Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Heracles - Ajax

Ajax trapt zaterdagavond in een ijskoud Almelo af tegen Heracles. De koploper heeft het de vaak lastig op bezoek bij de Heraclieden. Zelfs zo lastig dat er de laatste drie seizoenen werd verloren. Hoog tijd voor een overwinning dus! Waar het ook hoog tijd voor is? Een stukje voorbeschouwing!

13 februari 2021 - 11:30
Driedingenheraclesuit800
Wint Ajax voor het eerst in vier seizoenen weer eens in Almelo? © Pro Shots

Ajax wil vier op een rij voorkomen
Als we kijken naar de gehele historie van Heracles - Ajax, dan heeft de koploper een betere balans. Er werd in de twintig gespeelde competitieduels twaalf keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en vijf keer verloren. Ook het doelsaldo spreekt in het voordeel van Ajax (42 goals voor, 17 tegen).

Toch is er de laatste jaren iets veranderd. De Ajacieden winnen niet meer zo gemakkelijk in Almelo. Of beter gezegd, er wordt überhaupt niet gewonnen. Ajax is er de laatste drie seizoenen niet in geslaagd om een driepunter te scoren op bezoek bij Heracles, terwijl de Heraclieden hun laatste drie eredivisieduels met de Amsterdammers juist wonnen. Het is Ajax dan ook al 214 minuten niet gelukt om te scoren in Almelo. 

We kunnen het kunstgras moeilijk de schuld geven, want Ajax won 29 van de laatste 32 competitiewedstrijden die werden gespeeld op nepsprieten. De drie keer dat er werd verloren op een plastic mat was, jawel, op bezoek bij Heracles… 

De laatste keer dat Ajax vier uitwedstrijden op een rij van dezelfde club verloor, was tussen 2000 en 2004. FC Utrecht was destijds de boosdoener. Het is voor de Ajacieden zaak om in Almelo wederom vier op een rij te voorkomen, alleen al om de vier punten voorsprong op titelconcurrent PSV te behouden (en hopelijk uit te breiden).

Ten Hag content met vroegere aftrap
Koning Winter heeft Nederland nu al een dikke week in zijn greep. Sneeuwduinen, bevroren wegen en snijdende kou. Zo’n witte wereld is best leuk, maar het betaald voetbal wordt er wat minder vrolijk van. De weersomstandigheden zorgen er namelijk voor dat er flink moet worden geschoven in het speelschema.

Ajax - FC Utrecht werd bijvoorbeeld afgelast, waarna de KNVB-bekerwedstrijd tegen PSV (2-1) een uurtje werd vervroegd. En nu is dus ook het uitduel met Heracles verplaatst. Er wordt in Almelo niet om 21.00, maar om 18.45 uur afgetrapt. Het is allemaal niet super ingrijpend, maar wel goed om te weten. Knoop dus goed in je oren dat je de televisie ruim twee uur eerder aan moet zwengelen.

Erin ten Hag is overigens prima te spreken over de vervroegde aftrap. De trainer zat er niet bepaald op te wachten om in Almelo langzaam in een sneeuwpop te veranderen. Hetzelfde geldt voor de spelers. “Gelukkig is het vervroegd naar 18.45 uur,” aldus Ten Hag op de eigen clubwebsite.

“Dan is het weliswaar nog steeds heel koud, maar het is altijd beter dan 21.00 uur. Op dat tijdstip kan het ongezond worden voor de spelers, want er wordt extreme kou verwacht,” zo legt de trainer uit, die overigens een fitte spelersgroep tot zijn beschikking heeft. “Iedereen is goed uit de wedstrijd tegen PSV gekomen.”

Twee potjes op één dag in Almelo
Als Heracles en Ajax tegen het begin van de avond aftrappen in het Erve Asito, dan is er in datzelfde stadion al een wedstrijd afgelopen. Hoe dat precies zit? Nou, ook dit is een gevolg van de winterse omstandigheden. De grasmat van de Adelaarshorst is namelijk onbespeelbaar, waardoor Go Ahead Eagles voor de wedstrijd tegen Telstar moet uitwijken naar de nepsprieten in Almelo.

Waar er normaal gesproken vaak wordt gemopperd op een plastic mat, zijn ze bij Go Ahead Eagles nu juist blij met het kunstgras. “Ik heb wel een voorkeur om te spelen op een mooi kort gemaaid en strak grasveld, maar kunstgras is nu wel waardevol,” aldus Go Ahead Eagles-trainer Kees van Wonderen. “Met alle omstandigheden, zoals de kou, de vorst en de sneeuw kun je gewoon op een prima kunstgrasveld trainen en spelen.” 

Het potje in de Keuken Kampioen Divisie begint om 12.00 uur en is dus ruim voor de aftrap van Heracles - Ajax weer afgelopen.

Heracles en Ajax trappen om 18.45 uur af in het Erve Asito. De wedstrijd staat onder leiding van Kevin Blom, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >