Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Willem II

Ajax moet altijd winnen, ongeacht wat de anderen doen. Maar toch, we keken woensdag met een schuin oog naar de resultaten van AZ, Vitesse en Feyenoord en merken subtiel op dat een driepunter tegen Willem II nu extra lekker zou smaken. Daarom hieronder drie dingen die je moet weten richting de aftrap!

28 januari 2021 - 10:06
Drie Dingen Ajawil
De concurrentie verspeelt punten, dus Ajax weet wat het te doen staat! © Pro Shots

Hopelijk géén drie op een rij
Ajax treft met Willem II de nummer zeventien van de eredivisie. Het is een plek waar we de Tilburgse club niet gewend zijn om te zien. De clubleiding besloot dan ook om trainer Adrie Koster – die het de jaren ervoor juist zo goed deed bij de club – de laan uit te sturen. De ploeg won slechts twee van de achttien gespeelde duels… In de Johan Cruijff Arena neemt Gery Vink als oefenmeester plaats op de bank.

Kortom, de dolende Tricolores doen het niet zo goed, maar wisten – je bent het vast niet vergeten – Ajax ruim een maand geleden in Tilburg wél op 1-1 te houden. Antony vond het net al na vier minuten, maar de mannen van Erik ten Hag drukten niet door, gingen steeds minder voetballen en zagen de thuisploeg via Kwasi Okyere Wriedt langszij komen.

De Duitse spits is in de Arena overigens ‘gewoon’ van de partij, want zijn rode kaart tegen PEC Zwolle is (terecht) uit de boeken geschrapt. Vink kan geen gebruik maken van de langdurig geblesseerden Robbin Ruiter en Driess Saddiki.

Die 1-1 was al niet lekker, maar Willem II wist vorig seizoen zelfs in de Arena te winnen. 0-2 werd het toen, door goals van Mike Trésor en oud-Ajacied Damil Dankerlui. Ajax verloor nog nooit twee opeenvolgende thuisduels met Willem II en verspeelde ook nog nooit driemaal op rij punten tegen de Noord-Brabanders.

Wij stellen voor dat die drie op een rij er ook niet komt. Drie punten willen we in eigen huis behouden, dat wél. Zeker nu Vitesse, AZ én Feyenoord punten hebben verspeeld.

Tadic miste nog geen wedstrijd
De belangrijke duels volgen zich maar in rap tempo op. Het is heerlijk voor de voetballiefhebber, maar Ten Hag laat regelmatig weten dat het schema ‘moordend’ is voor zijn spelers. Niet voor niks liet hij een ‘B-ploeg’ starten in de beker tegen AZ. Dusan Tadic begon die confrontatie vanaf de bank, maar viel uiteindelijk toch in. De aanvoerder miste sowieso nog geen enkele wedstrijd, terwijl Ten Hag dit seizoen toch al 24 spelers heeft gebruikt.

In de achttien speelronden die de eredivisie oud is, vond Tadic negenmaal het net en zette hij vier assists op zijn naam. Vooral qua assists had het aantal flink opgeschroefd kunnen worden op bezoek bij Fortuna Sittard (1-2). Aan de Serviër lag het niet, want met de twee fijne steekballen op Sébastien Haller was niks mis, maar de spits benutte de kansen niet. Ook een ragfijne voorzet op Antony had een assist moeten worden, maar de Braziliaan kopte recht op de knuisten van doelman Yanick van Osch.

Het is interessant om te zien hoe Ten Hag het duel met Willem II aanvliegt, zeker met AZ-uit in het vooruitzicht, maar de kans dat Tadic speelt, is eigenlijk wel gewoon honderd procent.

Spelers op de terugweg!
Het thuistreffen met Willem II komt vast nog te vroeg voor Mohammed Kudus, Sean Klaiber en Lassina Traoré, maar het drietal is wel op de weg terug. Laatstgenoemde voetbalde maandag na een bovenbeenblessure al een helftje met Jong Ajax mee tegen Go Ahead Eagles (0-2), terwijl Mohammed Kudus nu eindelijk dan toch écht de groepstrainingen kan hervatten.

Dit liet Ten Hag al weten, direct na de 1-2-zege op Fortuna Sittard. Kudus heeft eigenlijk nog maar weinig minuten gemaakt bij Ajax en stond bijna drie maanden aan de kant. Toch wordt hij door alles en iedereen al wel onwijs belangrijk gemaakt. Misschien iets te belangrijk? De tijd zal het leren, maar feit is dat de middenvelder indruk maakte in de minuten die hij wel fit was. We zijn onwijs nieuwsgierig naar zijn terugkeer, sinds zijn meniscusoperatie.

Tijdens PSV-thuis (1-1) viel Kudus overigens al wel even in, maar die speelminuten leidden tot een ‘ultralichte reactie’, waardoor hij toch weer een hele poos apart moest trainen. Hopelijk gaat het dit keer beter, want er komen belangrijke weken aan voor ons cluppie!

Dan hebben we Klaiber nog! De rechtsback maakte al veel meer minuten in Ajax 1 dan hij vooraf kon dromen, maar tegen AZ en Fortuna ontbrak hij wegens liesklachten. Ook de vervanger van Noussair Mazraoui is op de weg terug, al lieten Jurriën Timber en Devyne Rensch ook zien er te staan als het nodig is.

Ajax - Willem II begint donderdagavond om 21.00. De scheidsrechter is Siemen Mulder en Bas Nijhuis is de VAR van dienst.

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >