Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz probeert voetbal-DNA van Ajaxspelers te veranderen

Na ruim vijf jaar Frank de Boer is het nu aan Peter Bosz om prijzen te winnen met Ajax. Hij heeft met de leiding afgesproken dat dit ook nog eens gaat gebeuren met aantrekkelijk voetbal. Daar ontbrak het de laatste jaren aan. En om Ajax leuk te laten spelen, zijn flinke veranderingen nodig.

09 september 2016 - 11:58
UsershyraDesktopajax_dataimagesb445171dd7716b25e5ce2fec052b0bb7_normal
Balbezit zegt Bosz niets en er moeten nog veel dingen beter. © Pro Shots

De start van Bosz verloopt met vallen op en opstaan. Dat is niet zo gek. De verrassing was groter geweest als hij de groepsfase van de Champions League had gehaald en vier overwinningen op rij zou boeken. Het gaat met ups en downs, maar er is in ieder geval verandering zichtbaar.

Die verandering moet supporters goed doen, aangezien het spel onder Bosz' voorganger nog wel eens werd bestempeld als 'betonvoetbal'. Niet door iedereen, maar zeker door een groep fans. “Ik vind het vervelend dat alles wat ik zeg en denk het tegenovergestelde van Frank zou moeten zijn,” steekt Bosz van wal tegenover Ajax Life.

“Ik las ergens dat Frank zei: ik had dezelfde intenties. Ik heb veel respect voor wat Frank hier heeft bereikt, maar ik had vorig jaar absoluut niets met hem te maken. Ik kan het niet beoordelen, want ik was er niet. Ik heb het niet aan de jongens of de staf gevraagd. Ik heb alleen gedeeld wat ik met de leiding heb afgesproken.”

Bosz wil niet zeggen hoe ver zijn ideaalbeeld afstaat van het spel van vorig jaar. Wel wil hij kwijt dat zijn ideaalbeeld er anders uitziet dan het huidige spel. “De dominantie die we bij Vitesse en Maccabi Tel Aviv hadden, hebben we nog niet. De zeventig procent balbezit zegt me niks, ik lees daar geen dominantie aan af. De opbouw is nog niet goed genoeg, de circulatie te laag. Mensen overslaan, meer tempo. Al die dingen moeten nog beter.”

De nieuwe trainer heeft wel, voorzichtig, het idee dat zijn filosofie tot de spelersgroep begint door te dringen. Hij ziet tijdens trainingen dingen steeds vaker goed gaan en dan is het een kwestie van tijd voordat dit ook in wedstrijden gebeurt. De openingstreffer van Davy Klaassen uit bij Go Ahead Eagles was wat dat betreft zeer hoopvol.

“Het begon met Gudelj en Younes, maar ik probeer ook realistisch te zijn. Wat als die penalty er wel ingaat? Maar goed, dat gebeurt gelukkig niet,” vervolgt Bosz. “Ik had wel het idee dat er heel veel spanning en druk op de ploeg stond. Als je zag hoe rommelig we begonnen en hoe we spelen na die goal.”

Hoeveel druk en spanning er ook op stond na het debacle van Rostov, feit is dat Ajax vooruit durfde te verdedigen. Daar wordt het interessant, getuige de reactie van Bosz. “Eigenlijk is dit een van de belangrijkste wijzigingen in het voetbal-DNA van onze spelers. Als je de bal verliest, is de eerste reactie niet achteruit. Maar vooruit! Dat lijkt een klein verschil, maar dat is het niet. Het is een heel groot verschil. Het heeft met denken te maken. Een of twee seconden twijfel geeft een heel andere situatie op het veld.”

Lezen we hier tussen de regels door dan toch een verandering ten opzichte van de De Boer-reflex om eerst terug te plooien? “Nee, dat heeft niet specifiek met De Boer te maken,” aldus zijn opvolger. “Wel met het Nederlandse voetbal, de voetballer. Of zelfs de mens? Dat zou best kunnen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >