Het lijkt zo simpel: Ajax is de rijkste club van het land en kan dankzij zijn diepe zakken zo'n beetje het hele Nederlandse voetbal redden. Of ligt het toch allemaal iets ingewikkelder dan deze simpele redenering? Oh, jazeker... De coronacrisis treft Ajax net zo goed.
Terwijl sommige competities in het buitenland alles op alles zetten om de competitie dan maar zonder publiek uit te spelen, sturen de topclubs in Nederland juist aan op het kortwieken van de eredivisie. Geen voetbal meer in 2019/2020, volgend seizoen beter.
Of volgend seizoen beter ook daadwerkelijk gaat lukken, is nog maar zeer de vraag. Grote kans dat de tribunes nog een tijdje leeg moeten blijven, niemand weet het. En juist daar wringt de schoen. Waar sommige clubs zitten te springen om spookduels, is Ajax juist afhankelijk van kaartverkoop.
Waar Ajax staat, kun je in dit verhaal trouwens net zo goed Feyenoord of PSV lezen. Het verschil is dat Ajax een veel beter gevulde portemonnee heeft, maar dat vertelt slechts de helft van het verhaal. Dit alles is uitgeplozen door het Algemeen Dagblad, dat ook voor Ajax rept over een 'bloedbad'.
De Engelse clubs hoeven zich over een vol stadion geen zorgen te maken omdat ze bakken met geld verdienen op basis van tv-contracten zodra er een balletje rolt, maar zo simpel is het in de eredivisie niet. Ajax krijgt een miljoentje of 10 per jaar en dat is nog steeds veel geld, maar ook slechts een tiende van de volledige begroting.
Die inkomsten worden aangevuld met prima sponsorcontracten, maar ook kaartverkoop is onwijs belangrijk. Denk eens aan de vele seizoenkaarten die worden verkocht, plus de losse kaartjes en – als het een beetje meezit – de mooie recettes die worden gedraaid rondom Europese wedstrijden. Het aandeel van de zakelijke stoelen mag ook niet onderschat worden. En wist je dat de drie fysieke fanshop momenteel gesloten zijn?
Als dit behalve de sponsorcontracten wegvalt vanwege (naweeën van) de corona-uitbraak doet dit zich voelen. Tel dit bij elkaar op en je komt onderaan de streep zomaar 60 miljoen euro tekort. En ja, Ajax beschikt over een gigantisch eigen vermogen. Maar eigen vermogen is niet iets dat je ziet bij het openen van je internetbankieren. Nee, het eigen vermogen van Ajax zit ook verstopt in gebouwen en de spelersgroep.
De waarde van de spelersgroep staat ook onder druk. Niet omdat de Ajacieden ineens niet meer goed genoeg zijn, maar wie legt er nog sommen van 40 miljoen euro in bij onderhandelingen over transfers? Als je het zo bekijkt, is het misschien maar goed dat Hakim Ziyech al aan Chelsea werd verkocht.
Vergeet ook niet: ondanks de fantastische jaarverslagen en het flink ophogen van het veelbesproken eigen vermogen, draaide Ajax nog altijd een operationeel verlies. Anders gezegd: er zijn altijd – ook recent – transfers nodig geweest om het dure plaatje kloppend te krijgen. Hoe het nu verder moet? Er is nog niemand die het weet...
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2025 ajaxlife.nl – Powered by TRES