Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag mag ook in nieuw seizoen vijf keer wisselen

Of Erik ten Hag er heel blij mee, is durven we bij voorbaat niet zeggen, maar de hoofdtrainer van Ajax heeft ook komend seizoen de mogelijkheid om in officiële wedstrijden vijf wissels door te voeren. Deze nieuwe spelregel werd vorig jaar ingevoerd vanwege de coronapandemie en krijgt komend seizoen een vervolg.

06 juli 2021 - 14:21
Wisselmoment 1200
Ten Hag houdt niet van teveel doorwisselen. © AFC Ajax

De KNVB maakte dinsdag bekend dat deze regelgeving in seizoen 2021/2022 geldt voor zowel het betaald voetbal als amateurvoetbal. Door de coronacrisis zijn er nog veel onzekerheden over het verloop van de competities en de speelkalender zit opnieuw overvol. Het is zodoende belangrijk om de spelers in het drukke seizoen enigszins te kunnen ontlasten.

Kijk alleen maar naar Ajax. Met de reguliere competitie, de Champions League en het KNVB-bekertoernooi speelt de formatie van Ten Hag veelvuldig drie wedstrijden per week. Daar komt nog bij dat een flinke groep spelers regelmatig uitwaaiert voor interlandverplichtingen.

Hoe werkt de regel ook alweer? Simpel, in plaats van drie wisselmogelijkheden mogen trainers per wedstrijd vijf spelers naar de kant halen. Dat moet wel gebeuren in drie wisselmomenten. We willen immers niet dat het spel voortdurend stil komt te liggen. De rust geldt als een extra wisselmoment. Mocht er verlenging komen, dan mogen beide ploegen één extra wissel toepassen en krijgen zij ook één extra wisselmoment.

Aanbevolen
Ten Hag waakt met vijf opties voor het 'wegwisselen' van structuur

Ten Hag gaf vorig jaar al aan dat het fijn is om een vierde en vijfde wissel achter de hand te hebben, maar dat hij niet van plan is om telkens het halve elftal te vervangen. “Het is niet altijd een voordeel om veel te wisselen,” aldus de hoofdtrainer destijds. “Als je veel wisselt, zie je vaak dat je de structuur uit een lopende wedstrijd haalt. Het wordt er rommelig van.”

Woorden waar wij ons wel in kunnen vinden. Veelvuldig doorwisselen maakt de meeste oefenwedstrijden er ook niet leuker op. Of het ook in de Europese competities mogelijk blijft om vijf wissels door te voeren, is nog niet duidelijk. Op het EK is dat momenteel wel het geval.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >