Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Jaarcijfers Ajax hard getackeld door impact corona

Ajax presenteert de jaarcijfers over 2020/2021 en wat helaas te verwachten viel, staat nu zwart op wit: de coronacrisis hakt er stevig in. Het nettoverlies bedraagt 8,1 miljoen, waar bij de vorige jaarcijfers ruim 20 miljoen winst te noteren viel.

30 september 2021 - 12:50
Jaarcijfersajax1200db
De weg naar zwarte cijfers in één beeld: een volle JC Arena en topprestaties. © De Brouwer

Daags na de geweldige Champions League-avond in een volle Johan Cruijff Arena, met een soms wervelend en oppermachtig Ajax tegen Besiktas, zijn de jaarcijfers die de club presenteert niet fijn om te lezen. Toch is er een groot verband tussen beide. De enige weg voor Ajax naar zwarte cijfers zijn magische avonden als die van dinsdag, met Ajacieden die op het veld én op de tribunes schitteren.

De grootste financiële klap in het vorige seizoen komt namelijk door de noodgedwongen afwezigheid van supporters in het stadion. In het bericht met de jaarcijfers van de club staat dat er een daling is 'van 37,1 miljoen door lagere voetbalopbrengsten, vooral als het gevolg van spelen zonder publiek.'

De grootste financiële klap in het vorige seizoen komt door de noodgedwongen afwezigheid van supporters

Wat meer in detail gaat het om een veel lagere omzet doordat er geen losse kaartjes aan supporters zijn verkocht, voor de competitie en Europees. Dat scheelt ruim 15 miljoen met het ‘gewone’ seizoen 2019/2020. De inkomsten uit seizoenkaarten, business seats en skyboxen zijn ook gekelderd in vergelijking met een jaar eerder. Meer dan 25 miljoen lager, dat is echt een klap geld.

Een andere grote financiële factor voor Ajax - dat is altijd zo geweest - zijn de inkomsten uit transfers. De verkoop van Sergino Dest (Barcelona), Donny van de Beek (Manchester United), Hakim Ziyech (Chelsea) en Lasinna Traoré (Sjakthar Donetsk) bracht 86,1 miljoen in het laatje. Niet slecht; dat is een paar miljoen meer dan het seizoen ervoor.

Om Ajax weer zwarte cijfers te laten schrijven, is de aanwezigheid of afwezigheid van het coronaspook grotendeels bepalend. Ga maar na: de JC Arena is nu weer gevuld, maar een oplaaiend virus kan dat zo weer teniet doen. Dat is een risico.

De transfermarkt zat afgelopen jaar Europees bijna op slot, de grote deals met Ronaldo naar Manchester United en Messi naar Paris Saint Germain daargelaten. Dat merkt ook Ajax, want bijvoorbeeld David Neres en Nico Tagliafico spelen nog in Amsterdam. Als de transfermarkt op gang komt bij de Europese grootmachten, vloeit het bij Ajax de goede kant op. Daar was deze zomer tijdelijk geen sprake van.

Aanbevolen
Halfjaarcijfers: Ajax wordt ook hard geraakt door coronacrisis

Ajax verwacht ook komend boekjaar geen positief resultaat en dat is gezien de onzekerheden terecht. 'Mogelijke transferresultaten en sportieve resultaten in de tweede helft van het seizoen 2021/2022 kunnen er voor zorgen dat alsnog een positief nettoresultaat tot stand kan worden gebracht.'

Dat betekent kortweg overwinteren in de Champions League, met Ajacieden die zich op het hoogste podium in de schijnwerpers spelen. Zoals tegen Besiktas. Dat is dé uitweg, met als fijne bijkomstigheid dat we als supporters gouden tijden beleven.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >