Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Promes neemt met oprecht mooie woorden afscheid van Ajax

Soms zijn dingen gewoon niet voor elkaar gemaakt. Jammer. Maar wat je dan ook probeert, je kunt het niet veranderen. Quincy Promes en Ajax is zo’n combinatie. Er was vuur, veel vuur, maar uiteindelijk doofde de vlam. Of toch niet helemaal? “Ik blijf altijd supporter.”

24 februari 2021 - 16:04
Promeszegtdagcar
Promes in Ajaxshirt. Het had veel mooier moeten zijn... © Pro Shots

Promes speelde als kleine jongen in de jeugd van Ajax, maar bleek een lastpak en werd weggestuurd. Hij kreeg een herkansing. Vorig jaar kwam hij thuis. En het kon niet op! Doelpunten, assists, acties, dansjes, een heerlijke connectie met Hakim Ziyech.

Maar de foutmelding die het vertrek van Ziyech veroorzaakte, bleek een hardnekkige. Eentje die niet viel op te lossen. Promes was topscorer, maar werd bankzitter. En hij speelde niet langer op zijn favoriete positie. Tel daar nog alle ‘negativiteit’ bij op, zoals-ie het zelf noemt.

En toen kwam Promes tot de conclusie: als Spartak Moskou mij terug wil, dan maar daar ‘full circle’. Terug naar een plek waar hij prijzen won, waar-ie met open armen wordt ontvangen. Maar om nu te zeggen dat het afscheid van Ajax hem licht valt? Nee, niet bepaald.

Promes gaf, langs het veld van de Johan Cruijff Arena, een afscheidsinterview op het clubkanaal en als we het goed zien, scheelt het diverse keren niet veel of we zien waterige ogen. Ook blijkt maar weer eens dat de aanvaller een enthousiaste prater is.

“Ik ga het enorm missen. Het is ook geen afscheid, meer tot ziens. Ik ben Amsterdammer, weet je. Je bent Ajacied tot je laatste adem. Ik ben hier op de straten opgegroeid. Dit is voor mij thuis, ik zal altijd terugkeren naar Amsterdam,” zo horen we Promes zeggen.

“Het geeft mij een dubbel gevoel. Voor mijn gevoel was het te kort, weet je. Het liefst speel ik hier mijn hele leven. Aan de ene kant ben ik blij dat ik de kans heb gehad en van waarde ben geweest, maar ik heb niet al mijn doelen bereikt. Ik wilde graag kampioen worden, prijzen pakken.”

“Aan de andere kant: het is mooi dat ik kan terugkijken op een goede periode. Uit het oog, nooit uit het hart. Wat ik zeg: ik ben Ajacied en blijf de club altijd volgen. Dat doe ik mijn hele leven al. Ik ben gewoon Ajacied, dus ja. Dat gaat niet veranderen. Ik wens Ajax het beste en veel succes. Ik ga weg bij de club, maar blijf altijd supporter.”

Promes voorzag Ajax van bravoure, al dan niet gekoppeld aan assists en doelpunten. En Ajax staat bovenaan, wat de keuze voor een transfer nog moeilijker maakte. “Ik ben ballenjongen geweest hier. Dat geeft gewoon kippenvel. Doelpunten maken in het stadion waar je ballenjongen was…”

“Er waren moeilijkheden aan het einde. Er hing negativiteit om me heen. Eerlijk gezegd ben ik daar van geschrokken. Ik zit in een situatie waar ik weinig over kan zeggen, maar de waarheid gaat uiteindelijk boven komen. Er wordt nu onterecht geoordeeld…”

“Het voetbal is voor mij het belangrijkst, maar uiteindelijk was ik ook geen basisspeler meer. Dat ging aan mij knagen. Van clubtopscorer naar wisselspeler. Ik denk dat iedere voetballer daar moeite mee heeft. Is het dan beter om verder te kijken? Ik neem afscheid met pijn in mijn hart. Ik wil gewoon weer de man zijn. Ook met het EK in mijn achterhoofd.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >