Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporters van 200 clubs keren zich tegen CL-plannen van Europese elite

Zoals je ongetwijfeld weet, wordt er vrij stevig gediscussieerd over de toekomst van de Champions League. De Europese elite van vandaag hoopt snel een gesloten competitie te kunnen vormen, maar dat zien de kleinere clubs natuurlijk niet zitten. Nu slaan supporters de handen ineen.

02 februari 2021 - 12:13
Fsesuperleaguecar
Waarom Liverpool wel en Ajax niet...? © Pro Shots

Het goede aan deze opstand is dat de groep die zich nu hardop keert tegen de plannen voor een Europese Super League net zo goed bestaat uit supporters van clubs die zeker zijn van een plekje. Met andere woorden: werkelijk niemand zit te wachten op een gesloten competitie tussen topclubs.

Het leuke van Europese competities is dat de kleintjes er soms in slagen om de grote jongens te verrassen. Dit wordt al moeilijker en moeilijker, maar zo af en toe zie je nog eens een glimp van hoe het vroeger was. Met dank aan Ajax bijvoorbeeld. Of Atalanta.

Het sprookjesvoetbal van Ajax in 2018/2019 resoneert nog altijd in Europa en had misschien niet op een beter moment gedemonstreerd kunnen worden, want het is een voorbeeld dat beklijft. Moet nota bene Ajax – dat voetbal min of meer heeft uitgevonden – straks worden uitgesloten van een supercompetitie?

Moeten poenerige clubs als Manchester City en Tottenham Hotspur – puur omdat ze nu aan de top staan – bepalen wat goed en slecht is voor de rest? Hoe hadden City en Spurs dit gevonden als ze tien of vijftien jaar geleden zelf aan de verkeerde kant van de streep stonden? En hoezo verdienen AC Milan en Internazionale na jarenlang onderpresteren toch 'gewoon' een startbewijs?

Het is goed om te zien dat supporters van City en Spurs op de lijst van 200 staan. De slecht georganiseerde Italiaanse supporters helaas niet... Wacht even, de lijst van 200? Ja, supporters van de 200 hoogst geklasseerde Europese clubs hebben de handen ineen geslagen en waarschuwen hun clubs voor het nemen van verkeerde besluiten. In theorie besluit slechts een select gezelschap, maar het gaat om het signaal. Dat is belangrijk!

“We zijn verenigd in ons verzet tegen de oprichting van een supercompetitie, want dat is een impopulair, onwettig en gevaarlijk plan in de ogen van de overgrote meerderheid van de supporters,” lezen we in een statement van Football Supporters Europe (FSE).

FSE is de belangenbehartiger van voetbalsupporters op Europees niveau en staat in contact met de Uefa, dat de plannen van de Europese elite net zo goed afwijst. SV Ajax en AFCA Supportersclub behoren tot de groep van 200 supportersvereniging en steunen het verzet tegen de megalomane plannen voor het Europese voetbal.

“Als de plannen werkelijk vorm krijgen, wordt het Europese model van sport vernietigd. Dit model is gebaseerd op algemeen aanvaarde principes als sportieve verdiensten, promotie en degradatie, kwalificatie voor Europese competities via nationale competities en financiële solidariteit.”

“Een supercompetitie ondermijnt de economische pijler onder het Europese voetbal, waardoor nog meer macht en rijkdom in handen komt van een selecte elite. FSE erkent dat het voetbal toe is aan een hervorming, maar dan wel op basis van het idee van eerlijke concurrentie, bescherming van nationale competities, belangenbehartiging van supporters plus een eerlijke verdeling van inkomsten. Een gesloten supercompetitie bereikt geen van deze doelstellingen.”

Hopelijk wordt er geluisterd naar deze noodkreet van supporters, maar je weet hoe het gaat... Grote kans dat de plannen worden doorgedrukt. In dat geval valt te hopen dat de Uefa, Fifa (door spelers uit te sluiten van nationale toernooien) of zelfs de EU (altijd scherp op het gebied van eerlijke concurrentie) iets kunnen bereiken, want alle kanonnen worden in stelling gebracht.

Dat is veelzeggend, want dan weet je direct dat het serieus is achter de schermen. We zijn benieuwd naar verdere ontwikkelingen...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >