Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz betwijfelt of tegenstanders Ajaxspel doorhebben

Kasper Dolberg en Hakim Ziyech vormden voor de winterstop een gouden duo. De middenvelder gaf in de eerste seizoenshelft ruim een kans per wedstrijd aan Dolberg. Sinds januari creëert Ziyech nog maar 0,3 kans per wedstrijd voor de spits. Peter Bosz betwijfelt of dat komt doordat tegenstanders Ajax’ manier van spelen beter doorhebben.

23 februari 2017 - 10:31
UsershyraDesktopajax_dataimages2f8a7669d2fb9e5da18311684d1fbc8c_normal
Bij Dolbergs laatste doelpunt kwam de assist ook gewoon weer van Ziyech. © Pro Shots

Door Niels Pach

Eerst de cijfers. We schreven eerder deze week een analyse over Dolberg. Ziyech is nog altijd hofleverancier van de Deen als het om kansen voorbereiden gaat. De teller staat al op zestien kansen, minstens tien meer dan de andere Ajacieden. Maar na de winterstop stokte de productie bij zowel Dolberg als Ziyech.

Bosz vindt het lastig om op basis van deze cijfers een verklaring te vinden, zegt de trainer tegen Ajax Life. “Ik zeg altijd dat je data moet gebruiken, maar dat je dat wel goed moet analyseren. Het kan zijn dat we tegen andere tegenstanders gespeeld hebben, het kan zijn dat ze effectiever zijn geweest. Data zeggen natuurlijk wel iets, maar het zegt ook niet alles. Daar zou je eerst verder naar moeten kijken.”

Zou het kunnen dat de tegenstanders zich beter instellen op het spel van Ajax en de pass van Ziyech naar Dolberg eruit halen? Bosz betwijfelt dat. “Ik weet niet of tegenstanders het spel meer doorhebben, de resultaten zijn er niet slechter door geworden. Dus het kan ook zijn dat anderen er misschien van profiteren.”

Aanvoerder Klaassen wil daaraan toevoegen dat Dolberg nog steeds veel waarde heeft voor zijn team, ook al scoort hij iets minder. “Hij geeft assist, maakt alsnog zijn doelpuntjes. Hij houdt heel veel ballen vast, weet precies wanneer hij aanspeelpunt moet zijn.”

“Aan het begin van het seizoen was het allemaal nieuw en geweldig,” vervolgt Klaassen. “Iedereen sprak vol lof. En nu merk je dat mensen wat anders tegen hem aan gaan kijken. Maar voor ons doet hij het nog hartstikke goed. Soms vind ik de kritiek wat overdreven.”

En inderdaad, denk maar terug aan de doelpunten van Klaassen tegen Roda JC en Vitesse. Beide keren van Dolberg belangrijk door met een man in zijn rug de bal klaar te leggen voor de aanvoerder.

Het zit dus wel goed met Dolberg. Ook met wat minder kansen, is hij belangrijk voor Ajax.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >