Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB en Vitesse spannen zich in voor supporters bij bekerfinale

Ajax plaatste zich ten koste van sc Heerenveen voor de KNVB-bekerfinale op 18 april. Tegenstander in de eindstrijd is Vitesse en de club wil dolgraag supporters meenemen naar De Kuip. Ook de KNVB wil zich hier hard voor maken.

04 maart 2021 - 09:51
Bekerfinale 1200
Het voelt al zo lang geleden... © De Brouwer

De twee partijen waarschuwen daarbij overigens gelijk geen valse hoop te willen kweken bij de achterban, maar ze willen zich inspannen voor stadionbezoek van supporters in Rotterdam. ESPN opperde zelfs om de finale naar achter te verplaatsen om de kans op aanwezigheid van supporters te vergroten.

Natuurlijk werd Erik ten Hag ook direct geconfronteerd met alle gedachtespinsels hieromtrent. Hoe zit de trainer van Ajax in de discussie? “Ik denk dat iedereen naar publiek bij de finale snakt. Als het mogelijk is, dan staan we te juichen en hopen we dat het ingevuld kan worden. Of ik hoop heb? Ik ben geen expert, maar weet het niet. Ik moet me erin verdiepen om een oordeel te kunnen vellen.”

Het eventueel verplaatsen van de finale om zoiets mogelijk te maken is een gedachte die Ten Hag niet per definitie gek vindt. “Er moet dan naar het schema worden gekeken, maar ik zou er voorstander van zijn. Een finale is vooral mooi om met publiek te kunnen spelen.”

“Dat we het willen proberen, is een understatement,” vertelt Jaap Paulsen van de KNVB aan Omroep Gelderland. “Sinds het publiek niet meer in het stadion mag, zijn we er druk mee bezig om supporters terug te krijgen. Maar of dat gaat lukken richting bekerfinale, kunnen we echt niet zeggen. Dat hangt van twee factoren af.”

Paulsen noemt de zogeheten routekaart van de overheid. Daarin staat wat wel mag en wat niet mag, dus ook als het gaat om publiek. Kort gesteld: we zijn met z’n allen gewoon afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. De besmettingscijfers zullen echt flink omlaag moeten wil er meer mogelijk zijn. “Daar hopen we op en daar hebben we veelvuldig contact over met Den Haag.”

Interessant in de discussie is het Fieldlabs-project. De KNVB testte onlangs – samen met de overheid – de aanwezigheid van supporters bij twee wedstrijden. Zo zagen we plots weer fans op de tribune bij NEC - De Graafschap. De beelden vlogen over socials en het voelde bijna vreemd aan om weer ‘echt’ supportersgeluid te horen.

Paulsen: “Het is niet zo dat het project de sleutel is voor het feit of er publiek bij mag op 18 april, maar het geeft wel aan dat er nieuwe mogelijkheden worden onderzocht. Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk als het veilig is spelen met publiek, maar we zijn afhankelijk.”

Ajax’ opponent in de finale wil sowieso met alle betrokkenen om tafel. “Natuurlijk hopen wij dat het lukt om supporters mee te nemen en blijven wij daarover praten. Maar we willen ook geen valse verwachtingen scheppen,” vertelt een Vitesse-woordvoerder aan Omroep Gelderland.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >