Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar nam rol Rijdende Rechter aan bij conflict Jonk

Edwin van der Sar hield zich in zijn eerste directiejaren een beetje afzijdig van het technisch hart. Hij had zijn handen al vol aan het binnenhalen van nieuwe sponsors. Maar toen de boel op ontploffen stond binnen het belangrijkste orgaan van Ajax werd de oud-keeper ingevlogen als een soort Rijdende Rechter.

18 mei 2016 - 12:49
UsershyraDesktopajax_dataimages7da7dbcefdfcdd605d3d9438aee30ce3_normal
Van der Sar probeerde het technisch hart bijeen te houden. © Pro Shots

“Ik heb inderdaad geprobeerd een bemiddelende rol te spelen, maar dat heeft niet mogen baten,” vertelt Van der Sar in Voetbal International. Helaas heeft Sar, die tegenwoordig de titel directeur Ajax heeft, nooit de beroemde woorden ‘dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen’ kunnen uitspreken binnen het technisch hart. Een echte oplossing kwam er uiteindelijk niet.

“Je hebt alle partijen nodig om zoiets te laten slagen,” blikt Van der Sar nu terug. “Kijk, op voetbalgebied heeft Wim ontegenzeggelijk grote kwaliteiten. Maar als er niet meer wordt gecommuniceerd door het hoofd opleiding, een zeer belangrijke functie binnen de club, dan heb je een probleem.”

“In mijn actieve carrière ben ik altijd een teamspeler geweest. Een man van de saamhorigheid. En dat ben ik nog steeds. Met plezier en met elkaar een project dragen; daar gaat het om. Als je dan niet met elkaar overweg kan, niet meer kan communiceren, als je elkaar zelfs gaat tegenwerken, dan wordt het moeilijk om succesvol te zijn.”

Uiteindelijk lukte het Van der Sar dus niet de oud-voetballers weer op en lijn te krijgen, met als gevolg dat Wim Jonk het veld moest ruimen. Maar daar is wel flink wat tijd overheen gegaan. “Mensen vroegen zich af waarom het zo lang duurde voordat er een beslissing werd genomen. Dat was juist omdat we de kwaliteiten van Wim erkenden en het liefst tot een werkbare situatie waren gekomen. Daar hebben we de tijd voor genomen. Maar op zeker moment was het: hoe meer we gaven, hoe minder we ervoor terugkregen. Dan houdt het een keer op.”

Het volledige interview met Van der Sar staat in Voetbal International en is te lezen achter de betaalmuur van Blende. In het interview vertelt de toekomstig algemeen directeur onder andere welke aspecten van het plan Cruijff behouden blijven.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >