Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over RKC Waalwijk - Ajax

Veel tijd om te treuren over het heenduel met AS Roma is er niet, want het volgende potje staat alweer op de rol. We moeten door! Zondag, tegen RKC Waalwijk om precies te zijn. We hebben wat dingen voor je verzameld die goed zijn om te weten richting de aftrap.

10 april 2021 - 12:18
Driedingenrkcuit800
Het duel met RKC eindigde vorig seizoen in 1-2. © Pro Shots

Ajax al ruim 32 jaar ongeslagen in Waalwijk
Van onderschatting mag uiteraard nooit sprake zijn, maar we kunnen wel stellen dat RKC het altijd lastig heeft als Ajax op bezoek komt in Waalwijk. De Brabanders wonnen tot dusverre slechts één keer in eigen huis van de Amsterdammers. Voor die zege moeten we ook nog eens ver terug in de tijd, naar het seizoen 1988/1989 om precies te zijn. 

De laatste remise stamt uit een iets recenter verleden. In het seizoen 2006/2007 speelde Ajax voor het laatst gelijk in het Mandemakers Stadion (2-2). Dat duel herinneren we ons vooral door het feit Jan Vertonghen in dienst van de Waalwijkers scoorde en Ajax zo op duur puntverlies trakteerde.

Waar Ajax met een doelgemiddelde van 2,25 regelmatig het net vindt tegen RKC, heeft de ploeg uit Brabant meer moeite met scoren tegen de koploper. RKC staat momenteel op een doelgemiddelde van 0,83 tegen Ajax en produceerde tijdens de laatste negen ontmoetingen met de Ajacieden slechts één treffer.

De resultaten in Wolluk mogen de laatste jaren dan wel positief zijn, maar dat betekent niet dat het op bezoek bij RKC altijd van een leien dakje gaat. Het duel van vorig seizoen staat bij ons nog vers in het geheugen. Toen won een ploeterend Ajax uiteindelijk door een late goal van Quincy Promes.

Grim slaat wedstrijd niet bij voorbaat over
Deze tussenkop klinkt misschien wat gek, want natuurlijk sla je een wedstrijd bij voorbaat niet over, maar RKC-trainer Fred Grim doelt hier natuurlijk op het feit dat het voor zijn ploeg een flinke opgave wordt om tegen Ajax punten te pakken. Er wordt hier en daar zelfs gesproken van een ‘moetje’, maar daar wil Grim niks van weten.

“Ik ben geen type trainer die een wedstrijd al bij voorbaat overslaat,” aldus Grim tegenover het Algemeen Dagblad. De coach weet dat het niet eenvoudig wordt tegen Ajax, maar een onmogelijke opgave? Dat zeker niet. “Het is een uitdaging. Zij hebben een goed team dat steeds volwassener wordt door de wedstrijden op hoog niveau, ook Europees.”

De ontmoeting met Ajax is voor Grim altijd net even een tikje specialer dan wanneer de trainer het opneemt tegen een andere ploeg. Dit heeft natuurlijk alles te maken met zijn verleden in Amsterdam. “Ik kijk altijd wel met een schuin oog naar Ajax en vind het sowieso leuk om te spelen tegen clubs waarmee je een connectie hebt.” 

Grim is overigens niet de enige RKC’er die zondag zijn oude club treft, want ook voor Kostas Lamprou en Vurnon Anita staat een ontmoeting met hun voormalig werkgever op het programma. 

Bijzonder record lonkt voor Neres
Het is dit competitieseizoen een beetje stuivertje wisselen op de rechterflank. De ene keer speelt David Neres, terwijl zijn boezemvriend Antony het weer de andere keer mag laten zien. De twee zijn aan elkaar gewaagd en we hebben niet het idee dat de ene Braziliaan een streepje voor heeft op de ander. Het blijft afwisselen geblazen.

Een verschil tussen beide spelers is wel dat Neres al een stuk langer actief is voor Ajax. De aanvaller kwam in de winter van 2017 naar Amsterdam en speelde sindsdien 99 eredivisieduels in het wit-rood-witte shirt. Neres kan daarin mooie cijfers afleggen, want hij won 82 van die gespeelde competitiewedstrijden.

Als Neres tegen RKC in actie komt, dan speelt de Braziliaan zijn honderdste eredivisieduel voor Ajax. Dat is op zich al een fraaie mijlpaal, maar deze kan bij een overwinning nóg mooier worden. Bij een zege op RKC evenaart de vleugelflitser namelijk het stokoude record van Horst Blankenburg, die in 1974 op 83 overwinningen stond na honderd duels. 

RKC en Ajax trappen zondag om 16.45 uur af in het Mandemakers Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Martin van den Kerkhof de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >