Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB staat extra wissel toe bij vermoeden van hersenschudding

Nog niet zo lang terug was het toegestaan om drie keer te wisselen. Coronatijd vormde aanleiding om dit uit te breiden naar vijf en nu komt er – los van verlenging – een zesde mogelijkheid bij. De KNVB staat per direct een extra wissel toe als het vermoeden bestaat van een hersenschudding.

03 februari 2021 - 11:35
Wisselhoofdcar
Tagliafico loopt nog wel eens een schrammetje op. © Pro Shots

Hoofdblessures in de voetballerij zijn al langer onderwerp van discussie op allerlei vlakken en we kennen best wat voorbeelden van spelers die amper nog wisten in welk stadion ze waren, maar er veranderde maar nooit iets. Daar lijkt inmiddels iets op gevonden.

Hoofdblessure of niet, er bestaat (helaas) geen trainer die zijn eigen elftal wil benadelen zolang het ook maar enigszins lijkt te gaan met het slachtoffer. En dus wordt er vaak 'gewoon' verder gespeeld. Met het aanbieden van een extra wissel hoopt de KNVB per direct een oplossing te hebben.

De Nederlandse voetbalbond doet mee aan een proef van de FIFA waarvoor ook andere nationale bonden zich hebben ingeschreven. Hoofdletsel kan zeer gevaarlijk zijn en op deze manier krijgt het welzijn van spelers duidelijker voorrang op het sportieve aspect.

Er moet wel iets tegenover staan. Het toestaan van een extra wissel dus. “Iedere clubarts heeft wel eens meegemaakt dat een speler mogelijk een hersenschudding heeft opgelopen,” aldus bondsarts Edwin Goedhart. “Ter bescherming van de speler is het noodzakelijk om hier heel voorzichtig mee om te gaan.”

“Als een speler opnieuw een tik krijgt, kan hij behoorlijk ernstige schade oplopen. Alleen al daarom voorziet de pilot in een behoefte. Hoewel het oplopen van hersenschuddingen bij spelers geen schering en inslag is, is de afspraak duidelijk: bij vermoeden van een hersenschudding, gaat de speler eraf.”

De pilot geldt voor alle Nederlandse competities. De extra wissel betekent overigens geen extra wisselmoment. Het aantal wisselmoment blijft beperkt tot vier, waarbij de rust niet meetelt.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >