Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over halve finale Heerenveen - Ajax

Erik ten Hag noemde de halve finale in de KNVB-beker tegen sc Heerenveen een finale. “Je bent door of je ligt eruit,” aldus de trainer. Zo simpel is het inderdaad wel. Hieronder drie dingen die jou goed voorbereid aan de aftrap in het Abe Lenstra Stadion brengen.

03 maart 2021 - 07:47
Drie Dingen Heeaja 1200
Timber debuteerde vorig seizoen nog als basisklant in Heerenveen. © Pro Shots

Ook halve finale moet met warme harten worden gespeeld
Natuurlijk ging het tijdens de persconferentie in aanloop naar de halve finale nog even over het warme hart van Dusan Tadic. Erik ten Hag kon er wel van genieten, zo lang alles maar binnen de grenzen van het betamelijke blijft.

“Je moet spelen met je hart. Voetbal is geen schaken of dammen,” aldus de trainer met een glimlach. Het warme hart van Tadic kookte vorig seizoen al eens over in Heerenveen, toen hij Sergiño Dest effe flink op zijn plaats zette. Ten Hag kan op dat punt alleen maar blij zijn met zijn captain, want in Heerenveen zal weer het uiterste van de Ajacieden gevraagd worden. Ten Hag weet dat zeker.

“Natuurlijk. Het is een wedstrijd op zich. Do or die. Deze halve finale is soort finale. Je bent door of je ligt eruit. In Heerenveen gaat het al lang over niks anders dan deze bekerwedstrijd. Dat haalt speciale krachten bij ze omhoog. Als het een vechtwedstrijd wordt, dan zullen we het gevecht aangaan.”

De winnaar van het gevecht speelt de 'echte' finale in De Kuip met Vitesse als tegenstander.

Schöne zegt het warme hart van Tadic wel te kunnen bespelen
Het mag duidelijk zijn dat we woensdagavond ook met bovengemiddelde interesse kijken naar twee échte Ajacieden in het shirt van sc Heerenveen. Lasse Schöne en Siem de Jong zijn namelijk echte Ajacieden. Echte, echte. Ten Hag beaamde dat ook direct en weet dat de twee Ajax van haver tot gort kennen. “Maar wij hen ook,” vulde de trainer droogjes aan.

Het voormalige Ajaxduo was – hoe kan het ook anders – uitverkoren om te verschijnen op de persconferentie van ’t Fean. Ook Schöne had de confrontatie tussen Tadic en Denzel Dumfries gezien. De Deen liet weten dergelijke strapatsen niet nodig te hebben tegen zijn voormalige ploegmaat. “Ik ken Dusan heel erg goed. Ik kan hem wel op een andere manier uit zijn concentratie halen,” gevolgd door een vette grijns.

Je zou zeggen dat Ten Hag zijn manschappen niet heeft hoeven vertellen dat vrije trappen – op schietafstand van de Ajaxgoal – weggeven niet handig is. Niet zolang Schöne op het veld staat. Hoe dan ook, Siem en Lasse hebben er dikke zin in.

Schöne: “Ik verwacht een leuke, open wedstrijd. Op zo’n rare bekeravond kan het wel eens heel spectaculair worden. We gaan er alles aan doen om die finale te bereiken. Een prijs pakken met Heerenveen is knapper dan met Ajax.”

De mobieltjes van Schöne en De Jong gloeien nog altijd van alle appjes die ze kregen van hun voormalige ploeggenoten bij Ajax. De contacten zijn natuurlijk nog goed en direct nadat Heerenveen het klaarspeelde om Feyenoord uit te schakelen (4-3) was het raak met appjes. Het mag duidelijk zijn dat de vriendschappen woensdagavond even aan de kant worden geschoven voor dat ene doel: een finaleplek.

Heerenveen wil 'in de duels' komen
Ten Hag stelde zijn spelers klaar te hebben gestoomd voor wat een mogelijke ‘vechtwedstrijd’ wordt en precies dat is waar Heerenveen-trainer Johnny Jansen op hamert, zo maken we op uit diens woorden bij de persconferentie. Bij de strot pakken is het devies.

“We willen er een vechtwedstrijd van maken en proberen in de duels te komen. Dat kan op onze eigen helft, maar ook op de helft van de tegenstander. PSV en Lille lieten zien dat er mogelijkheden zijn tegen Ajax, maar dan moeten we wel een goede dag hebben. Deze wedstrijd staat op zichzelf. Dit is hét moment, dat moeten we grijpen.”

Jansen sprak over de belangrijkste wedstrijd voor Heerenveen sinds de bekerfinale in 2009. “We moeten er alles aan doen om dat weer voor elkaar te krijgen,” stelt de coach, die stelde zeker te hebben geluisterd naar de adviezen van zijn spionnen Schöne en De Jong.

De halve finale in het Abe Lenstra Stadion wordt om 21.00 uur in gang gefloten door scheidsrechter Bas Nijhuis. De man die wel houdt van mannelijk voetbal en veel door laat gaan. Dat kan dus interessant worden. Dennis Higler fungeert als VAR.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >