Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Ajax - Sparta

Gemakkelijk ging het aanvankelijk niet, maar Ajax pakte met een 2-0-zege op Sparta de volle buit dankzij treffers van de teruggekeerde Bertrand Traoré en spits Kasper Dolberg. Wat viel ons nog meer op?

12 februari 2017 - 15:28
UsershyraDesktopajax_dataimagesf98d108b2136d75d5685deec2a6bbcde_normal
Ontlading op slag van rust als Traoré de score op lepe wijze opent. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Een waardig eerbetoon
Uiteraard was er voorafgaand aan de wedstrijd veel aandacht voor clubicoon Piet Keizer. Het filmpje met enkele hoogtepunten uit de imposante Ajaxloopbaan van de linksbuiten oogstte al applaus van de Ajacieden en ook na de speech van algemeen directeur Edwin van der Sar kreeg een indrukwekkende minuut stilte navolging van een respectvol applaus.

Traoré eert Keizer
Vroeger ging het grapje dat Piet Keizer bij Ajax een contract had van twee keer vijf minuten. Dit omdat hij soms hele duels onzichtbaar was maar met een individuele actie een wedstrijd kon openbreken. Tegen Sparta ging dat verhaal vooral in de eerste helft op voor Bertrand Traoré. De van de Afrika Cup teruggekeerde rechtsbuiten liet voor de thee weinig zien, maar brak de wedstrijd op slag van rust open met een solo die de Burkinees bekroonde met een bekeken schuiver in de korte hoek. Na de rust trok hij die lijn door en behoorde tot de meest creatieve en behendige aanvallers tot Peter Bosz hem wisselde voor publiekslieveling Justin Kluivert.

Sterk spel Sinkgraven
Spelen tegen Sparta ligt Sinkgraven wel. Zo scoorde de Ajacied op de eerste speeldag zijn eerste treffer van het seizoen (toen nog als linksbuiten) en speelde de tot linksback omgeturnde aanvaller in de thuiswedstrijd wederom sterk. In defensief opzicht liet hij geen enkele steek vallen, terwijl de hardwerkende Ajacied in aanvallend opzicht aan de basis stond van menig aanval.

Speelminuten voor Riedewald
De laatste keer dat Jairo Riedewald als linker centrale verdediger speelde was op 7 januari in een oefenpotje tegen een andere Rotterdamse club; Excelsior. De laatste keer dat Peter Bosz de Ajacied in een officiële wedstrijd op die positie posteerde, deed hij dat in de uitwedstrijd tegen Standard Luik. Door de wissel ging de goed spelende Nick Viergever linksback spelen.

Gemiste kans voor het doelsaldo
Vooraf leek het een uitgemaakte zaak. Sparta zou wel eens als kanonnenvoer kunnen dienen voor Ajax. Bosz wilde vooral zijn ploeg goed zien voetballen, afjagen en – het belangrijkste – winnen. Goede zaken doen met betrekking tot het doelsaldo ten opzichte van Feyenoord was van secundair belang. Dat bleek ook wel. Ajax won weliswaar terecht, het op de counter loerende Sparta maakte geen enkele keer de indruk als kanonnenvoer te dienen. Spelers als Younes, Viergever en Dolberg verzuimden na rust echter (opnieuw) om de score omhoog te tillen.

Kluivert maakt (opnieuw) wat los
Met de terugkeer van Bertrand Traoré en het ontbreken van Vaclav Cerny moest Justin Kluivert zoals verwacht weer een stapje terug doen. Toch kreeg de publiekslieveling van Bosz nog tien minuten speeltijd. Daarin liet de rechtsbuiten opnieuw enkele malen zijn bravoure zien en blies hij de wedstrijd weer wat nieuw leven in.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >