Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Young Boys - Ajax

Ajax blaast vandaag maar liefst 121 kaarsjes uit! Het is wel zaak adem over te houden, want er moet definitief worden afgerekend met Young Boys. Met een 3-0-voorsprong op zak kunnen de Ajacieden het verjaardagsfeestje extra feestelijk maken. Hieronder drie dingen die goed zijn om te weten richting de aftrap.

18 maart 2021 - 09:07
Drie Dingen 1200 Ybaja
Tadic is weer zó belangrijk de laatste weken. Donderdag weer? © Pro Shots

Kwartfinale als verjaardagscadeautje?
Erik ten Hag doet niet aan dagdromen, zo stelde hij woensdag tijdens het gebruikelijke perspraatje. Het heeft geen zin om te denken over wat misschien of eventueel mogelijk is. De trainer wil in het Stade de Suisse winnen en blijft er maar op hameren dat er niet te gemakkelijk over Young Boys moet worden gedacht.

Naast de trainer hoorde Ryan Gravenberch het allemaal rustig aan, maar hij wilde er desgevraagd ook best wat over zeggen. “Young Boys gaat volle bak, denk ik. Dus we moeten ready zijn, direct vanaf minuut één. We twijfelen niet. We kennen onze kracht en donderdag moeten we het gewoon weer laten zien.”

Waar de trainer nog niet verder wil kijken dan het returnduel met Young Boys, daar zullen Ajaxsupporters misschien stiekem toch al een blik werpen op de overige duels in de achtste finales om te zien welke ploegen eveneens kans maken op plaatsing voor de kwartfinale.

Zo zien we het Manchester United van Donny van de Beek dat het opneemt tegen AC Milan. Met een 1-1-‘tussenstand’ wordt het daar sowieso razend spannend. Ook zien we Tottenham ‘open wond’ Hotspur als kanshebber, evenals AS Roma, Arsenal en Villareal. Al kan er donderdag natuurlijk nog van alles gebeuren.

Feit is dat Ajax een heerlijke verjaardag beleeft of eentje waarbij de verjaardagstaart alsnog omvalt. Al gaan we van dat laatste niet uit. Ten Hag houdt de boel wel scherp: “Wij praten niet over de finale, maar alleen over de volgende ronde die we willen bereiken. Dagdromen over wat zou kunnen gebeuren, heeft geen zin. Dat is nu totaal niet van belang. De opdracht voor nu is winnen, dat is de eis.”

Ten Hag haalt overwinningen op kunstgras aan
Ajax treft Young Boys in het Stade de Suisse, ooit gebouwd als het nationale stadion van Zwitserland. Officieel kreeg het de volgende naam 'Stade de Suisse Wankdorf Bern' mee. Voor de bouw van dit stadion stond op dezelfde plek het voormalige Wankdorfstadion.

Er zijn 31.781 stoeltjes vastgeschroefd in het onderkomen van Young Boys. Daarmee is Stade de Suisse het op een na grootste stadion van Zwitserland. Het St. Jakob-Park in Bazel is net wat groter en telt 38.500 stoeltjes. Verder speelt Young Boys zijn wedstrijden op een kunstgrasmat.

Ten Hag stelt dat geen probleem te vinden. Liever niet natuurlijk, maar goed, het is wat het is. “We zijn het gewend in Nederland. Elk kunstgras is weer anders en ook deze kunstmat is niet specifiek vergelijkbaar met een kunstmat in Nederland. Maar we zijn gewend om erop te spelen. We deden dat dit seizoen al drie keer en we wonnen ook drie keer. We moeten ons gewoon aanpassen, ons erop voorbereiden en ook op dit speelveld winnen.”

Het is daarom altijd fijn dat er nog een keertje getraind wordt in het stadion van de opponent. Na de perspraatjes gingen de Ajacieden het veld op voor de laatste oefensessie richting aftrap. Die sessie zag Ten Hag ook gelijk als een goede test voor Daley Blind.

“Of hij negentig minuten kan spelen? Geen idee. Eerst trainen en dan kijken we of hij donderdag kan beginnen. Ik verwacht van wel, maar hij heeft een tijdje niet gespeeld. Dus we wachten even de reactie af,” aldus de trainer, die aangaf dat dit ook van toepassing is op David Neres en Nico Tagliafico. Zij gingen tegen PEC Zwolle (0-2) nog uit voorzorg naar de kant. “Maar we verwachten dat ze morgen kunnen aantreden.”

Goalgetter Nsame vindt Ajax indrukwekkend
Young Boys-spits Jean-Pierre Nsame (27) raakte tijdens het heenduel in Amsterdam flink onder de indruk van Ajax. De makkelijk scorende aanvaller kwam er in de Johan Cruijff Arena niet aan te pas en werd van heel dichtbij geconfronteerd met de kwaliteiten van de geconcentreerd spelende Ajacieden.

“De technische kwaliteiten, de balcirculatie, de afstemming in de loopbewegingen van de spelers… Het is indrukwekkend hoe goed ze zijn,” zo klinkt het vol bewondering uit de mond van Nsame. In het Zwitserse Blick Sport laat de Kameroener wel gelijk weten dat zijn ploeg het nog niet heeft opgegeven.

“Alle voorspellingen zijn tegen ons, maar het is belangrijk dat wij erin geloven en er klaar voor zijn,” aldus de rechtsbenige spits, die in de Zwitserse Super League al dertien keer trefzeker was in 21 wedstrijden.

Zijn trainer Gerardo Seoane sprak vooraf – hoe kan het ook anders – over een loodzware opgave. “In sport is alles mogelijk en zo gaan we ook het veld op. Het is vooral belangrijk om beter te spelen dan vorige week. Het zal heel zwaar worden, omdat we geen tegengoals mogen krijgen en zelf ook nog heel vaak moeten scoren.”

In de Zwitserse sportmedia wordt gesproken over het mogelijke ‘Wonder van Bern’, maar daar kan Seone werkelijk niks mee. “Jullie kunnen allemaal koppen verzinnen voor dit duel, maar daar doe ik niet aan mee. Ik snap dat jullie het over een wonder hebben, maar daar zijn wij niet mee bezig. We willen gewoon beter en aanvallender voetballen dan vorige week en meer kansen creëren.”

Young Boys kan donderdag wederom geen beroep doen op eerste doelman David von Ballmoos, die nog altijd herstellende is van een hersenschudding. Zijn vervanger Guillaume Faivre liet in de Johan Cruijff Arena – los van drie tegentreffers – echter zien een prima vervanger te zijn.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >