Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bergkamp vindt dat Ajax talent soms te voorzichtig brengt

Er is de laatste jaren een heleboel gebeurd bij Ajax en op De Toekomst. Het moest beter, toen werd de Cruijffvisie geïntroduceerd en toen werd er bijgeschaafd. Tussendoor vertrok Wim Jonk. Maar hoe gaat het er nu aan toe op De Toekomst? Dennis Bergkamp licht een tipje van de sluier op.

08 september 2016 - 18:34

De jeugdopleiding was, is en blijft voor Ajax de levensader van de club, maar het is misschien goed om niet meer te verwachten dat er iedere zomer drie talenten worden afgeleverd. Dat haalt wat druk weg bij de opleiding. Liever goede talenten afleveren dan drie stuks puur omdat dit wordt verwacht.

Wel is het voor Bergkamp – na het vertrek van Wim Jonk cultuurbewaker binnen de poorten van De Toekomst – zaak om talenten zo snel mogelijk te laten aanhaken bij het eerste elftal, al is het maar vanwege de training op het allerhoogste niveau.

“Een talent van zeventien of achttien jaar moet zo snel mogelijk naar de A-selectie, want daar leer je het beste en het meeste. Ook nog eens in de omgeving waarin je moet presteren. Je kunt nog zo goed opleiden, maar het laatste beetje leer je bij het eerste elftal of in de Jupiler League,” aldus Bergkamp tegenover Ajax TV.

Dit is een van de redenen dat Ajax speciale talententrainingen organiseert. De grootste talenten uit de jeugd haken in deze sessies aan bij het vlaggenschip, om te zien hoeveel potentie er overblijft onder veel weerstand. “Het is een van mijn taken om erop toe te zien dat het niet te veel wordt. Anders slaan ze dicht of gaan ze de verkeerde kant op,” vervolgt Bergkamp.

Bergkamp staat nog wel op het trainingsveld, maar neemt bij wedstrijden niet meer plaats in de dug-out. Hij richt zich puur op de doorstroming van talent en vindt dat jonge jongens wel wat sneller voor de leeuwen mogen worden gegooid.

“Ik vind persoonlijk dat we wel heel voorzichtig met die jongens omgaan. In het verleden bij Ajax en in het huidige tijdperk bij andere clubs zie je dat die jongens er al staan. Daar hoeven we niet dramatisch over te doen. Uiteindelijk zijn het wel jonge jongens die nog niet veertig of zestig wedstrijden kunnen spelen, daar moet je rekening mee houden.”

Een uitgebreide versie van het bijpraten staat hier. Bergkamp geeft bijvoorbeeld nog aan dat veldtrainers leidend moeten zijn en niet de veelbesproken performance trainers.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >