, iets wat normaal gesproken is weggelegd voor Daley Blind of een andere opbouwer.
Expected Goals
Dat Ajax wel even op gang moest komen, zien we aan de lijn aan het begin van de grafiek. In een afwachtende openingsfase was het even zoeken waar de ruimtes lagen tegen de vijf verdedigers van Heerenveen. Toen Nico Tagliafico eenmaal de ban had gebroken, was het open huis achterin bij de ploeg van Tobiasen.
Heerenveen had aanvallend gezien negentig minuten lang erg weinig in de melk te brokkelen. De Friezen werden één keer gevaarlijk, via Sarr, die na een goede uitbraak op de paal schoot. En dat was het wel, zo zien we aan het blauwe lijntje hieronder.
Als we alle schoten simuleren, wint Ajax in 99 procent van de gevallen. Het gebeurt niet vaak, maar dit keer was de kampioenswedstrijd ook echt een van de beste en meest dominante wedstrijden van het seizoen.
Het ging al eerder over de door Berghuis versierde strafschop. Tadic gaf deze weg aan Sébastien Haller en de spits deed wat hij bijna altijd doet vanaf de stip: scoren. Hij benutte in zijn carrière 27 van de 28 strafschoppen (96,4 procent raak).
De Franse Ivoriaan zakte de laatste weken wat weg qua doelpunten, maar staat dit seizoen nog steeds op een zeer fraaie 34 goals in 42 wedstrijden. Als we niet naar het aantal wedstrijden kijken, maar naar het aantal gespeelde minuten, komt hij uit op één doelpunt per 101 minuten. Dat is met afstand het beste van alle Ajacieden in de selectie, met meer dan vijfhonderd speelminuten achter hun naam.
We zien aan het veldje hieronder ook dat Ajax de bal erg centraal hield en de meeste doelpogingen vanuit het midden ondernam. Aan de overkant staan een paar erg kleine blauwe stipjes. Bij elkaar creëerde Heerenveen slechts 0.16 Expected Goals.
Uit alle statistieken blijkt dat de landstitel verdiend is. Ajax creëerde de meeste Expected Goals en kreeg de minste Expected Goals tegen. De ploeg van Ten Hag schoot het vaakst van alle teams, had gemiddeld genomen het meeste balbezit en verstuurde ook de meeste passes.
Uitblinker Berghuis sprak na afloop over een titel die is gewonnen op basis van ‘mentaliteit en individuele kwaliteit’. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar die twee begrippen hebben vooral betrekking op de laatste weken. Over het hele seizoen genomen was Ajax simpelweg de beste ploeg van de eredivisie. En dus is de club verdiend kampioen.
Bij winst op Vitesse komt Ajax uit op 85 punten. Dat is net iets minder dan in de twee andere volledige seizoenen onder leiding van Erik ten Hag. In 2018/2019 haalde Ajax onder zijn bewind 86 punten en in 2020/2021 verzamelde de ploeg maar liefst 88 punten. Zeer indrukwekkende cijfers voor de trainer die een stap gaat maken naar Manchester United en in de Arena een mooi afscheid kreeg.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES