Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - Legia: drie dingen die je vooraf moet weten

Na de 0-0 in Warschau moet het in de Amsterdam Arena gebeuren. Ajax heeft een overwinning nodig om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Europa League. Ter voorbereiding hebben we drie dingen die je moet weten over Ajax - Legia Warschau

23 februari 2017 - 12:50
UsershyraDesktopajax_dataimagesa739a32369e17219b7bbbd3f66ec6f20_normal
Als deze bal nou was geteld, was de uitgangspositie een stuk beter geweest. © Pro Shots

Kan Ajax de Europa League winnen?
Peter Bosz denkt dat het mogelijk is om precies 25 jaar na het winnen van de Uefa Cup met de Europa League aan de haal te gaan. “Ik denk dat het wel kan of het realistisch is, zal moeten blijken. Ik ben iemand die altijd heel positief is ingesteld. Ik ga altijd van onze eigen kracht uit en ik vind dat wij een goed elftal hebben. Dus waarom niet?”

De trainer vindt dat-ie met zo’n opmerking geen valse hoop geeft aan de supporters. “Misschien is het wel valse vragen stellen,” countert hij een journalist die de vraag stelt omdat Schöne ook zei dat Ajax het toernooi kan winnen. “Als je die vraag stelt en een speler zegt: ‘Nee, dat kan niet.’ Dan zou jij zeggen: ‘Nou, moeten die mensen wel naar het stadion komen?’”

“Ik zeg niet dat de kans heel groot is, maar je vraagt of het kan. Ik denk dat het kan. Of het dan 1 procent is... Het kan wel. Op het moment dat je daar niet meer in gelooft, dan gaan we een wedstrijd in met de gedachte: misschien dat je van Legia wint, maar dan die volgende, dat heeft geen zin. Ik vind altijd dat je van het positieve moet uitgaan en dat doe ik iedere wedstrijd. Dat doen we dus ook bij dit toernooi.”

Hoe groot of klein de kans ook is, voor Bosz telt op dit moment vooral de eerstvolgende wedstrijd. “Ik wil er wel bij zeggen dat het alleen maar zin heeft als je die wedstrijd tegen Legia wint. Dat is hoe ik alles benader, gewoon wedstrijd voor wedstrijd. Wil je ‘m überhaupt winnen, moet je eerst van Legia winnen.”

Coëfficiëntenwonder nodig
Het heeft er alle schijn van dat vanaf 2018 de kampioen van Nederland zich niet meer direct plaatst voor de Champions League. Alleen een wonder kan daar nog verandering in brengen, bijvoorbeeld het hierboven beschreven winnen van de Europa League. Bosz is zich er bewust van dat Ajax hierin een verantwoordelijkheid heeft. “Ja, ik kijk er ook naar. En ja, het is zorgelijk. We moeten dit met de clubs gezamenlijk doen in Nederland.”

“Als je naar Ajax dit seizoen kijkt, maar niet alleen dit seizoen, dan neemt Ajax de verantwoordelijkheid ook,” vervolgt Bosz. “Wat wij kunnen doen, is zo veel mogelijk wedstrijden winnen. Ik denk dat we goed op weg zijn. We zijn al tien wedstrijden op rij ongeslagen in de Europa League, dan kun je niet zeggen dat Ajax het niet serieus neemt.”

Drie Ajacieden op scherp
Davinson Sánchez, Joël Veltman en Davy Klaassen moeten donderdag uitkijken. Bij een gele kaart missen ze de eerste wedstrijd van de mogelijke volgende ronde. Kenny Tete is nu al niet bij. Hij kreeg in Warschau een geel-rode kaart en zit tijdens Ajax - Legia een schorsing uit. Bij de Polen is aanvoerder Miroslav Radović geschorst.

Ajax - Legia Warschau begint om 19.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van de Engelsman Anthony Taylor.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >