Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De heerlijke hattrick van Litmanen tegen Besiktas

Ajax en Besiktas kruisten de degens viermaal. In de jaren zestig won Ajax in de strijd om de Europa Cup 1 met 2-0 en 1-2. Begin jaren negentig voegde Ajax daar een 2-1 en duidelijke 0-4-zege aan toe. Dat was in het toernooi om de Europa Cup 2. In Istanbul was Jari Litmanen de grote man met een hattrick.

27 september 2021 - 13:27
Litmanen Besiktas 1200
Litmanen is in 1993 de grote man tegen Besiktas. © AFC Ajax

Het is de ‘nacht van Litmanen’, zo kopt het Ajax jaarboek van seizoen 1993/1994. We schrijven dinsdag 2 november 1993 als de Fin in het Inönü-Stadion driemaal trefzeker is. Ruim 36.000 toeschouwers zijn er getuige van. Het wordt uiteindelijk 0-4 door Stefan Petterson, maar de drie treffers ervoor komen op naam van Litmanen.

Met de overwinning in Instanbul bereikt Ajax de kwartfinales van de Europa Cup 2, het toernooi voor bekerwinnaars. Daar treffen de Amsterdammers het Italiaanse Parma en dat blijkt eveneens de eindhalte voor Ajax.

Dat neemt niet weg dat Litmanen de grote man is in Istanbul, waar Ajax een nipte 2-1-voorsprong had meegenomen uit Amsterdam. De sfeer op de tribunes aan de boorden van de Bosporus blijkt adembenemend. Al tweeëneenhalf uur voor de aftrap kolkt het stadion en is een zee aan wapperende zwart-witte vlaggen te zien.

Aanbevolen
Weetjes over Ajax' tegenstander Besiktas

De gekte verstilt als Litmanen in de negentiende minuut het net vindt, na een voorzet van Marc Overmars. Koel en geconcentreerd werkt Litmanen binnen. De Turken geven nog niet op en furie ligt op de loer. De 0-1-voorsprong is een geringe marge en een moment van onachtzaamheid zet het stadion in vuur en vlam.

Zo ver komt het niet, want Litmanen tilt de score na 72 minuten naar 0-2 om zijn derde drie minuten later aan te tekenen. Een speels boogballetje geeft doelman Öger Zafer het nakijken, waarna Litmanen zijn hattrick voltooit door een prachtige actie van Clarence Seedorf af te ronden.

Wanneer Ajax na het laatste fluitsignaal richting kleedkamer gaat, wordt het door een warm en sportief applaus van de Besiktas-supporters begeleid. Dat is mooi. Voor Litmanen is het een wedstrijd waarmee hij ook internationaal naam maakt. Hij zou gelukkig nog heel vaak scoren voor Ajax.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >