Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over PEC Zwolle - Ajax

Ajax reist zondag af naar Zwolle voor het tussendoortje tegen PEC. Ho, stop! Zo mogen we het duel met de Blauwvingers natuurlijk niet beschouwen. Als Ajax op koers willen blijven voor de titel, moet er tegen PEC gewoon worden gewonnen. Hier wat zaken die goed zijn om te weten richting de aftrap!

13 maart 2021 - 11:29
Driedingenpecaja800
Gelukkig voor Tadic ligt er tegenwoordig natuurgras in Zwolle. © Pro Shots

Ajax verloor al 33 jaar niet op bezoek bij PEC
De ploeg van Erik ten Hag zit er de laatste weken lekker in. In de eredivisie gaan de Ajacieden aan kop en werd er al dertien speelronden op rij niet verloren. Ook op Europees vlak heeft Ajax vooralsnog niks te klagen. Maar om nu te roepen dat we er al zijn? Nee, dat zeker niet. PEC zou zomaar eens een potentiële bananenschil kunnen vormen, dus het is zaak dat de koploper niet verzwakt.

Als Ajax zondag naar Zwolle afreist, kan het wel vertrouwen putten uit de historische competitieresultaten. Dan hebben we het dus echt alleen over de eredivisie, want in andere toernooien wilde PEC nog wel eens een vervelende sta-in-de-weg zijn. Maar goed, in de competitie verloor Ajax dus slechts vier keer op bezoek bij PEC. De laatste keer dat de Zwollenaren in eigen huis wonnen van de Amsterdammers was in 1988.

Als we kijken naar de laatste remise, dan komen we al in een wat recenter tijdperk terecht. In het seizoen 2014/2015 wist Ajax via Kolbeinn Sightórsson op het nippertje een punt te scoren in Zwolle. Vorig seizoen eindigde het onderlinge duel in 2-4. Bij Ajax kwamen zowel Quincy Promes als David Neres twee keer tot scoren.

Konterman ziet Ajaxnederlaag dichterbij komen
Er was de afgelopen tijd nogal wat gedoe bij PEC. Of nou ja, gedoe… Laten we het erop houden dat er nogal wat mutaties in de technische staf hebben plaatsgevonden. Zo werd trainer John Stegeman op straat gezet en Art Langeler aangesteld als nieuwe coach. Maar dat is nog niet alles, want tot het einde van dit seizoen staat Bert Konterman als tussenpaus voor de groep.

Konterman stond als trainer nog nooit tegenover Ajax, maar als speler nam hij het wel twaalf keer op tegen de Amsterdammers. Niet bepaald met succes, want de coach won nog nooit van Ajax. “Hoog tijd om daar als trainer van PEC verandering in te brengen,” aldus Konterman in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Terwijl Ajax al dertien speelronden op rij ongeslagen is, zijn de resultaten bij PEC wisselend. Konterman weet dan ook dat het geen eenvoudige opgave wordt om punten te scoren tegen de koploper, maar de tussenpaus ziet wel degelijk kansen. “De eerste nederlaag van Ajax komt elke week weer dichterbij. En het kan zomaar dat dat tegen PEC is. Als we dat uitstralen, hebben we echt wel kans.” 

Ondanks het drukke schema – Ajax treedt later deze week opnieuw aan tegen Young Boys – verwacht Konterman niet dat de Ajacieden een B-team het veld opsturen. “Dat hebben ze ook niet, want jongens als Perr Schuurs, Sean Klaiber en David Neres zijn echt geen tweede keus, hè.”

Konterman kent valkuilen van Ajax
Konterman zit tijdens het duel met Ajax pas voor de tweede keer dit seizoen op de bank bij PEC. De trainer debuteerde vorige week op bezoek bij Heracles (2-1) en maakt dus zondag zijn thuisdebuut. Naast zijn eerste wedstrijd in het stadion met die ingewikkelde naam – waar overigens tegenwoordig wel natuurgras ligt – betekent de ontmoeting met Ajax ook een weerzien met een grote groep oude bekenden.

Voordat Konterman tussenpaus werd bij PEC, werkte hij namelijk als jeugdbondscoach bij de KNVB. Jongens als Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Jurriën en Quinten Timber, Devyne Rensch, Kjell Scherpen, Schuurs en Klaiber zijn verre van onbekend voor hem. “Ik heb zelfs Dusan Tadic nog meegemaakt in mijn periode bij FC Twente,” aldus Konterman. 

Is het een voordeel dat hij met een groot deel van de Ajaxselectie heeft samengewerkt? “Ik denk het wel, want ik ken hun valkuilen,” zo knipoogt de trainer. “Maar gelukkig voor hen hebben ze die al aardig weggepoetst, als ik zie hoe professioneel ze nu zijn en wat ze leveren.”

Vooral over Gravenberch is Konterman lovend. “Toen ik met hem samenwerkte, had hij af en toe nog wel zijn valkuiltjes. Hij was wat nonchalant en niet zo van het omschakelen, maar daar heeft hij aan gewerkt. Als je ziet hoe hij spelers voorbijloopt, alsof ze er niet staan. Het oogt zó makkelijk. Hij wordt een kanjer,” zo voorspelt de PEC-trainer.

PEC Zwolle en Ajax trappen zondag om 16.45 uur af in het MAC³PARK stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Pol van Boekel, terwijl Serdar Gözübüyük de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >