Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kleine kans dat Ajax stappen onderneemt in zaak-Twente

We hadden het een tijdje terug toch maar mooi goed gezien. Dat hele gedoe rondom FC Twente zou wel eens een vervelend staartje kunnen krijgen. Dat blijkt deze dagen ook wel. De KNVB wil de tukkers laten degraderen, maar de vraag is ook: gaat Ajax nog stappen ondernemen?

19 mei 2016 - 11:27
UsershyraDesktopajax_dataimagesaa3ddbe157d7b120bea119889b7d155f_normal
De zaak rondom Twente is een groot schandaal geworden. © Pro Shots

De hele situatie zit nogal ingewikkeld in elkaar en dat is vooral te danken aan de rare straf die de KNVB heeft uitgedeeld. Het laten degraderen van Twente is volgens bestaande regelgeving geen optie, maar de voetbalbond gunt de tukkers met een nieuwe licentie een tweede kans in de Jupiler League.

Je leest het goed: met een nieuwe licentie. Als de huidige licentie echter is afgepakt, waarom heeft dit dan geen gevolgen voor het afgelopen seizoen? Sterker nog, als de KNVB in december wist wat het nu weet, dan was Twente uit de competitie gehaald. En het geven van die nieuwe licentie kan eigenlijk helemaal niet.

En daar wordt het interessant: als Twente uit de competitie was/wordt gehaald, dan loopt Ajax twee punten in op PSV en komt het kampioenschap op doelsaldo toe aan... Ajax. De ontwikkelingen van woensdag brengen nogal wat vragen met zich mee: hoe zit het met de timing van de KNVB, wat is de reden van het opleggen van een straf die niet bestaat? Enzovoort, enzovoort.

Begrijp ons niet verkeerd: het is volledig terecht dat Ajax naast de landstitel greep. Het mislopen van de schaal is te danken aan sportief gepruts, binnen de lijnen. Maar buiten de lijnen gelden er allerlei regels en die moeten net zo goed worden nageleefd. Er zijn tijden geweest waarin Twente vals speelde en het idee leeft dat we nog steeds niet alles weten. Er blijven lijken uit de kast vallen.

Hoewel de kans minimaal is en een 'achterafschaal' never nooit niet zal blinken, praten we ook over deelname aan de Champions League en de hiermee gemoeide miljoenen... PSV is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase en dit levert vele miljoenen aan inkomsten op, terwijl Ajax zich door de voorronde moet zien te ploeteren.

En dus richten de ogen zich nu op de Amsterdam Arena. Is Ajax eventueel van plannen stappen te ondernemen, bijvoorbeeld via een gang naar sporttribunaal CAS? Edwin van der Sar kan op deze vraag nog geen antwoord geven, al is het maar omdat hij de afgelopen dagen niet in de Arena was.

“Het is hier middernacht en ik ken de uitleg van de KNVB nog niet. Ook wil ik het graag bespreken met mijn collega's in de directie,” liet directeur Van der Sar weten aan De Telegraaf. Zelfs als Ajax besluit om naar het CAS te stappen, kan het nog tijden duren voordat er duidelijkheid komt. En als er duidelijkheid is, volgt er misschien weer een beroep omdat een partij zich benadeeld voelt en dat niet pikt.

Laten we het er maar op houden dat het een grote puinhoop is, waarover het laatste woord nog niet is gezegd. Oh ja, en uiteraard zijn er mensen die alles de schuld vinden van Ajax. Zo is de cirkel toch weer rond!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >