Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Talententrainer Reuser noemt het vertrek van Brobbey ‘doodzonde’

Ajax zou Ajax niet zijn als er niet altijd wat te doen is rondom talenten. Vaak in positieve zin, maar toch ook wel eens in negatieve zin. Zoals rond het vertrek van Brian Brobbey bijvoorbeeld. Martijn Reuser – die als geen ander weet hoe het is om vanuit de Ajaxjeugd door te breken – noemt het vertrek van de spits ‘doodzonde’.

23 maart 2021 - 11:14
Reuseroverbrobbey800
Brobbey kon de lokroep van RB Leipzig niet weerstaan... © Pro Shots

Reuser streek na tien jaar Ajax neer bij Vitesse, Ipswich Town, Willem II, RKC en NAC, maar tegenwoordig traint hij bij de KNVB de Onder 16 en Onder 18, waar hij ook een groot aantal jongens uit de jeugd van Ajax onder zijn hoede heeft. Het is dan ook niet zo gek dat hij de huidige talenten in het eerste elftal van Ajax aandachtig in de gaten houdt.

En precies over die talenten is altijd wel wat te doen. Het is een een repeterend verhaal bij Ajax: het ene talent is niet meer weg te denken uit de basis, terwijl het andere talent middenin zijn doorbraak zit. En dan heb je ook altijd nog een jeugdspeler die vroegtijdig bij de club vertrekt.

Dit seizoen worden die plekken ingevuld door Ryan Gravenberch, Devyne Rensch en Brian Brobbey. Reuser vindt het doodzonde dat laatstgenoemde heeft besloten om bij RB Leipzig te tekenen. “Voor mijn gevoel was hij nog niet klaar bij Ajax en had hij nog wat te bewijzen,” zo vertelt de Amsterdammer in onze Ajax Life Podcast.

Maar ja, Brobbey vertrekt toch echt. Ondanks dat hij na Lille-uit aangaf best te willen blijven. Waarom hij dan toch de keuze voor een vroeg vertrek naar het buitenland maakt? Reuser probeert zich in zijn situatie te verplaatsen: “Brian staat in Europa al bekend als toptalent, dus die wordt in de gaten gehouden door verschillende clubs. En op het moment dat er dan even een kink in de kabel zit, zijn ze er als de kippen bij.”

“Zeker als het even niet lekker loopt met de contractonderhandelingen, of als er geen perspectief bij de club is. Dan maken ze zo’n jongen lekker op sportief, maar zeker ook op financieel gebied Als je de bedragen ziet die ze al heel vroeg kunnen verdienen. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen.”

Ervaring leert dat een vroeg vertrek achteraf vaak de verkeerde beslissing blijkt. Een perfect voorbeeld is misschien wel de tegenstander van afgelopen weekeinde. Bij ADO Den Haag liepen meerdere oud-jeugdspelers van Ajax rond, die vroeg naar buitenland zijn vertrokken en nu dus weer zijn teruggekeerd in Nederland op een lager niveau.

Toch weet Reuser dat er ook succesverhalen zijn. Het is gewoon altijd even afwachten of een keuze van een jeugdspeler goed of fout uitpakt, zo stelt hij. “Er zijn ook spelers die vroeg zijn vertrokken en waarbij het wel een goede keuze is geweest. Het is moeilijk te zeggen. Achteraf praten is altijd makkelijker.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >